Denizli Karahayıt Kaplıcaları

Son güncelleme: 30.09.2008 01:05
  • Karahayıt kaplıcaları, Denizli'deki ünlü Pamukkale travertenlerinin 5 km kuzeyinde, Karahayıt köyünde yer alıyor. Pamukkale deki sıcak su kaynağına benzer bir yapıdadır. Ancak Pamukkaledeki sıcak sular Pamukkalenin meşhur bembeyaz travertenlerinin oluşmasını sağlarken, Karahayıt'taki şifalı sular kırmızımsı bir renge boyar.

    Özellikle Denizli'nin yerlilerinin çok iyi bildiği ve sıkça gittiği Karahayıt kaplıcaları oldukça şifalıdır. Gerek ulaşımın kolay olması gerekse ev tipi pansiyonlar ve apartlardan 5 yıldızlı pansiyonlara kadar her bütçe ve konfora uygun konaklama seçeneklerinin olması bu kaplıcaları çok cazip kılıyor. Elbette hemen yanındaki antik Hierapolis kenti kalıntıları ve Pamukkale, Karahayıt kaplıcalarının cazibesini oldukça arttırıyor. Karahayıt kaplıcaları, bu yönüyle hem tatil hem de sağlık için dinlence yöresi konumuyla Türkiye'deki diğer kaplıcalardan bir adım öne çıkıyor.

    Eskiden Karahayıt köylüleri, kendi arazilerine apart tarzı pansiyonlar yaparak misafir ağırlıyorlardı. Bu tür pansiyonlarda bir oda kiralıyorsunuz. Odanın içinde yatakların olduğu bir oda, küçük bir kaplıca banyosu ve tuvalet bulunuyor. Pansiyon-apart müşterileri ortak bir mutfak ve buzdolabını paylaşıyorlar. Bu tür pansiyonların bahçesinde genellikle büyükce bir de havuz bukunuyor. Elbette içi tamamen şifalı suyla dolu. Dilerseniz bu havuzda yüzebilir veya dilerseniz kendi apartınızın banyosunu tercih edebilirsiniz.

    Karahayıt köyü içerisinde kırmızı su olarak bilinen bir kaynak yer alıyor. Kendine özgü travertenleri olan ve rengi kırmızının tonlarını barındırdığı için bu adla anılan bu sıcak su kaynağı da oldukça ünlü Karahayıt'ın.

    Doksanlarla birlikte Karahayıt'ın ünü epeyce yayılmaya başlayınca, Karahayıt'a bir çok yeni otel, özellikle 5 yıldızlı oteller yapılmaya başlandı. Günümüzde Pamukkale'deki çok yıldızlı otellerin büyük çoğunluğu Karahayıtta bulunuyor. Yıllar öncesinin kendi halinde bir köyü olan Karahayıt, kaplıcaları sayesinde bugün kaplıca turizminin Türkiye'deki en çok ziyaret edilen ve tercih edileni olmuş. Bunda elbette günde sadece 15-30 dakikasını şifalı banyolarda geçiren misafirlerin, diğer zamanlarında yakın çevrede yapabileceği turistik etkinliklerin olması önemli rol oynuyor.

    Örneğin, sadece 5 km uzaklıktaki Pamukkale travertenlerini ve Hierapolis antik kenti harabelerini ziyaret edebilir, Pamukkale kasabasında gece yürüuüş yapabilir ve akşam yemeğinizi yiyebilirsiniz.

    Nasıl Gidilir?

    Karahayıt kaplıcalarına Pamukkale sayesinde özellikle otobüsle ulaşım çok sık ve rahat yapılıyor. Uzaktaysanız, İzmir havalimanını veya Denizli Çardak havalimanını kullanabilirsiniz. İzmir- Aydın-Denizli karayoluyla geliyorsanız, Pamukkale travertenlerini Denizli'ye yaklaştığınızda uzakta görebilirsiniz. Gar kent merkezindedir. Çardak havalimanı, kent merkezine 65 km dir. Karahayıt'a Denizli otobüs terminalinden sık kalkan dolmuşlarla da gidebilirsiniz.

    Tedavi Edici Özellikleri

    Radyoaktivitesi yüksek olan kaplıca suları, kalp, damar sertliği, yüksek tansiyon, romatizma-siyatik, deri sinir, lumbago, gibi hastalıklarla uyuz, sivilce, kaşıntı gibi deri hastalıklarına karşı tamamlayıcı tedavisinde olumlu etkileri görülmektedir. Ayrıca kaplıca suyunun tedavi özellikleri tesisler bünyesinde verilmiştir.
#30.09.2008 01:05 0 0 0