Afyonspor’dan Afyonkarahisarspor’a

Son güncelleme: 06.10.2008 22:51
  • Afyonspor'dan Afyonkarahisarspor'a
    Bir daha düşmemek üzere dünü bugünü

    İlk defa 1967 yılında Afyonspor adı altında Türkiye 2. Ligi'nde mücadele veren Afyonspor Kulübü, sabit gelir kaynakları bulunmaması nedeniyle 1970'li yılların ortalarında profesyonel liglere veda ederek amatör lige düştü ve ardında da kapandı. Mor Beyazlı formalarla Türkiye 2. Ligi'nde güçlü takımlarla mücadele veren Afyonspor'un profesyonel lig macerası kısa sürmüştü.

    ENVER ŞAHİN DÖNEMİ
    Aradan geçen zaman içerisinde ilimizde profesyonel bir takımın eksikliğini hisseden bazı sporseverler bir araya gelerek Afyonspor'u yeniden canlandırmak istediler. 1981 yılında ilimiz amatör liglerinde mücadele veren Sanayi Esnafspor'un olağanüstü genel kurul toplantısında kulübün adı Y.Afyonspor olarak değiştirildi ve Kulüp Başkanlığı'na da Enver Şahin getirildi. Enver Şahin başkanlığındaki Y.Afyonspor'un yönetim kurulu üyeleri takımı profesyonel lige çıkartabilmek için çalışmalara başladılar. 1983 yılında katıldıkları terfi maçlarında şampiyon olarak Mor Beyazlı ekibin yeniden profesyonel liglere çıkmasını sağladılar. O dönemde hiçbir gelir kaynağı bulunmayan ve kulüp tesisleri olmadığı için otellerde konaklamak zorunda kalan Y.Afyonspor Kulübü, zamanın Belediye Başkanı Av.Turhan İmre sayesinde otogardaki tuvaletlerin Y.Afyonspor'a verilmesiyle biraz olsun rahatladı.

    KEMAL HORZUM DÖNEMİ
    Enver Şahin ve ekibi, Mor Beyazlı Kulübü amatör ligden profesyonel lige taşıdıktan sonra Kulüp Başkanlığı görevini Kemal Horzum'a devrettiler. İşadamı Kemal Horzum, Belediye Meclis Salonu'nda yapılan kongrede ilk defa Afyonlu sporseverlerle tanıştı. Kongreye katılanlar arasında zamanın Valisi Hüsnü Tuğlu, Belediye Başkanı Erdal Akar, Milletvekili Metin Balıbey ve çok sayıda sporsever vardı. Kemal Horzum'un başkanlığa gelmesiyle birlikte büyük paralar harcanarak güçlü bir ekip kuruldu ve Y.Afyonspor 2. Lig'de şampiyonluk mücadelesi verdi. Şaşalı bir dönem geçiren Y.Afyonspor'da transfer edilen futbolcular, Meydanoğlu Zafer İşhanı'nın 5. katındaki kulüp binasına gelişlerinde davul ve zurnalarla karşılandılar. Ancak harcanan onca paralara rağmen hedefe ulaşılamadı ve Kemal Horzum'un tek hayali olan 1. Lig'in kapısından dönüldü. O dönemlerde Y.Afyonspor'un file bekçiliğini yapan Hayrettin daha sonra Galatasaray forması ile Türkiye Liglerinde uzun yıllar top koşturdu.

    AHMET KOCAŞABAN DÖNEMİ
    Kemal Horzum'un yurt dışına çıkmasından sonra Y.Afyonspor'da Ahmet Kocaşaban dönemi başladı. Bir ara 2. Lig'den 3. Lige düşen Y.Afyonspor Kulübü 1 yıllık aradan sonra 6 Mayıs 1990 Pazar günü Ahmet Kocaşaban Başkanlığı'nda yeniden 2. Lige merhaba dedi. Ancak profesyonel ligde asansör takım olmaktan kurtulamadı ve 2 yıl sonra tekrar 3. Lige düşerek taraftarlarını bir kez daha üzdü. Kulüp Başkanı Rahmetli Ahmet Kocaşaban'ın büyük çabalarına rağmen 2. Lig ile 3. Lig arasında gitti geldi.

