Kadir GeCeniz Mübarek oLSun

Son güncelleme: 29.09.2008 09:32
  • Şimdiden Kadir gecesiniz mübarek olsun!!

    ** Bu gece kulun yalvarış ve yakarışlarını
    Yüce Mevla'ya sunacağı ve O'nun sonsuz affından, merhametinden,
    iyiliğinden bol bol yararlanacağı umut, huzur ve müjde gecesidir.
    Dualariniz kabul Günahlariniz affolsun!!Kadir gecesiniz hayırlı olsun!**
#25.09.2008 18:56 0 0 0
  • O gece boyunca melekler, Rablerinin izniyle ölü canlara hayat tasimak icin bölük bölük inerler; her cesit baris, huzur, saadet ve güven tasirlar... Ta safak sökünceye dek!.. Bu mübarek Kadir Gecesi'nde Allah dualarinizi kabul etsin.
#25.09.2008 19:07 0 0 0
  • Tum musluman aleminin mubarek kandil gecesi kutlu olsun Allah dualarimizi kabul eder insallah
#25.09.2008 19:12 0 0 0
  • Gün vardır bir yıldan uzun gelir bize. Yıl vardır bir geceden kısa gelir bize. Bire bin yazılan bu gecede dua edelim birbirimize. KADİR GECENİZ MÜBAREK OLSUN...!!noimage
#25.09.2008 19:24 0 0 0
  • noimage
#25.09.2008 20:16 0 0 0
  • noimage
#25.09.2008 21:05 0 0 0
  • HAYIRLI GECELER
#25.09.2008 21:37 0 0 0
  • Tüm müslüman din kardeşlerimizin
    & main-board üyelerimizin
    Kadir Geceniz Mübarek Olsun...


    noimage



    26 Eylül 2008 Cuma - Kadir Gecesi


    noimage

    Rabbimiz Yüce Kitabımız Kuran-ı Kerimde Kadir Gecesi için şunları bizlere söylüyor:

    Şüphesiz biz, (Kuran'ı) Kadir gecesi indirdik. Kadir gecesinin ne oldugunu sana bildiren nedir ?
    Kadir gecesi bin aydan hayırlıdır. Melekler ve ruh (Cebrail), Rabbi'nin
    izni ile her iş icin o gece iner. O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir.''
    (Kadr Suresi 1,2,3,4,5)

    Peygamber Efendimiz (s.a.v)'de Kadir Gecesi hakkında şöyle buyurmuşlardır:

    Hz. Aişe (r.ah.) Efendimiz (s.a.v)'in Kadir gecesinin son on gecesinde tek rakamlı günlerinde aranmasını söylediğini rivayet etmiştir. (Buhari)

    Kadir gecesini Ramazanın son on gününde arayın. (Müslim)


    noimage



    Kadir Gecesinin en önemli özelliği, cin ve insanlara iki cihan saadeti bahşeden, kâinat kitabının ezelî bir tercümesi olan yüce kitabımız Kur'ân-ı Kerimin bu gecede ilk olarak dünya semasına indirilmesidir. Daha sonra ise ihtiyaca göre âyet âyet veya sûreler halinde vahyin mazharı Resul-i Ekrem Aleyhissalâtü Vesselama Cebrail (a.s.) vasıtasıyla takdim edilmiş olmasıdır.

    Yine bu mübarek gecede insanlığın ebedî refahına sebep olacak, ona bereketli bir ömrü kazandıracak bir fırsat verilmektedir. Bu geceyi dua, zikir ve ibadetle geçiren kişi, ancak seksen sene gibi uzun bir ömürde kazanabileceği ecir ve sevabı bir gecede elde etme bahtiyarlığına ermiş olacaktır.








    Bin aydan hayırlıdır denmesinin hikmeti nedir?


    "Bin ay" seksen üç sene dört aylık bir süreye tekabül eder. Geçmişteki salih kimselerin bir ömür boyu kazandıkları manevi mertebeyi bir gece içinde elde etme fırsatıdır. Resulullah (a.s.m.) sahabilere İsrailoğullarından bir kimsenin Allah yolunda bin ay boyunca silâhlı olarak cihat ettiğini anlatmıştı. Sahabiler bunu duyunca şaşırdılar ve kendi amellerini az, gördüler. Bunun üzerine Kadir Suresi indirildi.


