Geleneksel Sultandağı Kiraz Festivali

Son güncelleme: 06.10.2008 22:39
  • Afyonkarahisar'ın Sultandağı ilçesi, bu yıl 11'incisi düzenlenen Kiraz Festivali'ne ev sahipliği yaptı.

    Cumhuriyet Meydanı'nda gerçekleştirilen festivalin açılışında konuşan Vali Haluk İMGA, Sultandağı'nın son yıllarda özellikle kiraz ihracatıyla birlikte büyük atılımlar yaptığını söyledi. İmga, "Afyonkarahisar, yer altı ve yer üstü zenginlikleriyle pek çok ilin ve insanın imreneceği bir bölgede bulunuyor. Herkesin bunun değerini bilmesi gerekiyor. Ancak, kirazda rekoltenin çok yüksek olması nedeniyle kalibrasyon sıkıntısı çekiliyormuş. Bunlar yaşanabilir. Kiraz üreticilerimiz gerekli teknik donanımı yaparak, her türlü sorunun üstesinden gelecektir" diye konuştu.

    Belediye Başkanı İsmail ÇELİK ise, Türkiye'nin gerçekleştirdiği kiraz ihracatının yarısının Sultandağı ve çevresinde üretildiğini kaydetti. Sultandağı kirazını İngiltere, Almanya, Hollanda ve Rusya gibi ülkelerin talep ettiğini ifade eden Çelik, "Türkiye pazarında en çok talep edilen Napolyon kirazı 60 gün boyunca sürekli olarak temin edilebilmektedir. Bu 2 aylık dönemin yarısı bölgemizde üretilip pazara sürülmektedir. Sultandağı ve çevresinin en önemli avantajı, içinde bulunmuş olduğumuz mikro klimanın,

    kiraza aroma ve lezzet olarak çok şey katmasıdır. Bu özelliklerle bölgemizde üretilen Napolyon kirazı, dünyanın en kaliteli kirazı haline gelmiştir" şeklinde konuştu.

    2007 yılında Sultandağı ve çevresinden geçen yılki kadar Napolyon kirazı ihracatı beklenmediğini vurgulayan Çelik, 10 bin ton üzerinde ihracat olmasını beklediklerini kaydetti.

    Konuşmaların ardından en kaliteli kiraz yarışması düzenlendi. Dereceye giren üreticilere protokol heyeti tarafından çeşitli hediyeler verildi. Halk oyunları ekiplerinin gösterilerinin ardından, Türk pop müzik sanatçısı Lara ile fantezi müzik sanatçısı Coşkun Sabah birer konser verdi.
#06.10.2008 22:39 0 0 0