GÜZEL TÜRKÇEMİZ NASIL KATLEDİLİYOR…

Son güncelleme: 16.11.2008 13:47
  • Şubat 1960 Belçika doğumlu, 34 dil ve lehçe bilen, Dünyanın en büyük dilbilimcilerinden Johan Vandewalle dillere ilgisinin başlayışını ve Türkçe hakkında görüşlerini şöyle anlatıyor.
    ''Türkçe ile ilk kez 1973'te yaptığım bir İstanbul gezisi sırasında tanıştım. O zaman 13 yaşındaydım. O gezide yaşadığım misafirperverlik beni çok etkiledi ve Türkçe'yi öğrenmeye sevk etti. Türkçe'yi biraz öğrenince, matematiksel yapısına hayran kaldım. Ve bu dili, bütün yanlarıyla incelemeye karar verdim. Ana dili Türkçe olan bir kişinin kısa cümlelerle düşündüğü, konuşma anında ise bu kısa cümleleri çeşitli yollarla birbirine bağlayarak karmaşık yapılar kurduğu görüşündeyim. Bu ''Cümle bağlama eğilimi'' bazı konuşurlarda zayıf, bazılarında ise adeta bir hastalık derecesinde güçlü olabilir. Bu son durumda ortaya çıkan dilsel yapılar, insan zihninin üstün olanaklarını en güzel şekilde yansıtıyor. Farklı dil gruplarına ait bir çok dili incelediğim halde şimdiye kadar hiçbir dilde beni Türkçe'deki karmaşık cümle yapıları kadar büyüleyen bir yapıya rastlamadığımı söyleyebilirim. Biraz duygusal olmama izin verirseniz, bazen kendime ''Keşke diğer dil bilimciler de gençliğinde Türkçe öğrenmiş olsaydı'', diyorum. Eminim o zaman çağdaş dilbilim İngilizce'ye göre değil, Türkçe'ye göre şekillenmiş olurdu'' (Bu yazıyı tamamen Türkçe yazmıştır.)
    Türk Dil Kurumu, Türk Dili Tetkik Cemiyeti adıyla 12 Temmuz 1932'de Atatürk'ün talimatıyla kurulmuş olup 1936 yılında adı Türk Dil Kurumu olarak değiştirilmiştir. Amacı ''Türk dilinin öz güzelliğini ve varsıllığını ortaya çıkarmak, onu yeryüzü dilleri arasında değerine yaraşır yüksekliğe eriştirmek'' olarak belirlenmiştir.
    İşte Atatürk'ün vasiyeti: ''Bakınız arkadaşlar, ben belki çok yaşamam. Fakat siz ölene dek, Türk gençliğini yetiştirecek ve Türkçe'nin bir kültür dili olarak gelişmeye devamı yolunda çalışacaksınız. Çünkü Türkiye ve Türklük, uygarlığa ancak bu yolla kavuşabilir''
    Buraya kadar sorun yok değil mi? Öyleyse devam edelim.
    Kabine (Bakanlar kurulu), Parlamenter (Milletvekili), Telekomünikasyon (İletişim), Legal (Yasal), İllegal (Yasadışı), Minimum (En az), Maksimum (En çok), Alternatif (Seçenek) Aktivite (Etkinlik), Aktüalite (Güncel), Okey (Tamam)
    İsterseniz bir büyük markete girin bisküvi, çikolata, kek, çerez, dondurma ve bunun gibi ürünlerin isimlerine, dolaştığınız yerlerdeki iş yeri tabelalarına ve reklam panolarına bir bakın, acaba ne göreceksiniz?
    ''Döncem ben sana kanki, Naaabbeee, Babay, cüüzz canııım, İyi hade see ya o zaman, Babiş, Anniş, Bişi isticem'' diyenler mi ararsın, yoksa babasına cepten mesaj atıp ''babis ban arkilerimle bu gece yokam tımam mıyy?'' diye bilgi veren gençlere mi rastlarsınız, orasını bilemem
    İki Türk genci Internet üzerinden chat yapıyor.
    genç1: slm. nbr
    genç2: slm. ii. u
    genç1: tsk. asl. pls.
    genç2: 22. f. İst. u
    genç1: 24. m. izm. is/ok
    genç2: unv. 3 u
    genç1: is. ok. bye
    genç2: bye. kib. See u lt.
    genç1: skib. see u lt.
    Bu sitedeki herkes ne konuştuklarını anlar. Anlamayan bir kaç tane çağ dışı kalmış!!! varsa onlar için tercüme edeyim. (Selam, ne haber. Selam, iyiyim, sen nasılsın. Teşekkür ederim, yaşınız, cinsiyetiniz, memleketiniz lütfen. İstanbul'dan 22 yaşında bir bayan, sen. İzmir'den 24 yaşında bir erkek. Çalışıyor musun, okuyor musun. Üniversite 3, sen. Çalışıyorum, tamam, hoşça kal. Hoşça kal, kendine iyi bak, sonra görüşürüz. Sen de kendine iyi bak, sonra görüşürüz.)
    Güzel Türkçe'miz nasıl katlediliyor görüyorsunuz değil mi? Bir süre sonra Türkiye'de ''DO YOU SPEAK TÜRKÇE!!!'' diye başlayan konuşmalar duyarsanız hiç şaşırmayın
    Yüce Atatürk, seni bir türlü anlayamıyor ve senin gösterdiğin yolda gidemiyoruz. Halbuki sen, neyi nasıl yapmamız gerektiğini daha o günlerde görmüş ve alt yapısını tamamlamış olarak bize miras bırakmıştın.
    Bizler ve bizi yönetenler mirasına sahip çıkıp gösterdiğin yolda ilerlemek varken, nelerle uğraşıyoruz bir bilsen
#07.10.2008 11:06 0 0 0
  • Burası daha uygun konu için.
#07.10.2008 11:12 0 0 0
ChE ChE foto
  • kardeşim,tek bir örnekle açıklayayım durumu,
    türkçemizde araba=oturgaçlı götürgeç