    Başka bir rivayette Peygamberimiz Sahabilere İsrailoğullarından dört kişinin seksen sene boyunca hiç günah işlemeden ibadet ettiklerini anlattı. Sahabiler bunu hayretle karşıladı. Cebrail Aleyhisselâm geldi, "Yâ Muhammed, ümmetin o birkaç kişinin seksen sene ibadetinde hayrete düştüler. Allah sana ondan daha hayırlısını indirmiştir" diyerek Kadir Suresini okudu ve, "İşte bu senin ve ümmetinin hayran kalışından daha hayırlıdır" buyurdu.

    Diğer bir rivayette Resulullah'a bütün ümmetlerin ömürleri gösterilmişti. Kendi ümmetinin ömrünü kısa görünce, ömrü uzun olan ümmetlerin amellerini düşündü. Kendi ümmetinin bu kısa ömürlerinde yaptıkları amellerle onlara ulaşamayacakları endişesi içinde üzüldü. Yüce Allah da Habibine, bu üzüntüsüne mukabil Kadir Gecesini vererek diğer ümmetlerin bin yılından daha hayırlı kıldı.
    Kadir Suresi bu hadiseler üzerine nazil olmuştur. Bu sure, Sahabilerin üzüntüsünü hafifleten bir suredir.





    noimage




    Neden "Kadir" Gecesi?


    Kadir Gecesi hüküm gecesi demektir. Duhan Suresinde açıklandığı üzere İlâhi takdirce belirtilen hükümler Kadir Gecesinde ayırd edilir. Bu anlamda Kadir Gecesine takdir gecesi diyenler de vardır. Aslında eşyanın, işlerin ve hükümlerin miktar ve zamanları ezelde takdir edildiği için burada söz konusu olan takdir, önceden tespit edilen kader programının yerine getirilmesiyle ilgili planların hazırlanmasıdır.

    "Kadr" kelimesinde "tazyik" manası da vardır. Buna göre o gece yeryüzüne o kadar çok melek iner ki, dünya onlara dar gelir.
    Bir hadiste, "O gece yeryüzüne inen meleklerin sayısı çakıl taşlarının sayısından çok daha fazladır" buyurularak buna işaret edilir.
    Kadir Gecesinin Ramazan'ın hangi gecesine rastladığı hususunda pekçok rivayet olmakla birlikte, Ramazan'ın son on gününde aranması tavsiye edilmiştir. Bazı hadis-i şeriflerden de 27. gecesine denk geldiği bildirilmektedir. "Onu yirmi yedinci gecede arayınız" mealindeki hadis bu hususa işaret etmektedir.

    noimage

    Kadir Gecesi Yapılacak Duâ
    "Allahumme inneke afuvvun kerîmun tuhibbul afve fa'fu annî."
    Anlamı:
    "Allah'ım, şüphesiz sen affedicisin, ikram sahibisin, affetmeyi seversin, beni affet." (Tirmizi, Daavat, 12)



#25.09.2008 22:38 0 0 0
  • noimage
#26.09.2008 00:11 0 0 0
  • kadir geceniz mübarek olsun arkadaslar Rabbim en iiyi şekilde değerlendirmeyi nasip eder inşl.
#26.09.2008 00:25 0 0 0


  • ÖZEL GÜN MESAJLARI



    *** SEN ÖYLE BİR İNSAN OL Kİ; AKILLAR DURSUN, ONA BUNA DEĞİL ALLAH'A KULSUN, SEN ZULMEDENLER İÇİNDE PARLAYAN BİR NURSUN, SENİN GİBİ ALLAH DOSTUNUN BAYRAMI MÜBAREK OLSUN...!

    *** BU BAYRAMIN FEYZİ ÜZERİNİZE, RAHMETİ GEÇMİŞİNİZE, NURU AHİRETİNİZE, BEREKETİ SOFRANIZA, SICAKLIĞI YUVANIZA DOLSUN. BAYRAMINIZ MÜBAREK OLSUN...!

    *** KARDEŞLİĞİN DOĞDUĞU, SEVGİNİN BİRLEŞTİĞİ, BELKİ DURGUN, BELKİ YORGUN, YİNEDE MUTLU, YİNEDE UMUTLU, YİNEDE SEVGİ DOLU NİCE BAYRAMLARA. BAYRAMINIZ MÜBAREK OLSUN...!

