Hangi EkLenti Ne İşe Yarıyor ?

Son güncelleme: 09.12.2009 23:14
  • ALIEN SKIN / Image Doctor


    Dört özel uygulamadan oluşan Image Doctor paketinin dikkat çeken uygulamalarından "Jpeg Repair", isminden anlaşıldığı üzere düşük kalitede kaydedilen JPEG fortmatının imaj üzerinde piksel etkilerini temizlemek amacıyla hazırlanmış bir uygulama. Maure, opak taramalar, grenli dialar üzerinde uygun değerlerde kullanılması durumunda güzel sonuçlar alınabilir. Photoshop'un standart araçlarından Despeckle'dan daha iyi olduğunu gözlemlediğimiz efektin en önemli avantajlarından bir tanesi "Gren" özelliği. Prüzsüz yüzeylerin, pürüzlü, grenli yüzeylere göre etkisi etkileyicilik noktasında yetersiz kalır. Efektin arayüzünde bulunan Add Grain sürgüsüyle çalışmanıza uygun gren değerini verebilirsiniz.


    ALIEN SKIN / Splat


    Paket genel olarak kullanımı kolay, dolgu ve desen oluşturma konusunda gruplanmış altı eklentiden oluşuyor. Eklenti kendi içindeki özel dolgulama nesnelerinin yanında dışarıdan ithal etme yöntemiyle geliştirilmeye açık bir uygulama. Paket içeriğindeki uygulamaları genel olarak inceleyelim.


    ALIEN SKIN / Border Stamp
    Seçili bir bölgede seçim alanı olmazsa belgenin kenarlarında özel bordürler oluşturmak için kütüphanesinde bulunan özel dolgulama nesnelerini kullanan bir paket. Filtre penceresinde yer alan Browser düğmesine tıklayarak dolgu nesnelerini değiştirebilirsiniz. Efekti uygulamadan önce bir seçim alanı yaratırsanız, efekt bu seçim alanı sınırları içinde gerçekleşerek farklı bir alternatif sunabilir.


    ALIEN SKIN / Edges
    Seçili bir bölgeye, seçim alanı olmadığında layer'a birbirinden farklı özel desenler oluşturmak için etkili ve kullanımı kolay bir filtre. Yapımı nispeten zor olan bordürleri rahatlıkla oluşturan ve bunlar üzerinde etkili sonuçlar üreten bir araç. Alpha kanalına ya da Layer Mask'a uygulandığında farklı etkiler için teknikler geliştirebilirsiniz.


    ALIEN SKIN / Frame
    Seçili bir bölgeye ve seçim alanı olmadığı durumunda layer'ı özel bordürlerle süslemek isterseniz aradığınız burada diyebilirim. Bordürleri istediğiniz ölçülere uygulayabilirsiniz. Bordürün iki köşe arasındaki desenlerini tekrar ederek oluşturan eklenti içinde oldukça fazla çeşit var, ama hepsi renkli değil ne yazık ki.


    ALIEN SKIN / Patchwork
    Photo efekt üretiminde hoş sonuçlar ortaya çıkartıyor. Kütüphanesinde yer alan özel dokularla oluşturabileceğiniz desenlerin üzerine görselinizi giydirebilir, elde dokunan kilim desenlerine, etamin el işleme gibi sonuçlar yakalayabilirsiniz.


