Senarist, film yönetmeni.

Galatasaray Lisesinin ardından İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesinde eğitim gören Sağıroğlu, 1956 yılında Ankara Küçük Sahne'de dekorcu ve grafiker olarak çalışmaya başladı. Uzun süre tiyatroda dekor tasarımı yaptı. Tiyatrocular Derneği ve Cep Tiyatrosu 'nun kurucuları arasında yer aldı.

1959'da Atıf Yılmaz'ın yönettiği "Karacaoğlanın Kara Sevdası" isimli filminde asistan olarak, sinema alanında çalışmaya başladı. Bu dönemde bir çok filmde dekor tasarımı, sanat yönetmenliği, yönetmen asistanlığı yaptı.

1965'te ilk filmi "Bitmeyen Yol"`u yönetti. Anadolu insanının dramının toplumsal gerçekçi bakış açısıyla aktarıldığı bu film büyük ilgi topladı. Sinemanın "Altın Çağı" olarak tanımlanan 1960 - 1967 döneminin en önemli yönetmenlerinden biri olan Duygu Sağıroğlu, 1976'ya kadar sinemada yönetmen, senarist ve sanat yönetmeni olarak çalıştı.

1979 yılında İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Sinema - TV Enstitüsü'nde Öğretim Görevlisi olarak çalışmaya başladı. 1990'lı yıllardan itibaren profesyonel çalışmalarını dekor konusunda yoğunlaştıran Duygu Sağıroğlu, 1990 - 97 yılları arasında "Derin Bir Soluk Al", "Bir Delinin Hatıra Defteri", "İnsanlarım", "Çöplük", "İçimdeki Çığlık", "Hysteria", "Abelard et Heloise", "Oyun Karıştı" adlı oyunlara yaptığı dekorlarla "En İyi Dekor" ödülleri kazandı.
Mart 2000'de İzmir, Dokuz Eylül Üniversitesi tarafından "Muhsin Ertuğrul Emek Ödülü" verilen Sağıroğlu, halen Mimar Sinan Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Sinema-TV Bölümü'nde öğretim üyeliği yapmıştır.



Filmografisi (yönetmen)

Korkusuz Cengaver - 1976
İnsan Avcısı - 1975
Önce Vatan - 1974
Yanaşma - 1973
Leyla İle Mecnun - 1972
Namus - 1972
Satın Alınan Koca - 1971
Meçhul Kadın - 1970
Vatan Ve Namık Kemal - 1969
Aslan Arkadaşım - 1967
Yanık Kalpler - 1967
Her Zaman Kalbimdesin - 1967
Sonu Olmayan Yol - 1967
Seni Affedemem - 1967
Ya Sev Ya Öldür - 1967
Nuh'un Gemisi - 1966
Kanlı Mezar - 1966
Ben Öldükçe Yaşarım - 1965
Bitmeyen Yol - 1965



Filmografisi (senarist)

Korkusuz Cengaver - 1976
İnsan Avcısı - 1975
Kılıç Aslan - 1975
Ağrı Dağı Efsanesi - 1975
Önce Vatan - 1974
Battal Gazi'nin Oğlu - 1974
Gönülden Yaralılar - 1973
Toprak Ana - 1973
Yanaşma - 1973
Battal Gazi Geliyor - 1973
Kara Orkun - 1973
Namus - 1972
Murat İle Nazlı - 1972
Battal Gazi'nin İntikamı - 1972
Leyla İle Mecnun - 1972
Murat İle Nazlı - 1972
Satın Alınan Koca - 1971
Şoför Nebahat - 1970
Meçhul Kadın - 1970
Büyük Yemin - 1969
İnsanlar Yaşadıkça - 1969
Vatan Ve Namık Kemal - 1969
Boş Beşik - 1969
Ölmüş Bir Kadının Mektupları - 1969
Aslan Arkadaşım - 1967
Seni Affedemem - 1967
Yanık Kalpler - 1967
Ya Sev Ya Öldür - 1967
Nuh'un Gemisi - 1966
Bitmeyen Yol - 1965
Ben Öldükçe Yaşarım - 1965

Etiketler:
Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 425
favori
like
share