Kanola Yağı

KANOLA yağının elde edildiği KANOLA bitkisi, ülkemizin her bölgesinde rahatlıkla yetişebilen bir bitkidir. Bu sayede, ayçiçek bitkisinin yetişemediği veya çorak kalmış arazilerde rahatlıkla KANOLA bitkisini yetiştirebilir ve senede 2 kez hasat alınabilir.

Bunun yanında KANOLA yağı, dünyada zeytinyağından sonra en sağlıklı olarak bilinen ve doğruluğu araştırmalarla kanıtlanmış bir yağdır.

Ülkemiz için pek yeni bir bitki olmayan KANOLA ekim alanlarının artırılması ve üretiminin ciddi bir seviyeye getirilmesi, bitkisel yağlar ile beraber, biyo-dizel üretiminde de kalıcı bir ürün olması açısından önemli rol oynamaktadır. Dünyada yetiştirilen yağ bitkilerinin üretim değerlerini, ülkemizde yetiştirilen yağ bitkileri ile karşılaştıracak olursak; dünyanın önemle üzerinde durduğu ve ekimini giderek artırdığı yağ bitkilerine, bizim yeteri önem vermediğimiz anlaşılmaktadır. Örneğin; dünyada bitkisel yağ üretiminde, soya fasulyesi-kanola-pamuk-yer fıstığı-ayçiçeği sıralaması uygulanırken, beşinci sırada yer alan ayçiçeği bitkisi ülkemizin en önem verdiği yağ bitkisi olarak ortaya çıkmaktadır. Türkiye tüm ümitlerini ayçiçeği tarımına bağlamış ve bitkisel yağ açığını ayçiçeği ile çözmeye çalışmıştır.

KANOLA, tohumunda yüksek oranda yağ mevcuttur. Yetiştirme koşullarına ve çeşit özelliklerine göre % 40 -50 oranında yağ içerir. Küspesi % 40 oranında protein içerir. Bu özelliğiyle soya fasulyesine yakın bir özellik arz eder. Fakat yüksek oranda yağ içermesiyle soya fasulyesine kıyasla, daha yüksek oranda yağ elde edilir. Türkiye’nin her bölgesinde kışlık olarak yetiştirme olanağı bulunan KANOLA, daha düşük oranda verime razı olmak koşuluyla yazlık olarak da yetiştirilebilir. Tarımı buğday tarımına benzemektedir. Genel bir ifadeyle buğday tarımının yapıldığı her bölgede, sulama olanakları olmayan bölgelerde bile kış ve ilkbahar yağmurlarıyla, KANOLA tarımı yapılabilir.

KANOLA bitkisi, doğada kendiliğinden yetişen, yabani bir otsu bitkidir. Yabani bitkilerin besin öğeleri ve etken maddeleri çok etkili olduğundan, KANOLA’yı diğer bitkisel yağlar ile karşılaştırdığımızda, bu dört vitaminin bağırsaklarda emilimini yüksek oranda sağlaması açısından daha avantajlıdır. KANOLA YAĞI vücut için önemli olan A, D, E, K vitaminlerine sahip olmasının yanında, Omega 3 ve Omega 6 içermesi, zeytinyağı özelliği ve diğer bitkisel sıvı yağların özelliğini beraberce göstermesi bakımından son derece önemlidir.Son yıllardaki araştırmalar Omega 3 ve 6’nın beyin gelişiminin etkisinin yanı sıra, retina hücrelerinin görme yeteneği üzerindeki etkisini de ispatlanmıştır. Ayrıca Omega 3 yağ asitleri, koroner atherosklerojen önlenmesinde son derece etkilidir ve Kardiac arrest riskini azaltmaktadır.
Başlı başına bir mucize olan zeytinyağının yararları son yıllarda daha çok konuşulmaktadır. Daha önceleri zeytinyağı, zeytinyağlı yemeklerde ve salatalarda kullanılırdı. Diğer bitkisel sıvı yağlar, (ayçiçek, mısırözü gibi) dumanlama noktası yüksek olduğu için kızartmalarda kullanılıyordu. Oysa KANOLA yemeklerde, salatalarda ve kızartmalarda kullanılabilecek bütün özelliklere sahip bir yağ olması bakımından önemlidir.

Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 1830
favori
like
share
BLUEROJ Tarih: 30.10.2008 19:44

Kanola Yağı

KANOLA yağının elde edildiği KANOLA bitkisi, ülkemizin her bölgesinde rahatlıkla yetişebilen bir bitkidir. Bu sayede, ayçiçek bitkisinin yetişemediği veya çorak kalmış arazilerde rahatlıkla KANOLA bitkisini yetiştirebilir ve senede 2 kez hasat alınabilir.

Bunun yanında KANOLA yağı, dünyada zeytinyağından sonra en sağlıklı olarak bilinen ve doğruluğu araştırmalarla kanıtlanmış bir yağdır.

Ülkemiz için pek yeni bir bitki olmayan KANOLA ekim alanlarının artırılması ve üretiminin ciddi bir seviyeye getirilmesi, bitkisel yağlar ile beraber, biyo-dizel üretiminde de kalıcı bir ürün olması açısından önemli rol oynamaktadır. Dünyada yetiştirilen yağ bitkilerinin üretim değerlerini, ülkemizde yetiştirilen yağ bitkileri ile karşılaştıracak olursak; dünyanın önemle üzerinde durduğu ve ekimini giderek artırdığı yağ bitkilerine, bizim yeteri önem vermediğimiz anlaşılmaktadır. Örneğin; dünyada bitkisel yağ üretiminde, soya fasulyesi-kanola-pamuk-yer fıstığı-ayçiçeği sıralaması uygulanırken, beşinci sırada yer alan ayçiçeği bitkisi ülkemizin en önem verdiği yağ bitkisi olarak ortaya çıkmaktadır. Türkiye tüm ümitlerini ayçiçeği tarımına bağlamış ve bitkisel yağ açığını ayçiçeği ile çözmeye çalışmıştır.

KANOLA, tohumunda yüksek oranda yağ mevcuttur. Yetiştirme koşullarına ve çeşit özelliklerine göre % 40 -50 oranında yağ içerir. Küspesi % 40 oranında protein içerir. Bu özelliğiyle soya fasulyesine yakın bir özellik arz eder. Fakat yüksek oranda yağ içermesiyle soya fasulyesine kıyasla, daha yüksek oranda yağ elde edilir. Türkiye’nin her bölgesinde kışlık olarak yetiştirme olanağı bulunan KANOLA, daha düşük oranda verime razı olmak koşuluyla yazlık olarak da yetiştirilebilir. Tarımı buğday tarımına benzemektedir. Genel bir ifadeyle buğday tarımının yapıldığı her bölgede, sulama olanakları olmayan bölgelerde bile kış ve ilkbahar yağmurlarıyla, KANOLA tarımı yapılabilir.

KANOLA bitkisi, doğada kendiliğinden yetişen, yabani bir otsu bitkidir. Yabani bitkilerin besin öğeleri ve etken maddeleri çok etkili olduğundan, KANOLA’yı diğer bitkisel yağlar ile karşılaştırdığımızda, bu dört vitaminin bağırsaklarda emilimini yüksek oranda sağlaması açısından daha avantajlıdır. KANOLA YAĞI vücut için önemli olan A, D, E, K vitaminlerine sahip olmasının yanında, Omega 3 ve Omega 6 içermesi, zeytinyağı özelliği ve diğer bitkisel sıvı yağların özelliğini beraberce göstermesi bakımından son derece önemlidir.Son yıllardaki araştırmalar Omega 3 ve 6’nın beyin gelişiminin etkisinin yanı sıra, retina hücrelerinin görme yeteneği üzerindeki etkisini de ispatlanmıştır. Ayrıca Omega 3 yağ asitleri, koroner atherosklerojen önlenmesinde son derece etkilidir ve Kardiac arrest riskini azaltmaktadır.
Başlı başına bir mucize olan zeytinyağının yararları son yıllarda daha çok konuşulmaktadır. Daha önceleri zeytinyağı, zeytinyağlı yemeklerde ve salatalarda kullanılırdı. Diğer bitkisel sıvı yağlar, (ayçiçek, mısırözü gibi) dumanlama noktası yüksek olduğu için kızartmalarda kullanılıyordu. Oysa KANOLA yemeklerde, salatalarda ve kızartmalarda kullanılabilecek bütün özelliklere sahip bir yağ olması bakımından önemlidir.