Şükriye Atav (d. 4 Temmuz 1917, ö. 8 Ekim 2000 - Antalya) Tiyatro ve Sinema sanatçısı.

1919'da ailesiyle birlikte Rusya'ya giderek orada öğrenim görürken, 1931'de Türkiye'ye dönen sanatçı, 1932'de halk dans oyunlarındaki başarısı sayesinde Eminönü Halk Evinde keşfedildi ve amatör olarak tiyatroya başladı. 1942' de İstanbul Şehir Tiyatrosu'nda görev yaptı. Bir çok sinema filmi ve dizide rol almıştır. Tiyatroda altı, sinemada bir Altın Portakal ödül sahibidir. Şükriye Atav, Şehir Tiyatrosu San'atçısı Yalçın Boratap'ın ve Spiker Erdöl Boratap'ın annesidir. 1988 yılında yeşilçam`dan ayrıldı. 600`e yakın filmde rol aldı, 8 Ekim 2000 tarihinde kalp rahatsızlığı nedeniyle kaldırıldığı Antalya Devlet Hastanesi`nde 83 yaşında Antalya`da hayata gözlerini yumdu.


Rol aldığı bazı oyunlar

* Koca Bebek
* Peer Gynt
* Beyaz Güvercin
* Köprüden Görünüş
* Bernarda Alba'nın Evi
* Klal Ölüyor
* Masum İrene
* Cennet Yolunda
* Kadınlar
* İsyancılar
* Ana


Filmografisi

* Bebek - 1987
* Ya Benimsin Ya Toprağın - 1987
* Asılacak Kadın - 1986
* Mavi Mavi - 1985
* Yalnızım - 1985
* Ayşem - 1984
* Bedel - 1983
* Günah - 1983
* Kurban - 1983
* Bir Yudum Mutluluk - 1982
* Yalan - 1982
* İtirazım Var - 1981
* Tövbe - 1981
* Nazey - 1979
* Dertli Pınar - 1978
* Deprem - 1976
* Hınç - 1976
* Analar Ölmez - 1976
* Deli Gibi Sevdim - 1976
* Babanın Oğlu - 1975
* Enişte - 1975
* Randevu - 1975
* Çapkın Hırsız - 1975
* Ah Nerede - 1975
* Sezercik Küçük Mücahit - 1974
* Enayi - 1974
* Yalnız Adam - 1974
* Ayrı Dünyalar - 1974
* Yunus Emre - 1973
* Azap - 1973
* Anneler Günü - 1973
* Asiye Nasıl Kurtulur? - 1973
* Arap Abdo - 1973
* Gönüller Fatihi Yunus - 1973
* Oğlum Osman - 1973
* Anadolu Ekspresi - 1973
* Aşk Mahkumu - 1973
* Umut Dünyası - 1973
* Azat Kuşu - 1972
* Sev Dedi Gözlerim - 1972
* Yalan Dünya - 1972
* Feryat - 1972
* Kaderimin Oyunu - 1972
* Ölüm Dönemeci - 1972
* Alın Yazısı - 1972
* Hakikat - 1972
* Vefasız - 1971
* Umutsuzlar - 1971
* Emine - 1971
* Ben Öldükçe Yaşarım - 1965
* Papatya - 1956
* Soysuz - 1950
* Dinmeyen Sızı / Sonsuz Izdırap - 1949
* Canavar - 1948
* Düşkünler (Beyaz Baykuş) - 1948
* Kılıbıklar - 1947
* Yara - 1947
* Senede Bir Gün - 1946
* Nasreddin Hoca Düğünde - 1943


Ödülleri

* 1972 Antalya Altın Portakal Film Festivali, En İyi Kadın Karakter Oyuncu Ödülü, Emine




Etiketler:
Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 587
favori
like
share