Kıl Kökü İltihabı (Folikülit)

Son güncelleme: 01.11.2008 22:34
  • Kıl Kökü İltihabı (Folikülit)


    Kıl köküiltihabı kıl köklerinin iltihaplandığı bir grup hastalığa verilen addır. Bu hastalıkta deride kırmızı üzeri iltihaplı noktacıklar görülür.

    Kıl kökü iltihabı neden görülür?

    Kılkökü iltihabı folikülit infeksiyonlar, derinin uzun süre hava almayacak şekilde kapalı kalması nedeniyle veya bazı hastalıklardakarşılaştığımız bir durumdur.


    İnfeksiyonlar:


    Eğer infeksiyon düşünülüyorsa mikrobu saptamak için kültür alınmalıdır.

    Bakteri

    Bakeriler bağlı kıl kökü iltihabı genellikle stafilokokus aureusdenen bakteri iel oluşur. Bu enfeksiyon derindir ve deride çıbanlaroluşturur. Hijyene dikkat edilmeli, antiseptik temizleyiciler,antibiotikli kremler ve ağızdan antibiotik kullanılmalıdır.

    Havuz foliküliti Pseudomonas aeruginosa denen bakterinin iyi klorlanmamış havuzlarda yaptığı bir enfeksiyondur. Gram negatif folikülitPseudomonas aeruginosaveya benzeri organizmaları yüzde yaptığı bir enfeksiyondur. Sivilcetedavisinde terasiklin denen antibiotik kullanılırken nadiren gelişir.

    Maya mantarları
    Folikülite neden olan en yaygın maya mantarı Pityrosporum ovaledirmalassezia olarak da bilinir. Malassezia foliküliti (Pityrosporumfoliküliti)genellikle gençlerde sırtın üst kısmını etkileyen sivilcebenzeri kaşıntılı bir durumdur. Nemlendiricile ve kullanılanantibiotikler kesilir. Haftalarda lokal ve ağızdan mantar ilaçlarıkullanılır.

    Mantarlar
    Saçlıderideki mantarlar ( tinea capitis) genellikle pullanma ve saç kaybıile seyrederken nadiren folikülitte görülebilir. Tedavide mantarilaçları kullanılır.
    Kıl dönmesine bağlı tahriş (Yalancı folikülit)

    Kıl dönmesi tıraş, ağda sonrasında görülebilen bir durumdur. Kültür yapıldığında herhangi bir mikrop üremez.

    Sakal bölesinde görülürse bu duruma pseudofolikülit barbe denir.

    Yalancıfolikülite kadınların bacaklarında sık rasrlanır. Genellikle dekaşıntılıdır. Kılların alınması bir süre durudurulmalıdır. En az 3 aykıllar çekme yöntemlerinden biri ile alınmamlıdır. Bayanlar için ennazik yöntem elektrikli traş aletleridir. Ayrıca lazer ile yapılanepilasyon da oldukça faydalıdır.

    Temas reaksiyonları

    Uzun süre havasız kalma
    Vazelin bazlı merhemler, nemlendiriciler, yapışkan bamtlar bazen herhangi bir mikrobun bulunmadığı kıl kökü iltihabına neden olabilirler. Bu durumda yağsız nemlendiriciler kullanılmalıdır.

    Kimyasalar
    Katran ve benzeri yağlar folikülite neden olabilir. Bu ajanlardan uzak durulmalıdır.

    Lokal kortizon kullanımı
    Lokal kortizonun uzun süreli kullanımı folikülit yapabilir. Perioral dermatityüzde nemlendiricilerin ve kortizonlu kremlerin uyardığı bir folikülittürüdür. tedavisinde tetrasiklinli antibiotikler kullanılır.
    Bazı inflamatuar hastalıklar

    Bazı hastalıklarda kıl kökünün derin kısmındaki inflamasyon harabiyet oluşturduğu için kıl kaybı ve skar gelişir. Bu hastalıklar liken planus,diskoid lupus eritematozus and foiküulitis dekalvansdır. Tedavi alttayatan hastalığa göre yapılır. Tanı koymak için deri biyopsisi gerekir.
    Bağışıklık sisteminin baskılanması

    Eozinofilik folikülit AİDS hastalarında görülen bir durumdur. Nedeni halen anlaşılamamaıştır.


    eozinofilik folikülit
    folikülit
    folikülit tedavi
    folikülit tedavisi
    kıl kökü iltihabı
    kıl kökü iltihabı için
    kıl kökü iltihabı tedavisi
    kılkökü iltihabı
#31.10.2008 18:37 0 0 0
  • Şu anda başımda sağ tarafta var iki defa gittim hiçbir şeyde yapmadı doktorlar ufak diye önemsemiyorlar ama başıma felaket ağrı yapıyor :(
#31.10.2008 18:42 0 0 0
  • @Pedaliza adlı üyeden alıntı:
    Şu anda başımda sağ tarafta var iki defa gittim hiçbir şeyde yapmadı doktorlar ufak diye önemsemiyorlar ama başıma felaket ağrı yapıyor :(
    Orijinali Göster...


    Öncelikle görmem lazım lezyonları. Ne zamandır varlar. ağrı dışında, kızarıklık ve az da olsa akıntı oluyor mu? yoksa sadece ağrılı iki tane şişlik mi?
#31.10.2008 20:41 0 0 0
  • Evet hocam ağrılı iki şişlik kulağımın hemen arkasında saçlarımın içersinde

    göremediğim için nasıl göründüğünü bilmiyorum tutunca acıyor

    Temmuz ayında sol tarafımda olmuştu ,Alfasilin hap kullandım ağrılı durum geçmişti.

    şimdide sağda tekrarladı

    nasıl birşeydir bu anlamıyorum

    saç boyası yapar diyorlar bu ne kadar doğrudur?
#31.10.2008 20:47 0 0 0
  • sanmıyorum folikülit bu kadar uzun sürmez bence başka bişey vardır. yada folikulit iyileşme sonrası kistleşmiş olabilir. dediğim gibi görmeden yorum yapmam çok zor.
#01.11.2008 20:11 0 0 0
  • Evet tekrar muayene olmalıyım..ilginiz için teşekkür ediyorum
#01.11.2008 21:40 0 0 0
  • Pedalizacıgım öncelikle geçmiş olsun.
    Paylaşımların için teşekkürler
#01.11.2008 22:34 0 0 0