    ALIEN SKIN / Resurface
    Seçili bir bölgeye ya da tüm dokümana uygulanabilen filtre, uygulandığı bölgeye farklı türde dokular giydirerek resmin bu doku üzerinde yapılan görünümü kazandırıyor. Bir imajı; kağıt, taş, metal vb. doku üzerinde rahatlıkla gösterebilirsiniz.
    23 farklı bölümden oluşan komplike bir efekt paketi. Doğal etkileri simüle etmede, aynı paket içinde var olan eklentileri birbiriyle bütünleşik kullanıma uygun, yaratıcı çalışmalarda önemli katkısı olan bir efekt paketi. Paket içinde doğal metalik efektlerden, ateş, cam, duman, su, hasır örme, ağaç gibi önemli parçalar bulunuyor. Örnek görsellerimizde paketin filtreleriyle oluşturduğumuz etkileri görebilirsiniz.
    Paketin içinde yer alan Chrome efektiyle gerçek metalik efektler yaratmak çok kolay. Paketin içinde yer alan çoğu efekte özel ayarlarınızı kaydedebilir, daha sonra tekrar aynı değerlerde uygulama imkânı bulabilirsiniz. Örnek yazı efektinde üst üste aynı efekti iki ayrı layer'a uyguladım. Daha sonra Hue/Saturation ile rengini değiştirdim ve üst layer'da birbirine paralel seçim alanları yaratarak sildim. Ardından Bevel efektiyle kenarlarına kabarıklık vererek tamamladım. Bir kaç hamlede çok daha etkili görünümler elde edebilirsiniz.


    EYE CANDY 4000 / Animatter
    Animatter efektiyle yapılan örnek. Görsele efektin default ayarlarda bir kere uygulanarak elde edildi.


    EYE CANDY 4000 / Bevel Boss
    Bevel Boss efektinin bir yazıya uygulanışı. Efekt bir yazı üzerinde plastik malzeme etkisini vermede oldukça başarılı. Yumuşak ve gerçekçi etkisiyle başarılı bir uygulama.


    EYE CANDY 4000 / Chrome
    Chrome efektinin bir yazıya uygulanışı. Metalik, parlak bir yazı elde etmek hiç bu kadar kolay olmamıştı. Filtre içinde metalik efektinin kontrolleri, yazının "Bevel" özelliği, yansıtma özellikleri, renk vb. diğer önemli kontrollerini rahatlıkla yapabilirsiniz.


    EYE CANDY 4000 / Corona
    Corona efektinin bir yazıya uygulanışı. Layer'da yer alan yazının üzerine uyguladığınızda efekt yazıyı kendi içinde maskeleyerek yazının üzerine bir etkide bulunmuyor. Işık kırılmaları, glow vb. etkiler elde etmede oldukça başarılı.


    EYE CANDY 4000 / Drip
    Drip efektinin bir yazıya uygulanışı. Özellikle bir mumun, metalin erimesi, sıvı akışkan bir görünüm elde etmede geniş kontrolleri olan hoş bir filtre.


    EYE CANDY 4000 / Fire
    Fire efektinin bir yazıya uygulanışı. Alevli, durağan ateş simülasyonu için iyi bir filtre. Yazı veya layer'da yer alan piksellerin önünde, arkasında gibi seçeneklerle gerçekçi sonuçlar yakalayabiliyor. Efektin seçenekleri arasında yanan ateş görünümünün dışında duman, farklı parlama, hale etkileri için kullanılabilecek ayarlar da mevcut. Tüm plug-in'lerde olduğu gibi, yaratıcı tekniklerle etkileyici sonuçlar elde edilebilir.


    EYE CANDY 4000 / Gradient Glow
    Efektin bir yazıya uygulanışı. Faklı ışık, parlama ve glow etkileri için geniş seçenekler ile kullanıma hazır bir efekt.


    EYE CANDY 4000 / Jiggle
    Efektin bir görsele ugulanışı. Efektin çalışmalarınız üzerinde buzlu cam etkisinin elde edilmesinde, uygulanan görselin kenarlarına farklı etkilerle özel desenler elde etmek için kullanılabilir.


    EYE CANDY 4000 / Smoke
    Efektin bir duman simülasyonu oluşturmak için bir görsele uygulanışının başarılı bir örneği.


    EYE CANDY 4000 / Water Drops
    Efektin bir görsele uygulanışı. Su damlası ve puslu etkiler için kullanılabilen bir efekt. Ayrıca su damlacıklarının; sıklık, büyüklük, saydamlık ve renk gibi tüm kontrollerine sahip.

    Görseller üzerinde efekt üretimi için etkili araçların olduğu, hoş bir efekt grubundan oluşmaktadır. Birçok özelliği normal araçlarla yapması zaman alan, başarılı sonuçlar veren uygulamalara sahip. Efektin parçalarından bazılarını uygulama aşamasında inceleyelim.


