Renk Seçimi Deyip Geçmeyin

Son güncelleme: 06.10.2008 17:05
  • 90'lı yıllarda modayla birlikte dekorasyon dünyası da değişim rüzgarlarına kapıldı...
    Sektöre hareket getiren dekorasyon dergilerinin yayına başlaması ve birbiri ardına açılan dekorasyon mağazaları Türk insanını evine yönlendirdi. Düzenli olarak yapılan market ve giyim alışverişine bir de dekorasyon malzemeleri eklendi.

    Modayı yakından takip eden ve kendini giydirmekten sıkılan kadınlar artık evlerini giydirme derdinde. Trendleri yakından takip ediyor yeni çıkan ürünleri kaçırmıyorlar.

    Ev yenilerken yapılması gereken ilk iş ise kullanılacak renklerin seçimi. Renk seçimi deyip geçmemek gerekiyor. Bugün çok sevdiğiniz bir rengi bir ay sonra beğenmeyebilir ya da o renge duvarlarınızda bir haftadan fazla tahammül edemeyebilirsiniz. İşte evinizi boyarken ya da mobilya seçerken bilmeniz gereken renklerin insan psikolojisi üzerindeki etkileri.

    Son yılların en gözde kombinasyonları açık mavi ile yeşilin birleşimi. Bu renklere ilham veren sarı da katılabilir. Çünkü sarı diğer renklerle kolayca uyum sağlayan nötr bir renk özelliği taşıyor.

    Şimdi moda yeşil
    Kırmızı; ihtiraslı heyecan verici ve romantik bir renk. Zarafet ve sıcaklık yaratarak evi davetkâr kılıyor. Günümüzde kırmızı rengin kullanımının iç dekorasyonda giderek güçlendiği gözleniyor. Maviler mobilyalarda kullanılmaya daha uzun yıllar kullanılacağa benziyor ancak destekleyen renk olarak; kısacası çok ön planda değil.

    Su yeşili evlerde tekrar kullanılmaya başlandı. Bu renk yeşilden maviye bir köprü olarak adlandırılıyor. Barış ve huzuru evlere taşıyan su yeşili son zamanlarda çok tercih ediliyor.

    Tercih edilen diğer bir renk ise portakal rengi. Portakal rengi taze hayat dolu ve eğlenceli bir renk olduğu için günümüzde birçok evi süslüyor.

    Tarzınızı seçin
    Ofis ya da evinizi boyarken farklı renklendirme tekniklerinden faydalanabilirsiniz. Sakın sıradışı olmak adına karmaşık renkleri bir araya getirmeye çalışmayın hiç oturmak istemeyeceğiniz bir ev yaratabilirsiniz. Unutmayın koyudan açığa yumuşak renkler ofislere rahatlığı ve konforu getirir evlerdeki rengarenk mobilyalar ise zor bir günden sonra enerji verir.

    Evinizi boyarken ya da dekore ederken bir rengin tonlarından faydalanarak rahatça çalışabilirsiniz. Bu renklere beyaz ve gri gibi nötr renkler ekleyerek görsel bir etki de yaratabilirsiniz.

    Dilerseniz evinizde sevdiğiniz renklerden oluşan bir armoni de oluşturabilirsiniz. Mesela ana renk olan maviyi yeşil ve mavi menekşe seçenekleri ile yan yana getirebilirsiniz.

    Zıt renkleri bir araya getirerek evinize hareket katabilirsiniz. Mavi ve turuncunun tonlarıyla döşenmiş enerji dolu bir ev gençlere önerilir.

    Renkler ne anlatıyor ?

    Kırmızı:
    Diğer renklere göre daha sembolik bir renk olan kırmızı ateşin ve aşkın simgesidir. Romantik ve dışa dönük kişilerin rengi olan kırmızı odanızı küçük gösterse de değişiklik arayanlar için uygun bir.

    Sarı:
    İyimser renktir. Güneşin çiçeklerin ve meyvenin rengidir. Her zaman sıcak ve pozitiftir. Mekanınızın aydınlık ve eğlenceli olmasını sağlar. Sarı zihinsel ve fiziksel olarak enerji verir. Çalışma odanızda ya da mutfağınızda sarı kullanarak kendini enerjik hissedebilirsiniz.

    Yeşil:
    Doğanın rengidir. Yemyeşil çimleri ormanı ve tazeliği simgeler. Salonunuzda oturma odanızda ya da mutfağınızda iyi bir seçim olabilir.

    Mavi:
    Gökyüzünün denizin suyun rengidir. İnsana ferahlık hissi verir. Mavi rengin en önemli özelliği mekanı olduğundan büyük göstermesidir. Mavinin tonlarını evinizin her yerinde kullanabilirsiniz.

    Menekşe / lila:
    Menekşe mavinin ve kırmızının karışımıdır. Kadifemsi görüntüsü ile mekana hayalperest bir hava katar. Lila mekana aydınlık ve parlaklık verir.
#05.10.2008 01:57 0 0 0
  • Emegine saglık teşekkürler.
#06.10.2008 17:05 0 0 0