    *** SOFRANIZ AFİYETLİ, PARANIZ BEREKETLİ, KARARLARINIZ İSABETLİ, YUVANIZ MUHABBETLİ, KALBİNİZ MERHAMETLİ, BEDENİNİZ SIHHATLİ, YÜZÜNÜZ MUTLU, BAYRAMINIZ KUTLU OLSUN...!

    *** BİR AVUÇ DUA, BİR KUCAK SEVGİ, SICAK BİR MESAJ; KAPATIR MESAFELERİ, BİRLEŞTİRİR GÖNÜLLERİ. KALBİNİZ NUR, EVİNİZ HUZUR, DUALARINIZ KABUL OLSUN. BAYRAMINIZ MÜBAREK OLSUN...!

    *** MUTLULUĞUN SONSUZ, SAĞLIĞIN KUSURSUZ, BAŞARILARIN DAİM, BAYRAMIN KUTLU OLSUN...!

    *** DERTLERİMİZ KUM TANESİ KADAR KÜÇÜK, SEVİNÇLERİMİZ NİSAN YAĞMURU KADAR BOL OLSUN, KADİR GECENİZ MÜBAREK OLSUN...!

    *** GECENİN GÜZEL YÜZÜ YÜREĞİNE DOKUNSUN, KABUSLAR SENDEN UZAKTA, MELEKLER BAŞ UCUNDA OLSUN GÜNEŞ ÖYLE BİR GECEYE DOĞSUN Kİ DUALARIN KABUL, KANDİLİN MÜBAREK OLSUN...!

    *** BARIŞ VE SEVGİNİN BİRLEŞTİĞİ, DOSTLUKLARIN DAHA ÇOK BÜYÜDÜĞÜ, HÜZÜNLERİN AZALDIĞI, BELKİ DURGUN, BELKİ YORGUN, YİNEDE MUTLU VE UMUTLU NİCE HAYIRLI BAYRAMLARA...!

    *** ŞEYTAN SENDEN UZAKTA, MELEKLER BAŞ UCUNDA OLSUN, DUALARIN KABUL, KEDERLERİN SON BULSUN, KANDİLİN MÜBAREK OLSUN...!

    *** BU MÜBAREK GECEDE DUALARINIZ KABUL VE MAKBUL OLMASI DİLEKLERİMLE KANDİLİNİZİ KUTLAR SİZE VE SEVDİKLERİNİZE HAYIRLARA VESİLE OLMASINI DİLERİM...!

    *** BİR DAMLA ÜMİT SERPİLSİN YÜREĞİNE, MUTLULUK DOLSUN GÜNLERİNE, HAYALLERİN GERÇEK, BAYRAMIN KUTLU OLSUN...!

    *** EVİNİZ NEŞELİ, SAĞLIĞINIZ YERİNDE, SEVDİKLERİNİZİN YANINDA OLDUĞU MUTLU BAYRAMLAR GEÇİRMENİZ DİLEĞİYLE BAYRAMINIZ KUTLU OLSUN...!

    *** YÜREĞİN COŞSUN, DUALARIN KABUL OLSUN, KANDİLİN MÜBAREK OLSUN...!

    *** DUALARINIZ KABUL, AMELİNİZ MAKBUL, HİZMETİNİZ DAİM OLSUN, KADİR GECENİZ MÜBAREK OLSUN...!

    *** TONTON BİR NİNE OLDUĞUNDA, BAHÇEDEKİ SALLANAN KOLTUĞUNA OTURDUĞUNDA, ESKİ GÜNLERİNE DALDIĞINDA, HATIRLAYACAĞINIZ KADAR GÜZEL BİR BAYRAM GEÇİRMENİZ DİLEĞİYLE...!

    *** HAYAT YAŞAMAYI, VEFA HATIRLAMAYI, DOSTLUK PAYLAŞMAYI, ÖZEL GÜNLER İSE HATIRLANMAYI BİLENLER İÇİN VARDIR. BAYRAMINIZ KUTLU OLSUN...!

