Şanlıurfa İMAM BAKIR CAMİİ VE TÜRBESİ

Son güncelleme: 21.10.2008 12:07
  • İMAM BAKIR CAMİİ VE TÜRBESİ

    Harran'ın 3 km. kuzey doğusundaki İmam Bakır Köyü'nde, 12 İmam'dan beşincisi olan Ebu Cafer İmam Muhammed Bakır'a atfedilen bir türbe ve yanında yine O'nun adını taşıyan bir cami bulun*maktadır.

    Anne ve baba tarafından Hz. Fatıma'nın (r.a.) to*runu olan, ilim, irfan ve takvasıyla herkesin saygı*sını kazanan, geniş bilgisinden dolayı "Bakır" laka*bıyla anılan Ebu Cafer İmam Muhammed h. 57 (m. 676) senesinde Medine'de doğmuştur. H. 103 (m. 721) senesinde Hamime'de vefat edince, naşı Medine-i Münevvere'ye getirilerek Cennet-ül Baki Mezarlığı'na defnedilmiştir.

    Hz. Ömer zamanında Urfa ve Harran'ın fethine katılan (miladi 639) Ebu Cafer İmam Muhammed'in şehit düşen parmağının buraya gömülerek üzerine türbenin (meşhed) yapıldığı ve köye "İmam Bakır" adı verildiği söylenilmektedir. Türbenin batısına bi*tişik bir de cami bulunmaktadır. Kitabesi bulunma*yan her iki yapı son yıllarda betonarme bir şekilde genişletilerek orijinalliğini kaybetmiştir.

    Caminin yanındaki mezarlıkta bulunan bazı şa*hideler üzerindeki yazı ve süslemeler, Harran'ın doğu surları dışındaki tarihi mezarlıkta bulunan şahidelerle aynı özellikleri taşımaktadır.
#21.10.2008 12:07 0 0 0