    sen gelde bu türkçeyi konuş,değiştirme yani dediğim gibi bu sadece tek bir örnek.
#16.10.2008 19:46 0 0 0
  • ben o cag dısı kalmıslardanım ve kücümsenen zor kardesım bı ataturk daha lazım turkıyeye...
#19.10.2008 16:51 0 0 0
  • BENCEDE COK GUZEL:)
#22.10.2008 11:56 0 0 0
  • ChE
    Orgeneral

    Araba = Oturgaçlı götürgeç
    Örneğini vererek yabancı kelimelerin Türkçe'leştirilmesine karşı olduğunuzu değil, uygun kelimeler bulmadığımızı eleştirdiğinizi düşünüyorum. Eğer böyle ise size ben de katılıyorum. Ancak, uygun olmayan Türkçe kelimeleri halkımız zaten benimsemez ve kullanmaz.
    Ben Türkçemizin katledilmesine ve sürekli yabancılaşmasına karşıyım.
    Sanırım buna hiç kimsenin itirazı olmayacaktır. Bayrağımız, marşımız, toprağımız, folklorumuz, geleneklerimiz vs. ne kadar önemli ise Türkçe'miz de o kadar önemlidir. İşte size bazı güzel örnekler;

    Alâkart : Seçmeli yemek
    Amortisman : Yıpranma payı
    Angaje : Bağlanmış.
    Angajman : Bağlantı
    Bilboard : Duyuru tahtası
    Blender : Karıştırıcı
    Dekoder : Çözücü
    Depresyon : Çöküntü
    Eliminasyon : Eleme
    Emisyon : Sürüm
    Tiraj : Baskı sayısı
    Travma : Sarsıntı
    Viraj : Dönemeç
    Virman : Aktarım
    Limit : Üst sınır
    Network : Bilişim ağı
    No-frost : Karlanmaz
    Performans : Başarım
#01.11.2008 11:59 0 0 0
  • @ekselanss_38 adlı üyeden alıntı:
    ben o cag dısı kalmıslardanım ve kücümsenen zor kardesım bı ataturk daha lazım turkıyeye...
    Orijinali Göster...


    gerçekten öyle atatürk gibi birisi daha gelmez gibi gözüküyor
#10.11.2008 19:32 0 0 0
  • çok güzelmiş
#12.11.2008 18:49 0 0 0
  • Bu sitedeki herkes ne konuştuklarını anlar. Anlamayan bir kaç tane çağ dışı kalmış!!!


    şimdi ben çağdışı kalmışmı oluyorum.
    böyle konuşanlarda çağmı atlamış :)
#13.11.2008 13:48 0 0 0
  • çok güzel saol.
#16.11.2008 13:41 0 0 0
  • Msn gibi yerlerde kısaltma kullanmak Türkçe yi değiştirmek anlamına gelmez. Ama pls gibi kısaltmalar zaten Türkçe kısaltma değil. slm nbr kullanılabilir. Neden 10dk da anlatabileceğin birşeyi yarım saatte anlatasın ki ?
#16.11.2008 13:47 0 0 0