    *** KÜSKÜNLERİ BARIŞTIĞI, SEVENLERİN KAVUŞTUĞU, YİNEDE MUTLU, YİNEDE UMUTLU NİCE BAYRAMLARA. BAYRAMINIZ KUTLUOLSUN...!
    *** BİZLERE: SINAVA TUTULDUĞUMUZ BU DÜNYANIN GEÇİCİLİĞİNİ HATIRLATAN, KARDEŞCE MÜTEVAZİ BİR YAŞAMIN KAPILARINI ARALAYAN KADİR GECENİZ MÜBAREK OLSUN...!

    *** BU MÜBAREK GÜNLERİMİZDE MÜMİN KULLARA ÖZEL VE VAZGEÇİLMEZ DOSTLARA AİLECE DUALARIMIZI VE SEVGİLERİMİZİ GÖNDERİYORUZ. KANDİLİNİZ KUTLU OLSUN...!

    *** UMUTLARINIZ GERÇEK, MUTLULUKLARINIZ DAİM, KANDİLİNİZ MÜBAREK OLSUN...!

    *** BUGÜN ELLERİNİ HER ZAMANKİNDEN DAHA FAZLA ÇOK AÇ Kİ; AVUCUNA MELEKLER GÜL, EVİNİZE HUZUR, KALBİNİZE NUR KOYSUN, BAYRAMINIZ KUTLU OLSUN...!

    *** DÜNYA ÜZERİNDE; KUR'AN GEMİSİ İLE, RESULULLAHGİBİ BİR KAPTAN İLE, TASAVVUF PUSULASI İLE, CENNET SAHİLLERİNE ULAŞABİLMEK DİLEĞİYLE BAYRAMINIZ MÜBAREK OLSUN...!

    *** BAYRAMLARIN TÜM GÜZELLİĞİ VE SICAKLIĞI, HAYATINIZIN HER ANINI DOLDURSUN. BAYRAMINIZ MÜBAREK OLSUN...!

    ***
#26.09.2008 02:17 0 0 0
  • noimage

    noimage
#26.09.2008 04:31 0 0 0
  • herkesin kadir gecesi mübarek olsun
#26.09.2008 08:08 0 0 0
  • Kadir Geceniz Mübarek Olsun... Duası Kabul Olanlardan Eylesin Rabbim...
    Rahmetinden faydalanmak nasip olsun...
#26.09.2008 08:09 0 0 0
  • kadir geceniz mübarek olsun arkadaslar
#26.09.2008 08:10 0 0 0
  • TÜM MÜSLÜMAN ALEMİNİN KADİR GECESİ MUBAREK OLSUN
#26.09.2008 08:15 0 0 0
  • herkesin kadir gecesi mübarek olsun cenabı ALLAH hepinizi duası kabul olan kullarından eylesin.bu mübarek gecede ilk dileğiniz neyse o olsun
#26.09.2008 08:21 0 0 0
  • tüm insanlık için barış ve huzura vesile olması dileği ile,
    kadir geceniz mübabek,dualarınız kabul olsun...
#26.09.2008 08:37 0 0 0
  • Kadir Gecesi




    Kadir Gecesi
    noimage
    En nurlu ve feyizli geceyi Kadir Gecesinde idrak ederiz. Kur'ân'da adı geçen tek ay Ramazan ayıdır; tek gece de Kadir Gecesidir. Bu bereketli saatlerin şeref ve kıymetini Kâinatın Rabbi Sevgili Habibine haber vermektedir. Bu gecenin faziletine o kadar değer verilmektedir ki, o vakitlerde tecelli edecek rahmetin ve ruhanî hâdiselerin anlatılması için müstakil bir sûre inmiştir. Bu sûre Kadr Süresidir.

    Yine Cenâb-ı Hak bu gecenin kudsiyetini bildirmek için beş âyetli bir sûrede üç defa "Leyletü'1-Kadr" ifadesini açıkça zikretmektedir:
    "Şüphesiz, o Kur'ân'ı Kadir Gecesinde indirdik. Bilir misin, Kadir Gecesi nedir? Kadir Gecesi bin aydan daha hayırlıdır."

    Ulvî hâdiseler de sûrenin sonunda şöyle ifade buyurulur :
    "O gecede melekler ve Cebrail Rablerinin izniyle her iş için arka arkaya iner. O gece, tan yerinin aydınlanmasına kadar bir selâmettir."

