Mel Columcille Gerard Gibson, 3 Ocak 1956 doğumlu Avustralya asıllı ABD'li aktör, yönetmen ve yapımcıdır. Rol aldığı yapımlar arasında en çok bilinenler, Mad Max film serisi, Cehennem Silahı serisi, hem rol aldığı ve yönettiği Oscar ve Altın Küre ödüllü Cesuryürek filmidir. Ayrıca 2004 yılında yönettiği Tutku adlı yapım da oldukça ses getirmiştir.

Onbir çocuklu bir ailenin altıncı çocuğu olarak dünyaya gelen aktör Mel Gibson, New York Merkez Tren İstasyonu’nda çalışan babasının, oğullarını hem ekonomik zorluklardan hem de Vietnam tehlikesinden kurtarmak maksadıyla geldiği Avustralya’da doğdu. Katolik lisesindeki zamanını aşçı ya da gazeteci olmak hayalleriyle geçiren Gibson, okulu bitirdikten sonra New South Wales Üniversitesi’nin drama bölümüne girdi. Ablasının kendisinin haberi olmadan kayıt yaptırması üzerine zorunlu olarak başladığı oyunculuk, yıllar geçtikçe vazgeçilmez bir tutkusu haline geldi.

Öğrencilik yıllarında “Summer City” adlı bir filmde Scollop adında genç bir sörfçüyü canlandırdı. Mezun olduktan sonra da Güney Avustralya Devlet Tiyatrosu’na katıldı. Burada birçok klasik oyunda rol alan Gibson, özellikle çağdaş oyunlardaki performanslarına hayran kalan yönetmen George Miller’ın gözüne girdi. Miller’ın teklifiyle kendini bir anda film setinde bulan aktör, sinemaya “Mad Max” adlı aksiyon filmiyle giriş yaptı.

Filmdeki, "geleceğin yeni kahramanı Mad Max" karakteriyle Avustralya’da büyük üne kavuşan Gibson, filmin devamı niteliğindeki “The Road Warrior” ile Amerika’da da tanındı. Yönetmen Peter Weir’ın I.Dünya Savaşı epiği “Gallipoli”deki rolüyle En İyi Aktör dalında Avustralya Film Enstitüsü ödülünü kazanan aktör, “The Year of Living Dangerously”, “The Bounty” ve “Mrs. Soffel” adlı filmlerle iyi bir oyuncu olduğunu kanıtladı. Gibson, People dergisinin 1985 yılında düzenlediği yarışmada “Yaşayan En Seksi Adam” unvanının da sahibi olarak kadınların tutkusu haline geldi.

Aksiyon filmlerine devam etmekte kararlı görünen Mel Gibson, Mad Max’ten sonra “Lethal Weapon” ile çok farklı ve yine unutulmaz bir kahraman karakteri yarattı. Ölümden korkmayan depresif polis karakteriyle box office listelerinde fırtınalar estiren Gibson, Hollywood’un en popüler oyuncularından biri oldu. Elde ettiği prestijle kendi istediği filmlerde oynama lüksüne kavuşan aktör, “Hamlet” ve “The Man Without a Face” gibi dramatik oyunculuğu ağır basan filmlerde oynadı. Bu filmlerin beklenen ilgiyi görmemesi Gibson’ı aksiyon filmlerine dönmeye mecbur etti.

1994 yılında “Maverick” adlı çağdaş western filmiyle komedi türünü de deneyen aktör, oyunculuğa ara verip yönetmenliğe soyundu. İskoçya’nın İngiltere’ye karşı verdiği mücadeleyi konu alan görkemli “Braveheart”ın hem yönetmeni hem başrol oyuncusu olan aktör, En İyi Film ve En İyi Yönetmen olmak üzere iki Oscar ödülünün sahibi oldu.

“Randsom” adlı gerilim filminde oğlu kaçırılan bir hava alanı yetkilisini canlandıran aktör, 1997 yılında Julia Roberts ile birlikte “Conspiracy Theory” adlı filmde rol aldı. Ertesi yıl “Lethal Weapon” serisinin sonuncusuna imza atan Gibson, “Payback” adlı yüksek bütçeli gerilim filminde, inançsız karısı ve iki taraflı oynayan bir arkadaşından intikam almaya çalışan bir hırsızı canlandırdı.

2000 yılının en çok iş yapan yaz filmlerinden “Chicken Run”da seslendirme yapan aktör, daha sonra Roland Emmerich’in Amerikan Devrim Savaşı’nı konu alan “The Patriot” adlı filmde oynadı.