    SALİM PANCAR DÖNEMİ
    Ahmet Kocaşaban'ın Kulüp Başkanlığı görevini bırakacağını açıklamasından sonra Mor Beyazlı ekipte bayrağı İşadamı A.Salim Pancar teslim aldı. Genç İşadamı A.Salim Pancar, 3. Lig'de teslim aldığı Mor Beyazlı takımı 1 yıl sonra 2. Lige çıkartmayı başardı. A.Salim Pancar başkanlığındaki Y.Afyonspor Kulübü 8 Mayıs 1994 Pazar günü ilimiz Atatürk Stadı'nda oynanan karşılaşmadan sonra Türkiye 2. Ligi'ne bir kez daha adım attı. Bu maçı izleyenler arasında şimdiki Futbol Federasyonu Başkanı Haluk Ulusoy da vardı. 2. Lig'de Eskişehirspor ile büyük bir rekabete giren ve Y.Afyonspor'un kendi sahasında oynadığı maçlarda tribünler tıklım tıklım dolmaya başladı. Kulüp Başkanı A.Salim Pancar, Almanya'da top koşturan Ümit Davala ve Selahattin gibi genç futbolcuları transfer ederek bir süre sonra bu futbolcuların 1. Lig takımlarına gitmeleri ile kulübün rekor derecede gelir elde etmesini sağladı. Selahattin transferi için Fenerbahçe Kulübü ile Galatasaray Kulübü büyük bir yarışa girdi ve ulusal basında Y.Afyonspor Kulübü'nden bahsedilmeye başlandı. Daha sonra Mor Beyazlı ekip tarihinde ilk defa Play-off'a yükselerek ilimizin adını Türkiye Liglerinde başarıyla duyurdu. Afyonspor'un Teknik Direktörü Orhan Yüce, her hafta televizyon programlarına davet edilmeye başlandı. Zamanın Valisi Aykut Ozan da A.Salim Pancar başkanlığındaki yönetim kuruluna büyük destek verdi. A.Salim Pancar dönemi, ilimizde oynanan Afyonspor-Denizlispor maçında alınan farklı mağlubiyetten sonra taraftarların çirkin tezahüratları üzerine sona erdi. Y.Afyonspor'a başarıdan başarıya koşturan A.Salim Pancar, bu maçtaki tezahüratlar nedeniyle genel kurula giderek görevi bıraktı ve bir daha da Y.Afyonspor Kulübü'nde görev almadı.

    ERDAL AKAR VE MUHSİN ÖZER DÖNEMİ
    A.Salim Pancar'ın görevi bırakmasından sonra yönetime talipli kişi çıkmayınca dönemin Belediye Başkanı Erdal Akar Kulüp Başkanlığı görevini üstlendi. Erdal Akar'ın Millitvekilliğine adaylığını koyacak olması nedeniyle Belediye Başkanlığı ve Kulüp Başkanlığı görevinden istifa etmesi sonucu bu defa Belediye Meclisi tarafından kısa bir süreliğine Belediye Başkanlığına seçilen Muhsin Özer, Mor Beyazlı Kulübün başkanlık görevini de üstlendi. Bu dönemde Afyonspor, 3. Lig'de mücadele verdi.

    SÜLEYMAN ARSOY DÖNEMİ
    Mor Beyazlı ekipte daha sonra Süleyman Arsoy başkanlık görevine getirildi ve 2 yıl süreyle 2. Lig'e çıkabilmek için büyük mücadele verdi. Ancak bu süre içerisinde yavaş yavaş kulüp te borçlanmaya başladı. Otogardaki tuvaletler ve İsmet Atilla Halı Saha tesisleri dışında gelir kaynağı bulunmayan Y.Afyonspor'a zaman zaman Vali Ahmet Özyurt'un girişimleri ile kampanyalardan elde edilen gelirler verilmesine rağmen bu da yeterli olmadı. 3. Lig'deki temsilcimiz Y.Afyonspor bu dönemde de 2. Lig hedefine ulaşamazken maddi yönden sıkıntılar artmaya başladı.

    TARAFTARLAR DÖNEMİ
    Süleyman Arsoy'un da bir süre sonra başkanlık görevini bırakmasının ardından Y.Afyonspor iyice sahipsiz kaldı. Kulüp Başkanlığı ve yönetim kurulu üyeliklerine aday çıkmayınca 03 Taraftarlar Derneği tarafından bir liste oluşturularak kulübün yönetimi taraftarlara geçti. Bu dönem içerisinde Kulüp Başkanlığı görevini İbrahim Ürber ve Abdullah Soytekin yürüttüler. 3. Lig'de sıkıntılı günler yaşamaya başlayan Afyonspor, ligde kalmayı son haftalarda başarabildi.

    CEMİL BOYAR DÖNEMİ
    Taraftarlardan sonra Y.Afyonspor'un yeni başkanı Cemil Boyar oldu. Geçmiş yıllardan gelen borçlarla iyice çıkmaza giren Y.Afyonspor'da Cemil Boyar'ın çabaları da kulübü kurtarmaya yetmedi ve Mor Beyazlı Kulüp önce profesyonel lige veda etti, ardından da tamamen kapandı. Böylece 1981 yılında kurulan ve 1983 yılında profesyonel lige adımını atan Y.Afyonspor kulübü bir kez daha tarihe karışmış oldu.


    MAHMUT KOÇAK DÖNEMİ
    Y.Afyonspor'un kapandığı sıralarda ilimiz amatör takımlarından Şekerspor Kulübü Terfi Maçlarında büyük bir başarı elde ederek profesyonel lige çıkmayı başardı. Ancak şekersporlu yöneticiler profesyonel ligde barınabilmek için Afyonkarahisar'ın desteğine ihtiyaçları olduğunu belirterek herkesi takıma sahip çıkmaya davet ettiler. Şekersporluların bu çağrısına kulak asan olmayınca Afyonkarahisar Milletvekili bir açıklama yaparak Kulüp Başkanlığı görevini üstleneceğini bildirdi. Hemen Olağanüstü Genel kurula giden Şekerspor kulübü, isim değişikliği yaparak Yeşil Beyazlı Kulübün ismini Afyonkarahisarspor olarak değiştirdi, forma renklerini de Mor Beyaz Yeşil olarak belirledi. Bu isin değişikliğinden sonra Kulüp Başkanlığı görevine getirilen Mahmut Koçak, ilk yılında kazandığı tecrübelerin sonucunda bu yıl takımını 2. Lig'e çıkartmayı başardı.
#06.10.2008 22:51 0 0 0