[URL=http://imageshack.us]

Sinema, tiyatro oyuncusu ve ses sanatçısı olan Ayla Algan 1937'de İstanbul'da doğdu. Öğrenimini Dame de Sion ile Fransa'da Versailles Lisesi'nde yaptı. Tiyatro sanatçısı Beklan Algan'la evlendikten sonra, sahne tecrübesini geliştirmek amacıyla Amerika'ya gitti ve burada bir süre New York Actor Stüdyo'da öğrenim gördü. Sahneye ilk kez Amerika'da öğrenimini yaparken çıktı. 1961'de "Tarla Kuşu" oyunuyla tiyatroya başladı. Aynı yıl Hamlet'te iki kez "Ophelia" bir kez de, erkek giysileri içinde "Hamlet" rolüyle çıktı. 3 yıl süreyle LCC'de tiyatro öğretmenliği yaptı, aktör çalıştırma dersleri verdi.

1964'te Vedat Türkali'nin senaryosundan Ertem Göreç'in yönettiği, Türkiye'deki işçi sorununu ve grev olgusunu işleyen "Karanlıkta Uyananlar" ile sinemaya geçti. 1966'da yönetmenliğini Atıf Yılmaz'ın yaptığı ve 1967'de San Remo'da düzenlenen Bordighera Film Şenliği'nde "Gümüş Ağaç Ödülü"nü alan Ayla Algan, "Ah Güzel İstanbul" filmiyle dikkatleri çekti. 1970'de Montreux Festivali'nde kadın özgürlüğü üzerine çevrilen "Kadınlığın Öyküsü" filminde oynadı.

Sinema ve tiyatro sanatçılığının yanı sıra, hafif müzik dalında da ün yaptı. 1971'de Paris'te Olimpia'da sahneye çıktı. 1973'te Altın Orfe Şarkı Yarışması'nda ikincilik ödülünü kazandı ve dünyanın çeşitli ülkelerindeki şarkı yarışmalarında Türkiye'yi temsil etti. 1997 yılında 2. Ankara Tiyatro Festivali "Onur Ödülü" aldı.

Halen sanat hayatına devam eden Algan, bir çok TV dizisinde rol almakta ve "Yaratıcı ve Çağdaş Tiyatro Teknikleri kursu" vermektedir.

Koroporte Sanat Grubu'nun hem tiyatro eğitmeni hem de anlatıcısı olarak, Koroporte'nin İş Sanat'ta sahnelenen "Hayvanlar Karnavalı 2005-2006-2007" ve "Bir Sergiden Tablolar 2007-2008" gösterilerinde rol almıştır.

[URL=http://imageshack.us]

Ödülleri
Fransa - Altın Orfe müzik yarışması - İkincilik ödülü - 1973

[COLOR="darkred"] Rol aldığıbazı oyunlar
Aşk Hastası
Troya İçinde Vurdular Beni
Fizikçiler
Misyon - (Bir Devrimi Anmak)
Rozenbergler Ölmemeli
Orkestra

[COLOR="darkred"]Filmografisi
Ayda - 2007
Şöhret Okulu - 2007
Binbir Gece - 2006
Öteki Türkiye'de Bir Cumhurbaşkanı - 2004
Patroniçe - 2004
Ziyaret - 2004
Arapsaçı - 2004
Aliye - 2004
Yadigar - 2004
Metropol Kabusu - 2003
Hızma - 2002
Havada Bulut - 2002
Biz Size Aşık Olduk - 2002
O da Beni Seviyor - 2001
Yıldız Tepe - 2000
Hanım Ağa - 2000
Üzgünüm Leyla - 2000
Kurşun Kalem - 2000
Harem Suare - 1999
Şükran Büfe - 1999
Sıdıka - 1997
Ali (Sakın Arkana Bakma) - 1996
Beşi Bir Yerde - 1996
Doktora Bak Doktora - 1994
Yaz Yağmuru - 1993
Kız Kulesi Aşıkları (Hera ile Leandros) - 1993
Seni Seviyorum Rosa - 1992
Dört Mevsim İstanbul: İstanbul Bir Özlemdir - 1990
Çil Horoz - 1987
Eksik Etek - 1976
Salak Bacılar - 1975
Gölgedeki Adam - 1970
Son Söz Benim - 1970
Yılan Soyu - 1969
Zilli Nazife - 1967
Ah Güzel İstanbul - 1966
Biraz Kül Biraz Duman - 1966
Yıldız Tepe - 1965
Karanlıkta Uyananlar - 1964

[URL=http://imageshack.us]

[COLOR="darkred"]Diskografisi
Ayla Algan (Coşkun Plak-1976)
Aşka Veda (Coşkun Plak-1977)
Yunus Emre (T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı)
En İyileriyle Ayla Algan (Ossi Müzik-2008)

Etiketler:
Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 825
favori
like
share