    XENOFEX1.0 / Baket Earth
    Efekt Photoshop'un standart plug-in'lerden Stained Glass'a benziyor. Fakat bu efektin özelliği desenler arasına derinlik katarak çorak topraklarda kurumuş ve çatlamış toprak görünümleri verebilen sonuçları rahatlıkla yakalanabilir. Örneğimizdeki etki, standart uygulanan efektin Edit/Fade özelliği kullanılarak, Opacity değeri düşürüldükten sonra tekrar uygulanmasıyla elde edildi.


    XENOFEX1.0 / Crumple
    Efekt baskılı bir kağıdın kırıştırılması sonucu elde edilen görünümü simüle etmede oldukça başarılı. Örnek görselimizin çerçevesine uyguladığı etkiyle, kullanım alanı farklı değerlendirilebilir.


    XENOFEX1.0 / Distress
    Efekt layer'da yer alan bir görsele uygulandı. En belirgin özelliği düzensiz, birbirini takip etmeyen imaj kenarları oluşturması. Alpha Channel'lar da kullanımı geliştirilerek etkili "frame'ler" elde edilebilir.


    XENOFEX1.0 / Electrify
    Efekt layer'da dekube edilerek arka fonu silinen bir görsele uygulandı. Elektrik, lazer, ışıma etkileri elde etmede başarılı. Özellikle elektrik efektinde, ışığın parlamasını layer'da bulunan piksel'e yansıtarak etkiyi gerçekçi kılıyor.


    XENOFEX1.0 / Lightning
    Efekt layer'da dekube edilerek arka fonu silinen bir görsele uygulandı. Elektrik etkisinden sonra şimşek, neon için kullanılabilen bir uygulama.


    XENOFEX1.0 / Television
    efekti layer'da bulunan görselimize uygulandı. Televizyon ekranının görsel etkisini oluşturan, iç bükey, yatay çizgiler, renkli noise gruplarından oluşan kullanılabilir bir efekt.



    VERTIGO 3D


    Plug-in'ler küçük bir eklenti olmaktan çok güncel yazılımlar gibi, progr***** şeklinde üretilmekte. 1998 yılının bir Plug-in'i olmasına rağmen üç boyutlu yazılar elde etmede başarılı ve işlevsel bir eklenti. Vertigo içersinde sisteminizde yüklü tüm fontları kullanabilir. Yazılarınıza PICT formatında kaydedilmiş görsellerinizi yazdığınız yazıya kaplayabilirsiniz. Programın PATH bölümünden, yazınızın şeklini almasını istediğiniz yolu belirleyebilir, yol üzerinde kısıtlı da olsa kontrollerle çalışmalarınızı tamamlayabilirsiniz.
    Filtre'nin boş bir layer'a uygulanması durumunda programın ön izlemesi alt layer'ları ön görüntü olarak gösteremiyor. Ancak fotoğrafın üzerine uygulanması durumunda kendi background'ı ön görüntü olarak gösteriyor. Son aşamada yazınızı ister çizgisel ister seçeneklerde yer alan diğer biçimlerde render ederek uygulayabilirsiniz. Programın benzeri olan diğer plug-in'lere göre uygulamada hızı, kontroller gayet esnek ve hızlı.


    FLAMING PEAR / Aetherize
    Photo efekt üretiminde kullanılan efekt özellikle piksellerin renkleriyle oynayarak, Hue Saturation ve Curve araçlarıyla yapılabilen etkileri taklit eden pratik bir araç. Efekt arayüzünde sağa-sola hareket eden sürgülerle kombinasyonlar üretmek, sıkıldığınız zaman rastgele bir zar atarak programın kendi kombinasyonlarını yaparak, efekt üretmesi için arayüzdeki zar düğmesine tıklamanız yeterli. Oluşturduğunuz efektlerin ayarlarını bilgisayara kaydedip daha sonra tekrar açarak uygulamak isterseniz, kaydetmek Mavi, kaydedilmiş ayarları açmak için Kırmızı düğmeleri kullanabilirsiniz. Efekt penceresinde yer alan diğer kontroller, efekt penceresindeki ön izlemenin büyütülüp küçültülmesi, Glue sekmesindeki seçeneklerle yapılan etkilerin Photoshop'un Layer harmanlama kiplerinde olduğu gibi kullanılması ve kayıtlı kullanılıcı olmak için Register düğmesini kullanabilirsiniz.


