Bazı haftalar diyet bozulmasa bile metabolizma hızının yavaşlaması sonucu kilo verilmez.
Günün neredeyse her saatinde tartılmak da doğru değildir. Çünkü tartılma
stresi bazan metabolizmayı durma noktasına getirebilir.
Kesinlikle öğün atlanmamalıdır. Sabah kahvaltı alışkanlığımız olmasa bile bir
meyve yiyip çıkmalıyız. Sık sık az yemeliyiz ki açlıktan fazla kalorili
yiyeceklere saldırmayalım.
Diyet yaparken haftada bir kez abartmadan kendimize ödül verebiliriz.
Haftada bir kez sütlü veya meyveli tatlı yenebilir.
Yoğurdun suyu kesinlikle dökülmemelidir. B 2 ve folik asitten zengindir. Ayrıca
bu yeşil renkli su kolesterolü de aşağı çeker.
Besin Gruplarını Tanıyalım
Sağlıklı ve dengeli beslenmede yeri olan besin gruplarına bir göz atalım...
Bunların en önemli görevi vücuda gerekli olan enerjiyi sağlamaktır. Zayıflama
diyetlerinde günlük rejimin %50-60'ı karbonhidrat olmalıdır. Fakat alınma türü
önemlidir. Ekmek ve şeker ikisi de karbonhidrattır.
Yağlar
Protein ve şekerin 2 katından daha fazla enerjiye sahiptir. (Yağın 1 gramında 9
kalori vardır. Şeker ve proteinin ise 1 gramında sadece 4 kalori vardır)
Vücuttaki en önemli görevi enerji sağlamasıdır, midenin boşalmasını geciktirir,
A,D,E,K vitaminlerinin erimesini dolayısıyla vücuda alınmasını sağlar, deri
altında ısı kaybını önler, iç organları korur.
Proteinler
Hemen hemen bütün hayvansal ve bitkisel yiyeceklerde az veya çok bulunur. Kan
hücreleri ve kanın rengini veren hemoglobinin yapımı için gereklidir. Ayrıca
hastalıklara karşı savunmamızı sağlar. Diyetin% 15'i protein olmalıdır. Yetersiz
alınırsa vücudun büyüme ve gelişimi de durur. Anne karnından ölünceye kadar
gerekli olan bir besin maddesidir. Gebeler ve emzikli kadınlarda diyettten eksik
edilmemelidir. Protein alımı yumurta, yağsız süt, yoğurt, az miktarlarda peynir
olarak alınmalıdır.
Mineraller
Mineraller hücrelerin doğru çalışması için gereklidir. Vücudumuzun % 4'ü
minerallerden oluşur. Süt, yoğurt, peynir, yeşil yapraklı sebzeler kuru meyveler
kalsiyumdan zengindir. Demir ise eksik alınırsa kansızlığa neden olur.
Vitaminler
Hem bitkisel hem hayvansal gıdalarda bulunurlar. Bazı pişirme ve saklama
koşulları vitaminlerin o gıda maddesinde kaybolmasına neden olabilir.
Su
İnsan vücudunun % 60'ı sudur. Kesinlikle hiçbir kalori değeri yoktur. Diyet
yapanlar günde 2-3 litre sıvı almalıdır. Bunun %80 su olmalıdır. Çay kahve
yerine su içilmelidir.