DEKORASYONDA ETNİK OBJELER

Son güncelleme: 26.10.2008 20:14
  • Etnik tarzın en önemli özelliği basit olmasıdır. Temel materyaller ve malzemeler uygulanır. Dünya üzerinde yaşayan farklı kültürlerle bütünleşmiş olan objeler, artık evlerimizin kah mutfağında, kah salonunda veya yatak odasında kullanılır oldu.
    noimage

    Çoğu zaman aldığımız veya bize hediye gelen bu tür objeleri, geldiği veya getirildiği ülkenin özelliklerini analiz etmeden kullanırız. Etnik stiller, kentsel ya da kırsal, spontane ya da düşünülerek yaratılmış değişik ve geniş bir repertuar sunar. Birçoğu mistik bir görünüm sağlar, bir çoğu da otantiklik anlamında hoştur. Birçoğumuza göre, dekorasyon ve renklerdeki uyumu etkileyicidir. Her ne şekilde olursa olsun dünyanın belki de bir ucundan gelen bu objeleri zevkimize göre tamamlamak, bütünleştirmek ve kullanmak, tamamen yaratıcılığımıza kalmış bir olgudur. Ancak yine de bu objelerin geldikleri yerler hakkında bazı özellikleri gözden geçirirsek, yerleştirmenizde ve kullanmanızda faydalı olur düşüncesindeyiz.
    noimage

    Örneğin; Japonya'dan gelen bir yelpazeyi veya çay takımını yerleştirirken, sehbamızı, bir ikebana tanzimle daha da güzelleştirirken Japon ev yerleştirme düzeninin düz çizgilerden ve dik açılardan oluştuğunu unutmamalıyız. Sadelik ve estetik, ilk bakışta bu tarzda kendini gösterir.

    Hindistan'ın çok renkli yaşam biçimi ise; örtülere, tütsülere, ahşap kapkacaklara ve üzerlerindeki kuş ve çiçek desenleriyle canlılığı yansıtmasıyla farkedilir. Evinize yerleştirdiğiniz bu tarz objeleri, bir tütsü yakarak tamamlayabilir ve o mistik havayı soluyabilirsiniz.

    Çakıl taşları, küçük heykelcikler, boyalı taşlar, şerbet sarısı ile birleşen kobalt mavisi ise Meksika'yı ve etnik objelerini anımsatır. Bol desenli kilimler, İspanyol etkisi büyük etajerler, şifonyerler ve dolaplar kendimizi doğal yaşam içinde hissetmemizi sağlar.

    noimage
    Vahşi doğa içinden evlerimize gelen Afrika stilinin ise, en çarpıcı örnekleri; masklar, totemler, fil dişi değişik çalışmalar ve yine vahşi doğa'nın içinden evlerimize gelen ağaç kapkacaklar Her bir obje, birbirine benzer gibi görünse de her kabilenin ayrı bir işçiliğinin ve uygulamasının olduğunu unutmamak lazım. Yine vahşi doğayı bize anımsatan leopar desenleri, Afrika'yı yansıtan objelerde sıkça uygulanır.

    Doğu Anadolu'dan aldığınız bir ahşap sandığı, Hindistan'dan gelen bir örtü veya Japonya'dan size hediye getirilen bir çay takımını yine var olan bir sehpanızla hoş bir şekilde tamamlayarak kullanabilir,

    Çin'den gelen bir şapkayı, yaratıcılık gücünüzle iyi bir aydınlatma haline sokabilirsiniz.
#24.10.2008 10:55 0 0 0
  • Benim sevmedigim bir tarz
    paylasim icin tesekkurler canim
#26.10.2008 09:06 0 0 0
  • Ben korkarim boyle objelerden, Hollandalilarin cogunda var eline saglik hayatim.
#26.10.2008 09:26 0 0 0
  • bende pek sevmem böyle şeyleri
    paylaşım için teşekkürler ablacım
#26.10.2008 20:14 0 0 0