    FLAMING PEAR / Flood
    Yansıma etkisinin kısıtlı ama başarılı bir uygulaması. Efekt üzerinde yer alan kontrollere genel olarak bakarsak, yansımanın başlayacağı noktayı, yansımanın başladığı nokta ile erime geçiş noktasının yansıma noktasına olan mesafesini, ufuk çizgisi olarak nitelendirilen noktanın ayarlanması. Yansımanın netliği, yansımanın olacağı yüzeyin belirlenmesi yani sıvı ya da cam gibi malzemelerin havasını gösterir. Yansıma içinde parlaklık ya da gölge düşürmek için renk ve bunun opacity değerini belirlemek için gerekli ayarlamalar yapabilirsiniz. Yaptığınız ayarlamaları kaydedebilir, kütüphanenizde saklayıp tekrar çağırarak uygulayabilirsiniz.


    Flood Arayüz
    View bölümünde yer alan özellikler Horizon ve Offset, sürgüleriyle yansımanın başladığı nokta ayarlarını yapabilirsiniz. Perspektif, yansımanın başladığı nokta ile bittiği nokta arasındaki mesafede yansımanın perspektif açısının kontrolleri ile ilgili. Altitude, yansıma yüzeyinin biçimi konusunda, görünümüyle ilgili detay kontrolüdür. Waves, View ayarlarıyla orantılı ve birlikte çalışan benzer ve tamamlayıcı özelliklerdir.


    Flaming Pear Efekt Grubu
    Glare: Photoshop'un pastorize etkisinin görsele uygulandıktan sonra blur efekti yardımıyla harmanlama kiplerinin kullanılması sonucu elde edilen görünümler için kullanılabilecek bir filtre.
    Glitterato: Ağırlıklı olarak uzay, nebula simulasyonları için kullanılabilen, içinde bu konuda hazır ortamlar bulunan bir uygulama.


    India Ink: Fotografik efektler ve bu efektleri yine kendi penceresinde yer alan harmanlama kipleri yardımıyla orijinal görselinizle birlikte etkileyici sonuçlar elde edebilirsiniz.
    Solar Cell: Farklı ışık oyunları, kütüphanesinde bulunan hazır dokularla birlikte, orijinal görsel ile efektin ön izlemesinden harmanlama kipleriyle çarpıştırarak güzel sonuçlar alabilirsiniz.


    Tesselation: Belirlediğiniz ana kesiti alarak, bu kesit etrafında belirlenen ana kesiti yumuşak geçişlerle çoğaltıyor. Efekt penceresinden kesit alanını, biçimini belirleyebilirsiniz.


    KPT / Channel Surfing
    Sharpen özelliğinin yanında, alpha kanallarına ayrı ayrı müdehale ederek, her bir uygulamaya göre değişen harmanlama kiplerinin yanında, default hazır efektleri kullanabileceğiniz bütünleşik bir paket. Her KPT uygulamasında olduğu gibi bu uygulamada da oluşturduğunuz değerleri daha sonra tekrar uygulamak için filtrenin kendi kütüphanesine kaydedebilirsiniz.


    KPT / FraxFlame II
    Görsel efekt üretiminde önemli ihtiyaçları karşılayan; noise, kirletme, eskitme, özel dokular üretmek için çok alternatifli hazır seçeneklerinden yararlanabilirsiniz. Fotoğraflarınızı eskitilmiş havaya sokmak, nebula, taş baskı gibi sonuçlar için yardımcı efekt olarak kullanabilirsiniz. Efektin ön izlemesinden, yine efekt içinde yer alan harmanlama kipleri yardımıyla ön izleme penceresinden efekti inceleyip uygun olduğu noktada tamamlayabilirsiniz.


