Akçahisar Köyü Gümüşhane

Son güncelleme: 29.03.2009 22:32
  • Akçahisar Köyü

    Akçahisar Köyü Resimleri

    noimage


    Gümüşhane merkeze bağlı Akçahisar Köyü, merkeze 35 km uzaklıkta olup Trabzon ' İran karayolu üzerinde bulunmaktadır.
    Harşit çayının başlangıç yeri ve aynı zamanda Vavuk dağının hemen dibinde kurulu olan köy E-91 karayolu üzerinde önemli bir konuma sahiptir.
    Deniz seviyesinden 1696 m yükseklikte bulunan Akçahisar Köyü 39°46' 57 Boylam ve 40°23'2 Enlemi'nin kesiştiği noktadadır. Zigana sıra dağları üzerinde olan köy, dağlık ve ormanlık araziye sahiptir.
    Akçahisar Köyü; Doğusunda Güvercinlik Köyü (2. km) ,Çalık Köyü ( 2. km ), Batısında, Geçit Köyü (1.3 km ) , Kuzeyinde , Pehlivantaşı Köyü ( 2km), Duymadık Köyü, (2.8 km), Güneyinde, Sargınkaya Köyü, (3. km) , Nazlıçayır Köyü, (3.7km) ile sınırlıdır.

    Akçahisar-Köyü İklimi

    Köyümüz Doğu karadeniz İklimi ile Doğu Anadolu iklimi arasında bir geçiş iklimine sahiptir. Yazları sıcak ve yağmurlu Kışları ise soğuk ve karlı olur. İlk bahar Nisan ayında hissedilir ve Haziran ortasında güneş kendisini iyice hissettirir. Temmuz başında çaylırlar ve yonca lar biçilir.
    Manan Yaylasında Temmuzun başı çayır biçmekle geçer. Temmuzun sonunda ot biçme işi biter ve ekinler başlar. Ağustosun sonunda İklimin yumuşamasıyla yağışlar başlar. Ve daha sonraları hava gittikçe soğur Kasım'da ilk kar düşer. Bundan sonra kış kendini gösterir.

    Bitki Örtüsü:
    Köyümüzün sınırları içinde çeşitli bitki türleri vardır. Bunlar; Çam, Ardıç, Pir, Yaban Kavağı, Fundalıklar, Yaban Erikleri, Kuşburnu, Kızamık, Alıç, Aleylit, v.b. dağlarımızda yetişen türleridir. Köyümüzün arazi'sinde Koruk(Çam ormanı), Ardıçlık, Alipaharı, Küçükmeşe, Karamusa Ormanı(Büyükmeşe) ormanlarımıza verdiğimiz adlardır. Ayrıca Harşit Çayı boyunca bağlar ve bahçelerde, bunlar Kurnular'daki bahçeler aşağı ve yukarı deredeki bahçeler, çalık dereleri, cin dereleri, karamusa'daki bahçeler ve eski köydeki bahçelerimizde çeşitli sebze ve meyveler yetiştirilmektedir. Bunlar; Patates, Fasülye, Pağla, Salatalık, Marul v.b. sebzelerdir. Ayrıca Elma, Armut, Vişne, Ahlet(Yaban Armudu), gibi meyveler köyümüzde yetiştirilmektedir.

    Manan

    Ekin olarak çok önceleri Buğday, Arpa, Çavdar ekilmekte idi. Günümüzde bunlar ekilmemektedir. Yanlızca ot olarak Yonca, Korunga, Çayır ve ot biçilmektedir. Manan Yaylasında çayırlıklar ve ot biçme alanları ve meralar çok geniş ve bol olduğundan köyde yaşayanlar ekin ekme zahmetine girmemektedir.

    Köyümüzün sınırları:
    Köyümüzün sınırlarını,köyümüzün büyüklerinden Zeki Yalçın amca şöyle sıraladı;
    Kuzeyden Fındıklı Gözeden Ayana tepesi ormanından iniyor Çalık deresine, Bingili'de tapan Köprüsünden Soğuk pahara uzanır. Daha sonra devam eden sınır Gedek Kıranına Karamusa Meşesi(ormanı) sırtlarından doğru Yaylaya uzanır. Yayladan Bozaka paharı Tepesine uzanan sınır güneye doğru inerek, Gavur paharından Merküte ve oradan Sokağın taşına iner. Ordan Harşit çayı boyunca Demirci deresine yolboyu gelir ve Demirci deresinden yukarı Mastoziye çikar ve Sarı babaya uzanır. Oradan tekrar kuzey doğuya devam eden sınır, Derin dereye doğru aşağıya iner, Duymadık deresine ve ordan Karakayaya uzanır. Fındıklı Gözeden tekrar Ayanaya bitişir.

    Manan Yaylası sınırları:

    Manan Manan
    Kaldırımdan başlayıp Yenice Köyünün hemen dibine uzanan sınır Köyün başındaki sırtları sınır çizip Şekeme geçer. Şekemden yolboyu Çeğilliye ordan Kaya yurda devam ederek Oylum Dere (Danzut) dağlarını sınır çizip ordan Kelahbur Dağına oradanda Soğuk pahar uzanır. Beyçam'ın (Hur) bel paharı semti hizasından Nazlıçayır(Lorgas) sırtlarından yol boyu devam eden sınır, tekrar Kaldırıma ulaşır.

    Köyümüzün yer adları:
    Fındıklı Göze, Ayana, Çalık Deresi, Karamusa Meşesi, Naslıhan Paharı, Yaylanın Önü, Tandırlı Mağrası, Çillik, Tuzluğun Taşı, Korgöze, İskavutlar, Gavur Paharı, Sincanlık, Ardıçlık, Ali Paharı, Bahcecik, Zorzu, Kayalar, Merküt, Alma Tarla, Kara Kütükler, Kürt Yatağı, Sokağın Taşı, Kayan Deresi, Koruk, Kırıktaş, Yukarı Köy, Kıranın Üstü, Erikli, Alopli, Mangı Sırtı, Harmancıklar, Oturacak Taşı, Helva Taşı, Balağı, Kiliseni Üstü, Kavaklık, Eski Köy, Doruklunun Düzü, Kabanlar, Kurnular, Küçükmeşe, Dikenin Dibi, Uzun Paralar, Yukarı Dere, Guz Değirmeni, Aşağı Dere, Güneyiler, Çaşırlık, Eski Kale, Parmaklı Taşlar, Kötü Taş, Mastozı, Sarı Baba, Duymadık Deresi, Derin Dereler, Bingili.

    Manan Yaylası yer adları:
    Kaldırım, Aluçlu, Şekem, Guverlinin Üstü, Çakmaklı, Kaya Yurt, Göller, Buğda Yerleri, Damların Arası, Yaylanın Önleri, Kelahbur Dağı, Yaslan, Çekimlikler, Dereler, Kara Çayır, Komların Üstü, Komlar, Sarı Taş, Eğri Tarla.

    Kaynak: Zeki Yalçın


    noimage

    noimage
#01.10.2008 15:15 0 0 0
  • harika biryermiş benim memleketim bir görmeyi ve çocuklarıma göstermyi isterim günün birinde yerimizi yurdumuzu bilmek belirlemek isteriz bize kim yardımcı olabilir acaba
#29.03.2009 22:32 0 0 0