    Kadir Gecesinin en önemli özelliği, cin ve insanlara iki cihan saadeti bahşeden, kâinat kitabının ezelî bir tercümesi olan yüce kitabımız Kur'ân-ı Kerimin bu gecede ilk olarak dünya semasına indirilmesidir. Daha sonra ise ihtiyaca göre âyet âyet veya sûreler halinde vahyin mazharı Resul-i Ekrem Aleyhissalâtü Vesselama Cebrail (a.s.) vasıtasıyla takdim edilmiş olmasıdır.

    Yine bu mübarek gecede insanlığın ebedî refahına sebep olacak, ona bereketli bir ömrü kazandıracak bir fırsat verilmektedir. Bu geceyi dua, zikir ve ibadetle geçiren kişi, ancak seksen sene gibi uzun bir ömürde kazanabileceği ecir ve sevabı bir gecede elde etme bahtiyarlığına ermiş olacaktır.

    Bu gecedeki İlâhî ziyafete ve Kur'ânî sofraya başta Kur'ân-ı Mübini Resulullah Aleyhissalâtü Vesselama vahiy yoluyla getiren Cebrail olmak üzere melekler de inerek şenlendirirler. Kalb ve basîreti açık olan mü'minlere uhrevî âlemden manzaralar sergilenir. Meleklerin pey der pey inmesiyle yeryüzü manevî bir tazyike maruz kalır. Dünya adetâ onlara dar gelmeye başlar. Mü'minlerin etrafını kuşatarak onlara Rablerinin bağış ve rahmetini müjdelerler. Tan yeri ağarıncaya kadar devam eden bu ulvi tecelli, ümmet-i Muhammed'in gönüllerine engin bir huzur ve saadet dalgası estirir.
    Kadir Gecesinde böyle nurlu hâdiselerin yıldönümlerini idrak ederiz. Onun kadrini bilmekle de feyiz ve bereketinden, dünyayı kuşatan nuranî havasından istifade etmiş oluruz.

    Hadislerde Kadir Gecesi

    - Ubâde b. Sâmit (r.a) şöyle demiştir: Resûlu'llâh salla'llâhu aleyhi ve sellem, Kadir Gecesi'ni haber vermek üzere Hâne-i Saâdetinden çıktı. Derken Müslümanlardan iki kişi kavga ettiler. Buyurdular ki: Ben, size Kadir Gecesi'ni haber vermek üzere çıkmıştım. Filân ile filân kavga ettiler de ona dâir olan bilgi kaldırıldı. İhtimâl ki hakkınızda bu daha hayırlıdır. Artık siz, Kadir Gecesi'ni yirmiden sonraki yedinci veya dokuzuncu veya beşinci gecelerde arayınız

    - İbn-i Abbâs (r.a)dan rivâyet edildiğine göre, Nebî salla'llâhu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur: Ashâb'ım! Siz leyle-i Kadr'i Ramazan'ın aşr-ı ahîrinde arayınız!. Leyle-i Kadir, ya Ramazan dan dokuz gece kala, yâhut yedi gece kala, yâhut da beş gece kaladır

    - Âişe (r.a)dan şöyle dediği rivâyet edilmiştir: Ramazan'ın son on günü girince, Nebî salla'llâhu aleyhi ve sellem ibâdet konusunda daha da ciddî bir sa'y ü içtihâd arz ederlerdi. Gecesini ihyâ eder, ehl ü âilesini de ibâdet için uyandırırdı.

    - Ebû Hüreyre radiyallâhu anh'den: Şöyle demiştir: Resûlu'llâh salla'llâhu aleyhi ve sellem buyurdu ki: Her kim, imânından dolayı ve mükafatını yalnız Allâh'tan umarak Kadir Gecesi'ni ihya ederse, geçmiş günahları affedilir.

    Bin aydan hayırlıdır denmesinin hikmeti nedir?
    "Bin ay" seksen üç sene dört aylık bir süreye tekabül eder. Geçmişteki salih kimselerin bir ömür boyu kazandıkları manevi mertebeyi bir gece içinde elde etme fırsatıdır. Resulullah (a.s.m.) sahabilere İsrailoğullarından bir kimsenin Allah yolunda bin ay boyunca silâhlı olarak cihat ettiğini anlatmıştı. Sahabiler bunu duyunca şaşırdılar ve kendi amellerini az, gördüler. Bunun üzerine Kadir Suresi indirildi.