    KPT / Gradient Lab
    Tam bir degrade laboratuarı. Degrade oluşturmak, degrade sitilleriyle görsel efektler hazırlayarak detaylı kontrollerlerle sonuca ulaşmak bu uygulama ile çok kolay ve zevkli. Layer mantığını kullanan Gradient Lab, üst üste farklı sitillerde degradeler oluşturuyor. Her birine farklı harmanlama kipleri, opacity, öteleme ve mask özellikleriyle istenilen etkiler üzerinde kombinasyonlar sunarak seçenekleri artırıyor.


    KPT / LightningŞimşek, laser gibi ışık oyunları için etkili ve kullanımı kolay bir uygulama. Şimşek ve ışık efektinin parlama, şimşeğin çatallaşmasının sayısal kontrolü, opacity ve ana rengi gibi denetimlerle istediğiniz nitelikte bir şimşek yaratabilirsiniz. Uygulamanın Bolt isimli yüzen paletinde Blend Mode sekmesinde yer alan harmanlama kipleri yardımıyla orijinal görsel ile oluşturduğunuz efekti birbirine çok iyi bir şekilde harmanlayabilirsiniz. Uygulama penceresinin sol altında bulunan düğmeye tıklayarak kütüphaneye ulaşabilir, hazır ışık efektlerinden birini seçebilirsiniz.


    KPT / Pyramid Paint
    Çalışmalarınızı bir tabloya dönüştürebilir, fırça ile yapılmış bir tablo havasında görsellerinizi kullabilirsiniz. Paint içinde stil olarak tek bir fırça özelliği bulunmakta. Bu stil üzerinde renk, doygunluk, ışık, sıcaklık gibi kontrollere sahip olup bu çerçevede efektinizi tamamlayabilirsiniz.


    KPT / Scatter
    Photoshop'un Pattern özelliğinin ileri bir versiyonu diyebileceğimiz Scatter ile belirlenen nesneyi, ister kendi kütüphanesinden, ister bilgisayarınızda olan herhangi bir nesneyi Scatter içinden çok farklı ve harika kontrollerle etkili dolgulama efektleri üretebilirsiniz. Kendi kütüphanesinde bulunan nesnelerin farklı sitillerde, birbirini tekrar eden ama bu tekrarların belli olmadığı, renk, opacity ve yoğunluk üzerinde yapacağınız değişikliklerle etkili sonuçlar yakalayabilirsiniz.


    KPT / Equalizer
    İsmini Equalizer ses sisteminden alan, imajların üzerinde bu mantıkla efektler üreten, imajın üzerinde sharpen özelliğinin yanısıra, pastorize, hafif grenleri yok etmek ve puslu görüntüler elde etmek için rahatlıkla kullanılabilir. Equalizer kendi içinde Bounded ve Contrast Sharpen özel araç grubuyla etkisini güçlendiriyor.



    AUTO FX / Dream Suite
    Tek kelimeyle mükemmel. Bir görsele veya fotoğrafa uygulanabilecek görsel efektler konusunda bu kadar geniş ve detaylı, kaliteli uygulama çok az. Dream Suite içersinde açılan her bir bölüm, kendi içerisinde ayrı denetimlerle, ayrı özelliklerle program içinde program. Efekti kullanmak ve tanımak çok kolay. Çünkü her efekt grubu içinde Preset sekmesi bulunmakta ve buradan seçilen efekt ile ilgili farklı değerlerde uygulanmış hazır grupları görüp, birini seçerek gerçekleştirebilirsiniz.


    Dream Suite efekt grupları üç bölümden oluşuyor. Ayrıntı resminde gördügünüz gruplar içindeki efektler birbirinden etkileyici özelliklere sahip. Ağırlıklı olarak photo efekt üzerinde yoğunlaşan Dream Suite eklentileri uzun ve zahmetli Photoshop çalışmalarınız tümüyle hazır bir şekilde önümüze koyuyor. Mesh özelliğindeki bu filtre (örnek resim) içinde, bir fotoğrafı örülmüş hasır, kumaş vb. görünüme rahatlıkla dönüştürebiliyor. Her ilmeğin kalınlığı, biçimi, fiziksel özellikleriyle oynayabiliyor ve her bölüme ayrı bir görsel giydirebiliyorsunuz.



