Kış hastalıkları

Son güncelleme: 20.10.2008 00:12
  • Kış hastalıkları



    Kış mevsimi beraberinde sadece, rüzgar, fırtına ve yağış değil, nezle, grip, farenjit, sinüzit, tonsillit, larenjit, bronşit ve zatürree gibi hastalıkları da getiriyor. Mikroorganizmalardan kaynaklanan bu hastalıklar plaza benzeri penceresiz ve kalabalık yerlerde hızla kişiden kişiye bulaşabiliyor. Uzmanlar hastalıklarını tanımak ve ciddiye almak gerektiğini belirtiyor.

    Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta'nın verdiği bilgiye göre kış hastalıkları şunlar:

    Nezleyle gribi karıştırmayın

    NEZLE: Soğuk algınlığı adıyla da bilinen bir üst solunum yolu enfeksiyonu. Genizde yanma, burun kaşıntısı ve hapşırmalarla başlar. Arkasından burun akıntısı gelir. Burun tıkanıklığı özellikle geceleri daha da artarak hastayı çok rahatsız eder. Gözlerde kızarma, sulanma ve yanma da görülebilir. Ateş çoğu kez normal seyreder bazen çok hafif yükselebilir. Nezle çok bulaşıcıdır ancak kesin bir tedavisi de yok. Belirtileri ortadan kaldırmaya yönelik ilaçlar alınabilir.

    GRİP: Bazı belirtileri nezleye benzese bile çok yüksek ateş yapar. Şiddetli baş ve eklem ağrıları, aşırı halsizlik, bitkinlik ve istahsızlık görülür. Bebekler, yaşlılar, astım ve kalp hastaları için tehlikeli olabilir. Mevsimden önce grip aşısı yapılması hastalıktan korur.

    FARENJİT: Bakteri ve virüslerin etkisiyle yutağın iltihaplanması sonucu ortaya çıkar. Genellikle burun ya da gırtlaktaki iltihap eşlik eder. Yutma güçlüğü ve yutarken ağrı hissiyle kendini gösterir. Ateş ve halsizlik de yapar. Boyundaki lenf bezlerinde de şişmeye yol açabilir.

    SİNÜZİT: Sinüs adı verilen boşlukların iltihabı. Çoğu zaman üst solunum yolu enfeksiyonlarını izler. En tipik belirtisi olan başağrısı, sinüs boşluklarını dolduran ihtihabın yaptığı baskıdan dolayı ortaya çıkar. Koyu, yapışkan burun ve geniz akıntısı olur. Burun tıkanıklığı solunumu güçleştirir. Grip sonrası görülen sinüzit daha ağır seyreder.

    Kışın en popüler hastalığı

    TONSİLLİT: Bademciklerin iltihabı. Hastalıkta bademcikler büyür ve şişer. Bu nefes alıp vermeyi güçleştirir. Bademciklerin yüzeyinde beyaz lekeler görülebilir. Bazen de bademcikler içinden iltihap sızması da olabilir. Bakterilerin neden olduğu bademcik iltihabı yüksek ateşe de yol açar.

    LARENJİT: Ses tellerinin iltihabı. Çocuklarda solunum güçlüğüne yol açabilir. Ses kısıklığı ve seste çatallanma veya boğuklaşma olur. Hatta bazen ses hiç çıkamaz. Hasta boğazında yabancı bir cisim duygusu hisseder ve devamlı boğazını temizlemek ister. Bazılarında kuru gıcık şeklinde öksürük, bir süre sonra da balgam görülür. Hava kirliliği, sigara, soğuk gibi etkenler hastalığın ortaya çıkmasını kolaylaştırır.

    Akut bronşit geçicidir


    BRONŞİT: Bronşların üzerini döşeyen mukozanın iltihabı. Bu iltihap ana nefes borusunda olursa, 'trakeit', çok küçük bronşlarda olduğunda 'bronşiolit' denir. Kışın en sık rastlanan hastalıklardan biri. Genellikle soğuk algınlığını takiben ortaya çıkar. Öksürükle birlikte hafif ateşle seyreder. Bazı hastalarda yaygın göğüs ağrıları da olabilir. Önceleri kuru olan öksürük sonraki günlerde balgamla birlikte çıkar. Akut bronşit sanıldığının aksine tehlikeli bir hastalık değil ve en geç 2 hafta içinde düzelir.

    ZATÜRREE: Akciğer dokusunun iltihabı. Çok çeşitli mikroplarla ve çok farklı tablolarda ortaya çıkabilir. Ciddi olarak tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Ağır hastalar ve yaşlıların hastanede yatırılmaları önerilir. Yüksek ateşle birlikte öksürük ve balgam da görülür. Çoğu zaman sarı, yeşil renklerde olan balgamda bazen kana da rastlanabilir. Öksürürken veya nefes alırken hissedilen göğüs ağrısı, ihtihabın akciğer zarına yayılmış olduğunu da gösterir. Hastalığın 'atipik pnomoni' denilen ve bilinen belirtileri göstermeyen tipi de vardır. Kesin tanı için akciğer röntgeni, balgam tahlili ve bazı kan incemeleri yapılır. Uygun antibiyotikle iyileşme sağlanır
#19.10.2008 01:18 0 0 0
  • Paylaşımın için saol garip.
#20.10.2008 00:12 0 0 0