Aydın Apollon Tapınagı

Son güncelleme: 25.09.2008 17:39
  • noimage
    Didim Apollon Tapinagi (Didymalon), Milet'e bagli bir kahinin ikamet yeri ve mabet olarak bilinir. Fakat son kazilarda Didim'in ayni zamanda yogun bir yerlesim yeri oldugu anlasilmistir.

    Didymalon isminin Apollo'nun ikiz kiz kardesi Artemis'ten geldigi düsünülmüstür. Tapinak Atemision ve Didymaion adindaki ikiz noimagekardesler için yapilmistir.
    Artemis Anadolu'da çok önemli yeri olan ana tanriça Kibele ile yakindan baglantilidir. Ayrica, Hitit yazili kaynaklarinda adi geçen tanri Apulunas ile özlestirilen Apollo, rasyonel sezgiyi, gücü, güzel sanatlari ve isigi temsil eder; bununla birlikte gelecegi tahmin etme yetenegi ile de bilinirdi.
    Tapinaga ulasmak için Kusadasi'dan çikip, Priene ve Milet'i gördükten sonra Didim'e gelmenizi tavsiye ederiz!noimage
    Tapinak MÖ.6.yy'dan kalma arkaik tapinaginin üzerine insa edilmistir. M.0.550 yillarinda, kehanet odasini barindiran küçük tapinagi içine alacak sekilde büyük bir tapinagin insaatina baslanmistir. Fakat Persler tapinagi yaktiktan sonra ancak Büyük Iskender zamaninda insasina devam edilmistir. 120 sütunlu dev bir yapi haline gelen tapinagin insasi Bizans zamaninda bile devam etmistir.
#25.09.2008 17:39 0 0 0