    Auto FX'in güçlü plug-in'lerinden bir tanesi. Auto FX ürünleri bir eklentiden çok tam bir program mantığında çalışıyor. İster Photoshop Filter menüsünden ulaşabilir, isterseniz efektin kendisini bulup normal bir belge açar gibi üzerinde efekt uygulayacağınız görseli açarak çalışıp kaydedebilirsiniz. Auto FX'in yer vereceğimiz üç plug-in'i geniş özelliklere sahip olmasından dolayı tüm detaylarına giremeyeceğiz.


    AUTO FX / Auto Eye
    Plug-in ağırlıklı olarak imaj düzeltme, ton, renk ve kontrastlık üzerinde uygulamalar yapmak için kontrollere sahip. Ayrıntı resimlerinde, üç ana kontrol bölümü görüyorsunuz. Enhancement; Strength sekmesinde 0x, 2x gibi yer alan değerleriyle yapılan değişikliklerin etki oranını, renkler, grenler üzerindeki kontrollerin yer aldığı sürgüler ile alanın değişiklikleri bir kaç saniye beklemeyle hemen izleyebiliyorsunuz. Özellikle Auto Fx eklentileri için, paketin kendi programcığını açarak RAM ayarlarını yapmanızı tavsiye ederim, Aksti takdirde ciddi zaman kayıplarına, ağır ekran tazelenmeleriyle karşılaşabilirsiniz.



    AUTO FX / Mystical Lighting
    Güçlü ışık oyunları. Çalışmalarınıza, fotoğraflarınıza gerçekçi ışık etkileri kazandırmak profesyonel illüstratörlerin işidir. 3D programlar bu konuda gerçekçi çözümler sunsa da bu tür programları kullanmak ayrı bir sorun olarak önümüze geliyor. Mystical Lighting efektleriyle bu iş çok kolaylaştı. Çok ileri kontrollere sahip olan bu efekt penceresinde bir fotoğrafa yansıtmak istediğiniz çalışmanızı izleyenlerin üzerinde netür bir etki bırakmak istediğinize karar vermekle başlayabilirsiniz. Efektin Edit menüsünden Preferences ayarlarına ulaşabilir, buradan gerekli değişiklikleri yapabilirsiniz. Çalışma ortamınıza göre, efekti uygulamak istediğiniz genel renk ve fon özelliklerine göre genel pencerelerde değişiklikler yapabilirsiniz.
    Efekt akla gelebilecek her tür ışık oyunlarını yapabiliyor. Perilerin sihirli değneyi, flaş, sisli ortamlardaki ışık hüzmeleri, suyun altında kırılan ışık oldukça fazla.
    Uygulamanın çalışma alanı içinde yer alan araçlar Photoshop'un Layer araç paletine benziyor. Bir çok efekt bir görsel üzerine ancak bir veya birkaç etkide uygulanabiliyor. Burada layer mantığını kullanarak istediğiniz etkileri kullanabilirsiniz.
    Tüm Auto FX ailesinde olduğu gibi bu efekt grubunda hazır efektler bulunmakta. Çalışma ekranının üstünde bulunan Examples menüsünden gruplandırılmış efektlerin ön izlemeleriyle birlikte görebilir, çalışmanıza uygun olanın ayarlarını seçebilirsiniz. Aynı zamanda solda bulunan Special Effects düğmesine tıklayıp, sağında açılan efekt gruplarından bir tanesini seçtiğinizde Select Present sekmesi çıkar. Buradan hangi bölümde ve uygulamada iseniz o sınırlar içinde geçerli olan yine hazır ışık efektlerinin ön izelemeleriyle görebilirsiniz. Çalışma alanına eklenen ışık efektlerinin büyüklük, açı, etki ve renk gibi fiziksel özelliklerini değiştirebilirisiniz. Kontrol araçları o kadar gelişkin ki layer paletine mask özelliğinde bir layer ekleyerek lasso aracıyla efekt uygulayacağınız yada korumak istediğiniz bölgeyi seçip, seçimi isterseniz tersine çevirerek Quick Mask modunda çalışma yapabilirsiniz.