    Başka bir rivayette Peygamberimiz Sahabilere İsrailoğullarından dört kişinin seksen sene boyunca hiç günah işlemeden ibadet ettiklerini anlattı. Sahabiler bunu hayretle karşıladı. Cebrail Aleyhisselâm geldi, "Yâ Muhammed, ümmetin o birkaç kişinin seksen sene ibadetinde hayrete düştüler. Allah sana ondan daha hayırlısını indirmiştir" diyerek Kadir Suresini okudu ve, "İşte bu senin ve ümmetinin hayran kalışından daha hayırlıdır" buyurdu.(1)

    Diğer bir rivayette Resulullaha bütün ümmetlerin ömürleri gösterilmişti. Kendi ümmetinin ömrünü kısa görünce, ömrü uzun olan ümmetlerin amellerini düşündü. Kendi ümmetinin bu kısa ömürlerinde yaptıkları amellerle onlara ulaşamayacakları endişesi içinde üzüldü. Yüce Allah da Habibine, bu üzüntüsüne mukabil Kadir Gecesini vererek diğer ümmetlerin bin yılından daha hayırlı kıldı. (2)

    Kadir Suresi bu hadiseler üzerine nazil olmuştur.
    Bu sure, Sahabilerin üzüntüsünü hafifleten bir suredir.

    Kadir Gecesinin Bu Kadar Faydalı Olmasını Nasıl Açıklarsınız?
    Evet bir tek Ramazan, seksen sene bir ömür semeratını kazandırabilir. Leyle-i Kadir ise, Kur'anın bildirmesiyle bin aydan daha hayırlı olduğu bu sırra kati bir delildir. Evet nasılki bir padişah, saltanatında belki her senede, ya tahta geçme merasimi namıyla veyahut başka bir şaşaalı cilve-i saltanatına mazhar bazı günleri bayram yapar. Halkını, o günde umumî kanunlar dairesinde değil; belki hususî ihsanatına ve perdesiz huzuruna ve has iltifatına ve fevkalâde icraatına ve doğrudan doğruya lâyık ve sadık milletini, has teveccühüne mazhar eder. Öyle de: Ezel ve Ebed Sultanı olan onsekiz bin âlemin Padişah-ı Zülcelal'i; o onsekiz bin âleme bakan, teveccüh eden ferman-ı âlîşanı olan Kur'an-ı Hakîm'i Ramazan-ı Şerifte indirmiş. Elbette o Ramazan, mahsus bir bayram-ı İlahî ve bir meşher-i Rabbanî ve bir meclis-i ruhanî hükmüne geçmek, Cenab-ı Hakkın hikmetinin muktezasıdır. Madem Ramazan o bayramdır; elbette bir derece, adî ve hayvanî meşguliyetten insanları çekmek için oruca emredilecek.

    Sure neden Kadir Gecesinde indi?
    Peygamber (a.s.m.) her şeyden önce bir uyarıcıdır. Bu ikaz görevini doğrulukla yapması için emri önce kendi nefsinde uygulaması lazımdı. Nefsine uygulamanın en uygun vakti de gece vaktidir.

    Neden "Kadir" Gecesi?
    Kadir Gecesi hüküm gecesi demektir. Duhan Suresinde açıklandığı üzere İlâhi takdirce belirtilen hükümler Kadir Gecesinde ayırd edilir. Bu anlamda Kadir Gecesine takdir gecesi diyenler de vardır. Aslında eşyanın, işlerin ve hükümlerin miktar ve zamanları ezelde takdir edildiği için burada söz konusu olan takdir, önceden tespit edilen kader programının yerine getirilmesiyle ilgili planların hazırlanmasıdır. (3)

    "Kadr" kelimesinde "tazyik" manası da vardır. Buna göre o gece yeryüzüne o kadar çok melek iner ki, dünya onlara dar gelir.

