Hidiv Korusu

Son güncelleme: 24.10.2008 10:22
  • noimage

    Hıdiv Korusu, Kanlıca'nın yaklaşık 1,5 kilometre kuzeyinden başlayarak Dalgıç Okulu, Seyir ve Hidrografi Dairesi ile itfaiye binasının üstündeki dik yamaçları ve sırtın büyük bir bölümünü kapladıktan sonra, Çubuklu Vapur İskelesi'ne yakın bir yerde sona erer. Adını, Kavalalı Mehmet Ali Paşa'nın torunu ilk Mısır Hıdivi İsmail Paşa'dan alan halk arasında ''Çubuklu Korusu'' olarak da anılan Hıdiv İsmail Paşa Korusu, kesif bir ağaç topluluğuna sahip. Başta Kızılcık olmak üzere değişik ağaç türleri ve bostanları ile şöhret bulan buradaki ilk yerleşme, Bizans dönemine kadar inmektedir. Yer yer sarnıç ve su yollarına rastlanan Çubuklu Korusu, Osmanlı Padişahları tarafından ilk zamanlar av mahalli olarak kullanıldı.

    Korunun bir bölümü, özellikle Hıdiv Kasrı'nın çevresi park olarak düzenlendi, İsviçre ve Fransa'dan bu park için ağaçlar getirtildi.

    Koru içindeki kasır, 1904-1907 yıllarında son Mısır Hıdivi Abbas Hilmi Paşa tarafından yaptırıldı. İki seyir kulesi, 35 oda, 4 salon, 2 hole sahip kasır, günümüzde 450 kişi kapasiteli restoran, kafeterya ve toplantı salonu olarak hizmet veriyor.

    Her biri künyeli ve soy kütüğüne sahip ağaçlarla kaplı geniş bir koruluğun ortasındaki Hıdiv Kasrı, tam anlamıyla bir saray görünümünde. İstanbul'un en büyük gül bahçesine sahip olan kasır, harika bir Boğaz manzarasına da sahip.
#24.10.2008 10:22 0 0 0