Halı ve Kilim Teknikeri

Son güncelleme: 11.10.2008 01:29

  • HALI VE KİLİM TEKNİKERİ


    TANIM
    Halı ve kilimin renk, motif ve ölçülerini tasarlayarak üretimin diğer aşamalarına aktif olarak katılan kişidir.

    GÖREVLER
    Üretilecek halı ve kilimin desen boyut ve kalite açısından tasarımını yapar, desenleri çizer, - İpliğin doğal boyalarla (kök boya) boyanmasını sağlar, - Halı ve kilimin dokunacağı el tezgahlarına çözgü takar ve tezgahı ayarlar, - Halı ve kilimin dokunması ile kalitesinin kontrolü ve pazarlanması aşamasında çalışır yahut nezaret eder.

    KULLANILAN ALET VE MALZEMELER
    Desen kağıdı, guaş boya, bitkiler, mordan maddeler ( yünün daha iyi renk alması için kullanılan şap, soyum bikromat gibi kimyasallar), tezgah, halı makası, atılan düğümleri sıkıştırmada kullanılan kirkit, tarak, çıkrık ve ipliği yumak yapmada kullanılan gülcan.

    MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
    Halı ve Kilim teknikeri olmak isteyenlerin; - Sanat yeteneği ile göz-el koordinasyonu gelişmiş, - Renk ve şekil algılama yeteneği gelişmiş, - Özellikle şekil ilişkilerini görebilen, - Teknik resim ve desen çizme yeteneği olan, - El ve parmaklarını seri şekilde kullanabilen kimseler olmaları gerekir.

    ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
    Halı ve kilim teknikerleri, genellikle büyük yahut orta ölçekli atölyelerde çalışırlar. Çalışma ortamı tozlu, kokulu ve gürültülüdür. İpliklerin boyandığı ortamda kimyasal maddelerden kaynaklanan koku daha fazladır.

    ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
    Ülkemiz için önemli bir ihracat potansiyeline sahip olan halıcılık sektörde, iyi yetişmiş halı ve kilim teknikerlerin iş bulma olanakları oldukça fazladır. Halı ve kilim teknikerleri, Kültür Bakanlığı, Turizm Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Halk Eğitim Merkezlerinde, özel dokuma fabrikalarında, özel işletmelerde çalışırlar veya kendi iş yerlerini açabilirler.

    MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
    Mesleğin eğitimi, Meslek Yüksekokullarının "Halı ve Kilim, Halıcılık" bölümlerinde verilmektedir.

    MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI
    Meslek liselerinin; Boya Apre, Boya-Baskı-Desen, Dokuma, İplik, İplikçilik, Kalite Kontrol (Tekstil), Örgü Teknolojisi, Örme, Örme Teknolojisi, Tekstil, Tekstil (Örme Teknolojisi), Tekstil Boya-Apre, Tekstil Boya-Baskı-Desen, Tekstil Dokuma, Tekstil İplik, Tekstil İplikçilik, Tekstil Kalite Kontrol, Tekstil Örme, Tekstil Tasarımı, Dekoratif El Sanatları, Eğitim Araçları, El Sanatları, El Sanatları Teknolojisi, El Sanatları ve Çiçek, El ve Makine Nakışları, Giyim ve Ev Aksesuarları, Nakış bölümlerinden mezun olanlar "Halı ve Kilim ile Halıcılık" ön lisans programlarına sınavsız olarak girebilirler. - Meslek liselerinin sınavsız geçiş için belirlenen bölümleri dışındaki bölümlerden ya da liselerden mezun olanlar/olacaklar ise ÖSYM Başkanlığınca yapılan Öğrenci Seçme Sınavına (ÖSS) girmeleri ve yeterli "Sözel (SÖZ)" puanı almaları halinde sınavsız yerleştirme sonunda kontenjan kalırsa ek yerleştirme ile açık olan programlara istedikleri takdirde Y-ÖSS puanlarına göre yerleştirilebileceklerdir.

    EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ
    Eğitim düresi 2 yıldır. Programdaki derslerle öğrencilere halı ve kilimle ilgili temel teorik bilgi ve becerilerin kazandırılması, Kimya, Boya Teknolojisi, Temel Sanat Eğitimi Türk Desenleri, Türk Tezhip Sanatı, Halı - Kilim Dokuma Teknikleri, Tekstil Maddeleri gibi dersler okutulmaktadır. Öğrenciler 40 günlük bir staj yapmaktadırlar. Eğitimini başarı ile tamamlayanlara " Halı ve Kilim" ön lisans diploması ve "Halı ve Kilim Teknikeri " unvanı verilir.

    MESLEKTE İLERLEME
    "Halı ve Kilim" ön lisans programını başarı ile bitirenler ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı'nda (DGS) başarılı oldukları takdirde; - Çiçek, Örgü, Dokuma Öğretmenliği, - Dekoratif Sanatlar Öğretmenliği, - Geleneksel Türk El Sanatları, - Geleneksel Türk El Sanatları Öğretmenliği, - Nakış Öğretmenliği, - Tekstil Dokuma ve Örgü Öğretmenliği, - Halı, Kilim ve Eski Kumaş Desenleri lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler. BENZER MESLEKLER: Tekstil Teknikeri.
    BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU
    Eğitim süresince öğrenciler Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu, yurt ve kredilerinden yararlanabilirler. - Halı ve Kilim Teknikerleri çalıştıkları işletmelerin yapısı ve mesleki başarısına göre asgari ücretin 2-3 katı ücret alabilmektedirler.

    DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER -
    İlgili Eğitim Kurumları, - Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Meslek Danışma Merkezi, - Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü İl ve Şube Müdürlükleri.
#11.10.2008 01:29 0 0 0