Fethiye Patara

Son güncelleme: 26.09.2008 13:06
  • Fethiye Patara Resimleri

    Fethiye Patara

    Patara; Kaş'ın batısında, Kalkan bucağında bulunan antik kent.
    Kaş'ın batısında, Eşen Çayı'nın getirdiği alüvyonlarla dolunca, bugünkü bataklık görünümünü aldı. Patara'nın Lykia kökenli bir yerleşme olduğu, sikkeler üzerindeki Patara biçimindeki yazımından da anlaşılmaktadır. Antik dünyada, kent, yalnızca kışın yerine getirdiği Apollon bilicilik işleviyle biliniyordu.

    Büyük İskender'in ölümünden sonra Ptolemaioslar'ın denetiminde varlığını sürdüren yerleşme, daha sonra Seleukoslar'ın ve Apameia Barışı'yla birlikte Rodos'un egemenliğine girdi. Mithridates Savaşları sırasında Lykia Birliği'nin lideriydi. Roma İmparatorluk döneminde özel bir statüsü olduğu antik kaynaklardan anlaşılmaktadır. MS 4. ve 5. yy'larda Hıristiyanlığın yayılmasında önemli rol oynadı. Noel Baba'nın ya da St. Nicholas'm doğum yeridir.

    noimageTarihsel belgeler 12. yy'da Patara'nm kutsal bir yer olarak ziyaret edildiğini ortaya koyar. Limanı çeviren surlardan çok az bir bölümünün kalıntıları görülebilir. Kenti koruyan surların doğudaki girişi, en iyi korunmuş kısmıdır. Girişin hemen batısındaki tepede, Klasik dönem keramikleri ve Apollon başı bulundu. Apollon Tapınağı'nın da burada olduğu düşünülmektedir. Tepenin güneyinde tonoz örtülü odalar, büyük ihtimalle bir hamam kompleksinin bölümleridir. Daha güneydeki bazilikadan çok az kalıntı vardır.

    Bazilikanın batısındaki Korint düzenli tapmak (MS 2. yy), zengin bezemeli cella kapısıyla dikkati çeker. İmparator Vespasianus döneminde (MS 69-79) yapılan hamamlar, 105x48 metrelik bir alana yayılmıştı. Kentin güneyindeki tepenin kuzeydoğusundaki tiyatro, büyük ölçüde kumların altındadır. Tiyatronun yaslandığı tepenin akropolis olduğu sanılıyor. Burada çeşitli yapıların kalıntıları görülebilir. Tepenin yanında, derinliği ve çapı 10 m olan bir çukur vardır. Çukurun içinde, merkezde dörtgen bir sütun yer alır. Bu çukurun Apollon kehanetiyle ilgili olduğu ileri sürülse de büyük olasılıkla bir sarnıçtır. Sarnıcın batısında deniz fenerinin kalıntıları yer alır. Limanın batısında yer alan, ön yüzündeki Latince yazıtla tanımlanabilen Hadrian Silosu, 67x19 m boyutlarındadır.

    Silo, her biri bir kapıyla dışarıya açılan sekiz odaya bölünmüştür. Silonun batısında, Vespasianus hamamlarının güneyindeki iki alanın agora olduğu sanılıyor. Silonun kuzeyinde ise bir tapmak mezar vardır. Su kemerlerinin kalıntıları, kentin doğu ve batısında görülebilir. Nekropolde ise lahit tipi mezarlar çoğunluktadır.

    Fethiye Patara,Fethiye Patara resimleri,Fethiye Patara fotograflari,Fethiye Patara görüntüleri,Fethiye Patara hakkinda,Fethiye Patara manzaralari,Fethiye Patara tarihi,Fethiye Patara haritasi,patara,patara resimleri,patara fotograflari,patara tarihi,patara manzaralari,patara hakkinda,patara fethiye resimleri,patara fethiye fotograflari,patara video,patara videolari
#26.09.2008 13:06 0 0 0