Son Yılların En Çok Aranan Meyvesi

Son güncelleme: 07.10.2008 10:40
  • noimage

    Kalp krizini önlüyor, vücut direncini artırıyor, karaciğeri güçlendiriyor ve daha fazlası...

    Üvez meyvesinin kış hastalıklarına karşı vücut direncini artırıcı özelliği olduğu, bu gibi meyveleri kışın bol miktarda tüketmek gerektiği bildirildi.

    Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Resul Gerçekçioğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üvez meyvesinin Kuzeybatı Anadolu, Orta Karadeniz Bölgesi ile diğer bazı bölgelerde tüketildiğini söyledi.

    Üvezin, toprak ve su isteği açısından kanaatkar olup atıl tarım alanlarında alternatif ürün olarak kullanılabildiğini anlatan Prof. Dr. Gerçekçioğlu, üvezin tıpta kullanıldığını bildirdi.

    Yapılan araştırmalarda üvez meyve kurusunun kaynatılıp içildiğinde ya da yenildiğinde yapraklarının kabız yapıcı etkisi bilindiğini anlatan Prof. Dr. Gerçekçioğlu, ''Taze meyvesi de bol tüketilirse müshil etkisi gösterebilir. Diğer yandan meyve ve özellikle yapraklarının şeker hastalığına iyi geldiği, kan şekerini düşürücü etkiye sahip olduğu laboratuvar testleriyle kanıtlanmıştır'' diye konuştu.

    Yine üvezin yapraklarının göğüs yumuşatıcı etkiye sahip olduğunu anlatan Prof. Dr. Gerçekçioğlu, Üvez meyvesinin kanamayı durduran ve güçlendirici ilaç olarak kullanımı Hipokrat'a kadar uzanır'' dedi.

    SON YILLARDA ARANAN MEYVE TÜRÜ OLDU

    Üvezin şu ana kadar herhangi bir yan etkisinin olmadığını söyleyen Prof. Dr. Gerçekçioğlu, şunları kaydetti:

    Kış aylarına doğru hasadı yapılan üvez özellikle son yıllarda aranan meyve türü oldu. Üretimin artırılmasında çok kaliteli sanayi ürünü ve inanılmaz bir müşterisi olan meyve haline geleceğine inanıyorum. Son yıllarda üniversitelerde bu konuda akademik çalışmalar başlamış. Bu çalışmaların yakın gelecekte yaygınlaşacağı kanısındayız. Üvezin kış hastalıklarına karşı vücut direncinin artırıcı özelliği var. Üvez gibi meyveleri kışın bol miktarda tüketmek lazım. Çünkü hiçbir yan etkisi yok, tamamen doğal.''

    Prof. Dr. Gerçekçioğlu, üvez meyvesinin serin yeri ve nemli ortamları sevdiğini söyledi.

    İÇERİĞİNDEKİ MADDELER

    Prof. Dr. Gerçekçioğlu, bu meyve üzerinde yapılan son araştırmalarda, içeriğinde tanen (kalp krizini önleyici ve vücut direncini arttırır), sorbitan asidi (altı değerli alkol, karaciğeri güçlendirir), elma asidi, limon asidi, kehribar asidi, tartarik asit, sorbin asidi, C vitamini (antioksidant), amygdalin (bazı türlerinde az olarak rastlanır), uçucu yağlar ve renk maddesi olarak antosiyanin (bağırsak temizleyici, iltihap giderici, müshil, idrar söktürücü, kanamayı durduran ve lenf uyarıcı özelliklere sahiptir) maddeleri tespit edildiğini belirtti.

    ÜVEZ

    Gülgiller familyasından 5-10 metre yüksekliğinde mayıs-haziran ayında beyaz renkli çiçekler açan ve kışın yaprağını döken bir ağaç olan üvezin meyveleri, küre veya armut seklinde yeşilimsi sarı veya kırmızımsı-esmer renkli ve buruk bir lezzete sahip.

    Sarbus aucuparia türü kuş üvezi olarak bilinen ve Kuzey Anadolu'da yaygın olan üvezin, sorbus domestica türünün (üvez) Karadeniz Bölgesi'nde tabii olarak yayılış gösterdiği gibi meyveleri için birçok bölgede yetiştirildiği ifade ediliyor. Üvez meyvesi, muşmula gibi olgunlaştığı zaman yeniyor.
#06.10.2008 19:30 0 0 0
ous ous foto
  • Eline sağlık Marab abi de bu meyvenni ismi Alıç diye biliyorum. Doğru mu acaba.
#06.10.2008 21:01 0 0 0
  • @ous adlı üyeden alıntı:
    Eline sağlık Marab abi de bu meyvenni ismi Alıç diye biliyorum. Doğru mu acaba.
    Orijinali Göster...


    Olabilir bende ilk defa duydum ismini itiraf edeyim
    ama araştıracağım bu meyveyi
#06.10.2008 21:12 0 0 0
ous ous foto
  • Bizim bağda evin hemen önünde var bir tane. Çocukken toplar bardaklarla satardık pazarlarda:).
#06.10.2008 21:15 0 0 0
  • Geçen arkadaşın bahsettiği meyveye benziyor açıkcası. Oda alıç demişti yanılmıyorsam.
    Ve sanırım aynısı. Bende ilk kez duydum. Olgunlaştığında güzel olmuyormuş.
#06.10.2008 21:18 0 0 0
ous ous foto
  • Daha yeni de babama sordum süs elması dedi. Kafam iyice karıştı ya.
#06.10.2008 21:21 0 0 0
ous ous foto
  • Alıç değilmiş ya. Ama bu da şu an bizim binanın önündeki parkta varmış.:) Babam mesleği gereği bitkilerle felan aşır neşirdir de biraz.:)
#06.10.2008 21:37 0 0 0
  • Bencede alıç degil,alıç ve üvez ikiside çalı bitkisi ama aynı degil.Araştırdım alıçın diger adları arasında Alış, Aloş, Aluç, Eloç, Geyik dikeni, Halıç, Haluç, Kızlar yemişi, Kuş yemişi, Yemişen, Yemişken, Yemşen var.
#06.10.2008 23:52 0 0 0
ous ous foto
  • Daha başka adları da vardır kesin.:)
#07.10.2008 10:40 0 0 0