    Bir hadiste, "O gece yeryüzüne inen meleklerin sayısı çakıl taşlarının sayısından çok daha fazladır" buyurularak buna işaret edilir. (4)

    Kadir Gecesinin Ramazan'ın hangi gecesine rastladığı hususunda pekçok rivayet olmakla birlikte, Ramazan'ın son on gününde aranması tavsiye edilmiştir. Bazı hadis-i şeriflerden de 27. gecesine denk geldiği bildirilmektedir. "Onu yirmi yedinci gecede arayınız" mealindeki hadis bu hususa işaret etmektedir. (5)

    Bu rivayetlerin ışığında, İslâm âlimleri Kadir Gecesinin Ramazan'nın yirmi yedinci gecesi olarak kabul etmiş ve böylece Müslümanlar o geceyi Kadir Gecesi niyetiyle ihya edegelmişlerdir.
    Bunun için mü'minler mümkün mertebe, vakit ve imkânları ölçüsünde Kadir Gecesini değerlendirmeye çalışırlar. Uyku ve istirahatla geçirmemeye gayret ederler. Çünkü bu gecede herbir Kur'ân harfine otuz bin sevap verilmektedir. Diğer ibadetlerin sevabı da o nisbette artış göstermektedir.
    Kadir Gecesini değerlendirmek ve o vaktin feyiz ve bereketinden istifadeyi arttırmak için namaz kılınır, Kur'ân okunur, Kur'ân tefsirleri mütâlâa edilir. Zikredilir, salavat-ı şerife getirilir. Dualar edilir, Allah'a niyaz ve tazarruda bulunulur. Fakir ve kimsesizler doyurulur, bol bol sadaka verilir. Hâsılı her vesileyle vakit nurlandırılır. Kadir Gecesinin getireceği büyük kazanç hakkında rivayet edilen hadisler en güzel teşvik mahiyetini taşımaktadır.

    "Kim inanarak, sevabını ancak Allah'tan bekleyerek Kadir Gecesinde kıyam üzere olursa (uyanık kalıp ihya ederse) geçmiş günahları affedilir." (6)

    Bu gecede nasıl dua edelim?
    Bunu da Hazret-i Âişe (r.a.) vasıtasıyla yine Peygamberimizden, öğrenelim:
    "Dedim ki, 'Yâ Resulallah, Kadir Gecesine rastlarsam nasıl dua edeyim?
    Resulullah Aleyhissalâtü Vesselam "Allahümme inneke afüvvün tuhibbü'l-afve fa'fu annî (Allahım, Sen affedicisin, affetmeyi seversin, beni de affeyle) dersin' buyurdu"

    Kaynaklar
    1) Hak Dini Kur an Dili. 6:4592
    2) Muvatta. İtikâf:6
    3) Duhan Suresi, 3.
    4) Hak Dîni Kur'ân Dili, 9:5970.
    5) Müsned, 2:27.
    6) Buhari, Siyam: 71, İbni Mâce, Dua

    Kadir Gecesi hakkında yorumlar

    Bu sûrenin inişi hakkında değişik rivâyetler vardır. Bunlardan biri şöyledir:

    Bir kere Rasûlüllah Ashab-ı Kirâma İsrailoğullarından birinin, silahını kuşanarak Allah yolunda bin sene cihad ettiğini bildirmişti. Ashabın buna hayret etmeleri üzerine Cenabı Hak bu Kadir sûresini indirmiştir (Tecrîd-Sarîh Tercemesi, VI, 313).

    Bu geceye Kadir gecesi denilmesi şeref ve kıymetinden dolayıdır. Çünkü:

    a) Kur'ân-ı Kerim bu gecede inmeye başlamıştır.

    b) Bu gecedeki ibadet, içerisinde Kadir gecesi bulunmayan bin ayda yapılan ibadetten daha faziletlidir.

    c) Gelecek bir seneye kadar cereyan edecek olan her türlü hadiseler Allah Teâlâ'nın ezelî kaza ve takdiri ile ilgili meleklere bu gece bildirilir (Tecrîdi Sarih Tercemesi, VI, 312).

    d) Bu gecede yeryüzüne Cebrail ve çok sayıda melek iner.

    e) Bu gece tanyerinin ağarmasına kadar esenliktir, her türlü kötülükten uzaktır. Yeryüzüne inen melekler uğradıkları her mü'mine selam verirler.

    Zir b. Hubeyş diyor ki, Übey b. Ka'b'a sordum: Kardeşin Abdullah b. Mes'ud: "Yıl boyunca ibadet eden Kadir gecesine isabet eder" diyor, dedim.

