Yemeklerde neden baharat kullanılır?

Yemeklerde hoş koku, lezzetin yanı sarı, baharatın insanları terlettiği ve böylece organizmayı serinletti*ği biliniyordu. Ancak, şimdi baha*ratın sağlık açısından bir başka faydası daha olduğu ileri sürülü*yor. New York Cornell Üniversitesi bilimadamları, baharatın yiyeceklerdeki mikropları temizleye*rek hastalıkların yaygınlaşmasınıönlediğini iddia ediyorlar. Bu sonuca ulaşmak için profesör Paul Sherman ve profesör Jennifer Billing başkanlığındaki ekip, farklı iklim, gastronomi ve baharat kültürüne sahip 36 ayrıülkeden 4.578 gele*neksel yemeği karşılaştırmışlar. Bu çalışmaya göre, yemekleri mik*roplara karşı en iyi koruyan baha*ratların başında sarımsak, soğan, Jamaika baharatı ve yabani mer*canköşkü geliyor. Onları kekik, tarçın, tarhunotu ve kimyon izliyor. Bu baharatların yemeklerdeki mikrop ve bakterilerin yaklaşık yüzde 80'ini elimine ettikleri belir*tiliyor. Üstelik, bu baharatlar curry (köri, birçok baharatın karıştırılmasıyla elde edilen baharat) ile karışık kullanıldıklarında etkileri daha da artıyor...

Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 547
favori
like
share