Acizligime Acziyet Dedim

Son güncelleme: 22.10.2008 04:51
  • Acizligime Acziyet Dedim

    Bismillahir rahmanirrahim
    Besmelesiz başlanan işlerin sonu ve başı yoktur.
    Öyle acziyet içindeyimki.

    Günlerdir düşünüyorum. Neden bir olayın ardından düşünerek aldığım hayati kararları , hemen o kararların ardından unutuyorum neden, ne yapmalıyım nasıl yapmalıyımkı aldığım hayati kararları hatırlamalıyım .Ve o an geldiğinde kendiliğinden uygulamalıyım.

    Acaba sağ serçe parmağıma yüzük taksam? (onu denedim hatta bir hastalık oldu 2 ayda bir yüzük almaya başladım ) hatırlatmaktan çıkıp zevk haline geldi yüzük takma ; o yüzüğün taşı küçük bu yüzük büyük olmadı .Yüzük işinden vaz geçtim.

    Bir gün yolda bir cemaate mensup bayan gördüm evet dedim: bende bu cemaattekilerin yaptığı gibi üst başımda değişiklik yaparak yada cemaattekiler gibi sakal bıraksam. Yeri geldiğinde bana hatırlatması gereken şeyleri hatırlatır mı. Sonra düşündüm ki sakal bırakmak cübbe giymek belki tam manasıyla bir hatırlatma olmayacak, sadece bazı konularda bana yardımcı olacak bu yüzden sakal ve de cübbe işinden de vazgeçtim..(hak olan tüm cemaatlere saygılıyım)

    Sonra dedim ki belki de (belki de değil, öyle ) ALLAH ın bir lütfü bu unutkanlık dedim. Sonra ayeti kelimede geçen ""Akıl sahipleri düşünmez mısınız"" . Aklıma gelince Hem hatırlamanın hem de düşünmenin bence olması gerektiği kanısına vardım).Nasıl ki acziyet konusundaki kutsi hadis te olduğu gibi günah işleyip tekrar tövbe eden bir kavim yaratırdım .Hatırlamanın da
    günah-tövbe ilişkisi gibi olduğunun kanısına vardım .

    Peki ne yapmalı hatırlamayı nasıl hatırlamalıyız . Defalarca duyduk (Peygamber efendimiz günde 70 küsur tövbe istiğfar ediyor ) Soruyorum şimdi kim hatırlıyor ve de kim 70 i bırakın10 defa tövbe ediyor . Bir şeyin bize hatırlama olayını HATIRLATMASI lazım. Benim bildiklerimi bilseniz az güler çok ağlarsınız kim hatırlıyor .. nasıl hatırlayacağız . Şunu da unutmadan yazmak istiyorum Dinimiz telkin dinidir neden hiç düşündünüz mü. ¿

    Bir hoca dedi : fıkhı konuları unutmamak için yaşamak lazım dedi. Abdestin farzları namazın farzları unutmak istemiyorsak bunları YAŞAMAK lazım .
    Evet dedim ve de parmağımı kaldırdım . Dedim ki buldum Hatırlamak istiyorsak YAŞAMAK lazım . Nasıl mı ?

    Ebeveynlere düşüyor bu yaşama olayı hatırlama olayı .Nasıl mı bir örnekle açıklıyım ; Bize çocukken öğretmediler mi ayakkabıda ilkin sağı sonra solu giyinin,yemeği sağ elle yemek yemeyi .Hatta dişleri fırçalamayı öğrettiler neden bize alışkanlık olsun diye değil mi .Hani derler ya AĞAÇ YAŞ İKEN EĞİLİR. Ebeveynler bize bu yaşlarda öğretmeleri gerekiyor.

    Eğer bu bizde alışkanlık olursa o zaman hatırlamak yerine acaba nasıldı demek gerekmiyor .Onu yaşıyoruz Abdest alırken Dirseğimiz den 4 parmak üst tarafına kadar yıkamamız gerektiğini hatırlamıyoruz çünkü onu yaşıyoruz .

    Düşünün lütfen .Nasıl dişlerimizi fırçalamamız gerektiği konusunda alışkanlığımız var ise aynı şekilde namaz kılarken huşu içinde kılmaya alışırsak namazdan sonra ALLAH !! yavaş ve de tane tane okuyarak kılacaktım yine unuttum demeyiz. Hızlı kılmaya çalışsak bile kılamayacağız. neden mı? Huşu içinde kılmayı yaşamak kıvamına getirdik namaza durunca hatırlamamız gerekmiyor o iş o olay bizim alışkanlığımız oldu o olayı yaşıyoruz . Aksini yapmak bize zor gelecek dişlerimizi fırçalamadan yatmak gibi.


    Bu yazıyı neden yazdım biri bana hatırlatırmı.
    Varmı yazıyı okuyan. Dikkat et okuyan dıyorum Sen halen daha okuduğunu zannedıyosun
#22.10.2008 04:51 0 0 0