    Übey b. Ka'b dedi ki: "Allah İbn Mes'ud'a rahmet eylesin. O, insanların Kadir gecesine güvenmemelerini istemiştir. Yoksa Kadir gecesinin, Ramazanda, Ramazanın da son on günü içerisinde yirmi yedinci gecesinde olduğunu biliyordu" dedi.

    "- Bunu neye dayanarak söylüyorsun, Ey Ebü'l-Münzir (Übey b. Ka'b'ın lakabı)" dedim. Übey;

    "- Ben bunu Rasûlüllah (s.a.s)'in bize haber vermiş olduğu alametle söylüyorum ki, o da, "o gün güneş şuasız olarak doğar" dedi (Müslim, Sıyam, 220).

    İslâm kaynaklarında belirtildiğine göre Allah Teâlâ bir takım hikmetlere dayanarak Kadir gecesini ve onun dışında daha bazı şeyleri de gizli tutmuştur. Bunlar:

    Cuma günü içerisinde duanın kabul olacağı saat; beş vakit içerisinde Salât-ı vusta; ilâhî isimler içerisinde İsm-i Azam; bütün taatlar ve ibadetler içerisinde rızay-ı ilâhî; zaman içerisinde kıyamet ve hayat içerisinde ölümdür. Bunların gizli tutulmasından maksat mü'minlerin uyanık, dikkatli ve devamlı Allah'a ibadet ve taat içerisinde olmalar]. sağlamaktır. Mü'minler bu geceyi gaflet içerisinde geçirmemeli, ibadet ve taatle değerlendirmelidir. Ebû Hüreyre rivâyet etmiş olduğu hadis-i şerifte Hz.Muhammed şöyle buyurmuştur:

    "Kim Kadir gecesini, faziletine inanarak ve alacağı sevabı Allah'tan bekleyerek ibadet ve taatla geçirirse geçmiş günahları bağışlanır" (Buhârî, Kadir, 1).

    Kadir gecesinde neler yapılabilir:

    Kadir gecesini, namaz kılarak, Kur'ân-ı Kerim okuyarak, tevbe, istiğfâr ederek ve dua yaparak değerlendirmeli.

    Üzerinde namaz borcu olanların nafile namazı kılmadan önce hiç değilse beş vakit kaza namazı kılmaları daha faziletlidir. Kazası yoksa nafile kılar.

    Süfyan-ı Sevrî: "Kadir gecesi dua ve istiğfar etmek namazdan sevimlidir. Kur'ân okuyup sonra dua etmek daha güzeldir." (Tecrid-i Sarih Tercemesi, VI, 313) demiştir.

    Aişe demiştir ki; Hz.Muhammed'e:

    "- Ey Allah'ın Rasûlü! Kadir gecesine rastlarsam nasıl dua edeyim?" diye sordum. Rasûlüllah (s.a.s):

    "- Allahümme inneke afüvvün tühıbbü'l-afve fa'fu annî: Allah'ım sen çok affedicisin, affi seversin, beni affet." diye dua et, buyurdu (Tecrîd-i Sarih Tercemesi, VI, 314).

    İslamiyet'te Kadir Gecesine verilen önem

    Kadir Gecesi, İslam alemine göre çok hayırlı ve mübarek sayılan bir aydır. Kur'an'da kadir gecesi şöyle tanımlanmıştır:

    "Doğrusu biz Kur'ân'ı Kadir gecesinde indirmişizdir. Kadir gecesinin ne olduğunu sen bilir misin? Kadir gecesi bin aydan hayırlıdır. Melekler ve Ruh (Cebrail) o gecede Rablerinin izniyle her türlü iş için inerler.
    O gece, tanyerinin ağarmasına kadar bir esenliktir."[4]

    'Innā 'Anzalnāhu Fī Laylati Al-Qadri Wa Mā 'Adrāka Mā Laylatu Al-Qadri Laylatu Al-Qadri Khayrun Min 'Alfi Shahrin Tanazzalu Al-Malā'ikatu Wa Ar-Rūĥu Fīhā Bi'idhni Rabbihim Min Kulli 'Amrin Salāmun Hiya Ĥattá Maţla`i Al-Fajri[5]
#26.09.2008 08:49 0 0 0