    AUTO FX / Photo Graphic Edges
    Fotoğrafınızın kenarlarına uygulayabileceğiniz tüm desenler ve etkiler bu paketin içinde. Çok geniş kontrollere sahip olan paket içinde değerlerin farklı kombinasyonlarını kaydederek kütüphanenizi genişletebilirsiniz. Efekt içindeki bazı bölümlerde bilgisayarınızda olan, farklı kaynaklardan oluşturduğunuz görsel, desen vb. malzemeleri kullanma imkanı sunarak etkiyi güçlendiriyor.


    Efekt dört ana gruptan oluşuyor. Her grup içinde daha önceden oluşturulmuş default uygulamalar bulunmakta. Her efekt grubu içinden bir uygulama üzerine geldiğinizde sağ tarafında açılan Present yazısına tıklarsanız hazır uygulamaları görebilirsiniz. Bu durum tüm paket içindeki eklentiler için geçerlidir. Auto FX grubunun Photoshop içinde bir Plug-in gibi davranabildiği gibi tek başına bir program mantığında çalıştğını söylemiştim. Auto FX plug-in'leri bir RAM canavarı durumunda. Hızlı çalışmak için Photoshop'içinden değilde direkt gerekli Plug-in'ini açarak da çalışabilir. Çalışmanızı psd, tiff formatında kaydedebilirsiniz. Present sekmesinin içinde hazır oluşturulmuş efektlerin yanında oluşturulan bu hazır efektlerin içindeki ayarlara tek tek girerek müdehale edip değişiklik yapabilirsiniz. Örnek görüntüde, Edges grubu içinden uygulanan bir efektin Outside Edges düğmesine tıklayarak açılan pencereden kütüphanesinde bulunan özel dosyalardan birini seçerek değişikleri yapabilirsiniz. Müdahale, değişiklik bununla sınırlı kalmıyor tabiki. Tüm uygulamalarda geçerli olmak üzere efektin sol üstünde yer alan View sekmesinden sadece çalışma ekranında görünecek olan background desenleri ve renklerini belirleyebiliyorsunuz. Tüm çalışmaları resetleyebilir, özel ayarlarınızı kaydedebilirsiniz. Oluşturduğunuz efektlerin özel uygulamalarında renk, yumuşaklık, saydamlık, üst üste uygulanan kenar efektlerinin sertliği gibi kontrollerle bir program havasında özel efekt programı yaratabilirsiniz.



    NOT:

    Plug-in'lerin artılarının yanında eksileri yok mu? Birçok plug-in saatler sürebilen özel efetleri birkaç tıklama sonucu oluşturabiliyorlar. Zamanla uzun süren çalışmalardan vazgeçerek plug-in'lerin eşsiz ve derin dünyasında bulabiliriz kendimizi. Plug-in'ler kullanılmalı ama Photoshop bilgimizin gelişmesini engelliyor, yaratıcılığımızın önüne geçiyorsa, ortaya çıkan çalışmada kendimizden çok kullanılan plug-in'in imzasını görüyorsanız burada durup bir tercih yapmanız gerekiyor.
    Plug-in'leri acil yardım malzemesi gibi kullanın. İşin içinden çıkamadığınız durumda tercih edin. Her şeyden önce Photoshop'un standart araçlarıyla yapmak istediklenizi üreterek kendinizi geliştirin. Böylelikle bilginiz körelmez, gelişim dengeli ve temeli sağlam olur.
#06.10.2008 19:19 0 0 0
  • teşekkürler
#30.11.2008 22:04 0 0 0
  • bilgi için
    Teşekkürler Sağolasın...Emeğine SAĞLIK....
#09.12.2009 23:14 0 0 0