Amatör Radyoculuk

Son güncelleme: 02.10.2008 21:12
  • Elektronik ve radyoculuğa meraklı olan kişilerin, kişisel bilgi, beceri ve deneyimlerini geliştirmek amacıyla yaptıkları haberleşmeye amatör telsizcilik denir. Elektronik alanında bir çok gelişmeye ön ayak olmuş amatör telsizcilerin bu çalışmalarını yapabilmeleri için gerekli alt yapıya sahip olmaları beklenmektedir. Bunun da ölçümü, amatör radyoculuk sınavı ve sınav sonucunda alınan lisanstır.



    Amatör bantlarda yapılacak bir dinleme ile dünyanın bir çok bölgesinden amatör radyocuların örneğin cihaz testi, anten üretimi ve yeni teknojilerinin uygulanması konusunda deneyim ve görüş alışverişinde bulunduğuna tanık olunacaktır. Aynı şekilde, bu tür görüşmelerle başlayan arkadaşlıklar, dostluklar da geliştirilmesi, insanlar arasındaki anlaşma ve barışa da hizmet etmektedir. Normal koşullar altında bir araya gelebilmeleri zor ya da olanaksız gibi görünen insanlar, amatör radyo istasyonları aracılığıyla öncelikli olarak elektronik olmak üzere, çeşitli konularda uzun söyleşi yapma olanağına da sahiptir. Dünyanın bir ucundaki diğer amatör radyocunun adı, nasıl bir donanıma sahip olduğu, deneyimleri ve bunların ötesinde, yaşadığı kentteki hava durumu, o bölge insanı ve iklimi hakkında bilgi sahibi olmamıza yardımcı olmaktadır.



    Ancak, amatör radyocuların görüşmelerini salt bu çerçeve ile sınırlamak da doğru olmayacaktır. Yine bantları karıştırdığımızda, hobileri konusunda söyleşenleri, çevre koruma konusunda sohbet edenleri de duymak olası. İlke olarak, başkasını rahatsız etmeyen ve yerel mevzuata aykırı düşmeyen konularda sohbet etmek mümkün. Ülkemizde "C" sınıfı radyo amatörlerin 144 ve 433 MHz (2 metre ve 70 cm) bantlarında daha çok sohbet ettikleri söylenebilir. Özet olarak, geniş bir yayılma alanına sahip kısa dalga bantlarında çok uzun süren sohbetler, dar bantlarda özellikle çok büyük bir hoşgörüyle karşılanmayabilir, ama kimse de görüşmenizi kesmeniz için müdahale etmeyecektir.



    Uluslararası bantlarda, diğer amatör radyocularla görüşebilmek için, özellikle SSB'de, temel bir İngilizce bilgisine sahip olunması kaçınılmaz bir koşul. Elbette ki, örneğin Almanya'da yaşayan bir Türk amatör radyo istasyonuyla görüşecekseniz, bu şart gibi görünmeyebilir. Varsayın ki, konuşma aralığında başka bir istasyon, Türkçe bilmeyen bir istasyon, size katılmak isteyecek, belki sizden sinyal raporu isteyecek. "do not speak english" şeklinde yanıt vermeniz, uygun olmayacak, hiç yanıt vermemeniz ise oldukça uygunsuz olacaktır. Bu türden olumsuzlukları yaşamamak için, en azından temel İngilizce bilinmesi gerekiyor. Bu da olmazsa, uluslararası Q kodlarınu kullanabilmeniz sizi rahatlatacaktır.



    Nasıl olsa SSB görüşmesi yapmayacağım, sadece "maniple" yeni CW çalışacağım diyorsanız, kullanacağınız kısaltmaların arasında da temel İngilizce sözcükler olacaktır. İşte bu nedenlerden dolayıdır ki, amatör radyoculuk, kişilerin kendilerini sadece teknik alanda değil, yabancı dil bilgisi konusunda geliştirmelerine yardımcı olmaktadır.

    Nasıl Amatör Radyocu Olunur?

    Hemen başta söyleyeyim, merakınız varsa olabilirsiniz. Eğer, radyolar, telsizler ve elektronik ilginizi çekiyorsa, bunun için zaman ayırabilecekseniz, olabilirsiniz.



    Amatör telsizci olabilmek için her ülkede izlenen sınav yöntemi geçerlidir. Sınavdan geçeceksiniz ve başarılı olacaksınız. CB halk bandının aksine Amatör Telsizcilikta cihazlar değil, "uygunluğu" aranan cihaz değil, cihazı kullanacak kişidir.



    Türkiye'de Nisan ve Ekim aylarında, çeşitli kentlerde sınavlar düzenleniyor. Bu sınavlara başvurup katılmak ve başarılı olmak gerekiyor. Sınav, işletme, elektronik ve yasa bilgisi olmak üzere üç dalda teorik olarak yapılıyor. "A" sınıfı Amatör Telsizcilik belgesine sahip olmak isteyenlerin, "maniple" yani CW-mors sınavına da girmeleri gerekiyor.



    Türkiye'deki Amatör Telsizcilik sınıfları ve izin verilen yayın gücü ve frekanslarına bir göz attığımız takdirde, bilgi ve beceri ölüsüne göre çalışma izni verildiği görülecektir.



    A sınıfı

    B sınıfı



    Görüldüğü gibi, birbirinden ayrı olanaklarla donatılmış üç grup var. C sınıfı, pratikte yüksek frekanslarda, düşük güçte yayına olanak tanıyor. A sınıfı, bütün frekanslarda, maksimum çıkış gücüyle çalışmaya izin veriyor. B sınıfı ise 144 MHz ve üstü frekansların kullanılmasına olanak tanıyor. 7 ve 28 MHz bantlarında ise özendirici olması açısından, kendi üretimi cihazların kullanılmasını olası kılıyor.
#24.09.2008 08:52 0 0 0
  • oldukça güzel.tşkr.
#28.09.2008 22:06 0 0 0
  • walla okudum benimde radyocu olasım geldi. eline sağlık ilk başta amatör radyoluk ne diye girmiştimde buraya sonra baya yararlı oldu:D
#02.10.2008 21:12 0 0 0