uykusuzluk çocukları daha iştahlı yapıyor..(muş).

Son güncelleme: 27.10.2008 17:03
  • Uykusuzluk, çocukları daha iştahlı yapıyorUyku süresi kısa olan çocukların, hem atıştırma süresinin artması hem de uykusuzluğun iştah mekanizmalarını değiştirmesi sebebiyle daha şişman olduğu bildirildi.
    Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinoloji Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Mehmet Emre Atabek, obezitenin, fiziksel ve ruhsal sorunlara yol açan, vücutta aşırı yağ depolanmasıyla ortaya çıkan enerji ****bolizması bozukluğu olduğunu söyledi. Çocuğun ağırlığının, ideal ağırlığın çok üzerinde olmasının obezite olarak kabul edildiğini ifade eden Doç. Dr. Atabek, "Obezite nadiren bir hastalığa bağlı olarak gelişir. Vakaların çoğunda belirlenmiş bir hastalık kaynağı yoktur. Alınan enerji harcanandan fazladır." dedi.
    Doç. Dr. Atabek, çocuklarda ve yetişkinlerde sağlıksız beslenme ve durağan hayat tarzının etkisiyle obezite görülme sıklığının arttığını belirterek, şunları kaydetti: "Çocukluk çağı obezitesi, erişkin dönemde bir dizi probleme sebep olması yüzünden giderek önem kazanmaktadır. Dünyada 1 milyarı aşkın insan obezdir. Obez çocuk ve ergenlerde ciddi problemler ve ruhsal bozukluklar görülebilmektedir. Şişmanlık ve hareketsizliğin getirdiği çok önemli bir sorun da özellikle kız çocuklarında erken buluğ başlamasıdır."
    Reklamlar gıda tüketimini özendiriyor 8 saatten daha az uyuyan çocukların 10 saat uyku uyuyan çocuğa göre obezite riskinin 1,82 kat arttığını ifade eden Dr. Atabek, TV izleme ve bilgisayar kullanımının günlük 2 saati geçmemesi gerektiğini kaydediyor: "Uzun süre televizyon izleme ile hipertansiyon riski de artmaktadır. Çocukların aşırı gıda tüketiminde reklamların etkisi açıktır. Bu konudaki aşırı kalorili yiyecek ve içecek reklamlarına kısıtlama yapılması, hatta denetime tabi tutulması gerekiyor." Doç. Dr. Atabek, küçük çocuklarda obezliğin uykuda solunum problemleri ve diz ağrısı gibi çeşitli rahatsızlıklara neden olabildiğini, ailelerin bu konuda gerekli hassasiyeti göstermesi gerektiğini kaydetti..
#27.10.2008 17:03 0 0 0