2002'de "Signs" ve "We Were Soldiers" isimli iki filmde rol alan aktörün sonraki projeleri arasında Keith Gordon'un " The Singing Detective " isimli filmi başı çekiyor. Gibson, ikinci yönetmenlik denemesini ise bir Warner Bros yapımı olan “ Fahrenheit 451 ” ile gerçekleştirmeyi planlıyor.

Filmografisi :
Summer City (1977)
I Never Promised You a Rose Garden (1977)
Mad Max (1979)
Tim (1979)
The Chain Reaction (1980)
Gallipoli (1981)
Mad Max 2 (1981)
Attack Force Z (1982)
The Year of Living Dangerously (1982)
The Bounty (1984)
The River (1984)
Mrs. Soffel (1984)
Mad Max Beyond Thunderdome (1985)
Lethal Weapon (1987)
Tequila Sunrise (1988)
Lethal Weapon 2 (1989)
Bird on a Wire (1990)
Air America (1990)
Hamlet (1990)
Lethal Weapon 3 (1992)
Earth and the American Dream (1992)
Forever Young (1992)
The Chili Con Carne Club (1993) (kısa film)
The Man Without a Face (1993)
Maverick (1994)
Braveheart (1995)
Ransom (1996)
Fathers' Day (1997)
Conspiracy Theory (1997)
FairyTale: A True Story (1997)
Lethal Weapon 4 (1998)
Payback (1999)
The Million Dollar Hotel (2000)
Chicken Run (2000) (seslendirme)
The Patriot (2000)
What Women Want (2000)
The One Dollar Diary (2001)
We Were Soldiers (2002)
İşaretler - Signs (2002)
Acting Lessons: Should Have Looked Like Mel (2003) (kısa film)
Paparazzi (2004) (Yalnız yapımcı)
Sam and George (2007) ( yapımı devam ediyor) (Aynı zamanda yapımcı

[COLOR="darkred"]Ödüllerinden Bazıları:
1979: Australian Film Institute Ödülü: En iyi aktör, Tim
1981: Australian Film Institute Ödülü: En iyi aktör, Gallipoli
1992: NATO/ShoWest - Yılın aktörü
1993: MTV Film Ödülü - En iyi ikili, Lethal Weapon 3
1995: Broadcast Film Critics Association Ödülü - En iyi yönetmen, Braveheart
1995: Golden Globe - En iyi yönetmen, Braveheart
1995: NATO/ShoWest - Yılın Yönetmeni
1995 - Oscar - En iyi görüntü: Braveheart
1995 - Oscar - En iyi yönetmen: Braveheart
1995: BAFTA Lloyds Bank Ödülü - En iyi film, Braveheart
1996: MTV Award - En iyi aksiyon sahneleri, Braveheart
1997: People's Choice Ödülü - En iyi aktör

[COLOR="darkred"]Meraklısına...

- Braveheart filmindeki William Wallace rolü ona ilk teklif edildiğinde bu karakter için yaşlı olduğunu, ancak filmi yönetebileceğini söylemişti. Daha sonra yapımcılar filmi yönetmek istiyorsa Wallace karakterini de canlandırmalısın demişler ve böylece bir uzlaşma sağlanmıştı.
- Babası, oğullarının Vietnam savaşına gönderilmesini engellemek için, ailesini ABD'den Avusturalya'ya götürdü.
- O bir vejetaryen ve alkol almaktan kaçınıyor.
- Empire (İng) dergisinde "Tüm zamanların En iyi 100 film yıldızı" listesine 12. sıradan girdi (1997)
- People (ABD) dergisinde Dünyanın en güzel 50 insanından biri seçildi. (1996)
- Empire dergisinde "Film tarihinin En seksi 100 yıldızı" listesine 37. sıradan girdi (1995)
- People dergisinde Dünyanın en güzel 50 insanından biri seçildi. (1990-1991)
- Avusturalya, İngiltere ve ABD'de faaliyette bulunan film yapım şirketi sahibi
- Premiere dergisinin yıllık Power 100 listesine 2002'de 17. 2003'te 15. sıradan seçildi
- 'The Passion Of Christ' filminin yasadışı kopyasını gösterdiği için New York Post'a karşı dava açtı. (2003)
- Dindar bir katolik ve aile babası; yedi de çocuğu var
- El şakaları yapmaya bayılıyor.

Etiketler:
Beğeniler: 1
Favoriler: 0
İzlenmeler: 669
favori
like
share
Pedaliza Tarih: 11.10.2008 13:31
Hayranım kendilerine yanii başka ne diyebilirim