ABDULKADİR KARAHAN

Son güncelleme: 01.11.2008 08:55
  • ABDULKADİR KARAHAN Kimdir -ABDULKADİR KARAHAN Biyografisi


    Edebiyat tarihçisi ve yazar. Siverek'te doğdu. İlk tahsilini doğduğu yerde, orta öğrenimini İzmir'de Muallim Mektebi (ilköğretmen Okulu) orta bölümünde, Liseyi İzmir Lisesi'nde tamamladı. Yükseköğrenimini İstanbul Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nde tamamladı (1939). Çeşitli liselerde edebiyat öğretmenliği yaptı.

    İlk şiiri Servet-i Fünun Mecmuası'nda 1931 yılında yayınlandı. İlk kitabı 1934 yılında "Güneşin Doğduğu Yurt" adıyla yayınlandı. İhsan Orhun'la beraber Gençlik Gazetesi'ni kurdu ve idare etti. 1939'da Edebiyat Fakültesi Türkoloji bölümünü birincilikle bitirerek Samsun Lisesi'ne atandı. 1947'de İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı şubesinde Eski Türk Edebiyatı Kürsüsü'ne doktor asistan olarak atandı. "Fuzuli Muhiti, Hayatı ve Şahsiyeti" adlı eseriyle Türkiye'nin üçüncü edebiyat doktoru unvanını aldı.

    1948'de ilmî araştırmalar için Fransa'ya gitti. 1950'de Hocaları Hazırlama ve Olgunlaştırma Yüksek Okulu'ndan ve Paris'teki Sorbon Üniversitesinden diploma aldı. Fransızca, Arapça, Farsça ve İngilizce biliyor. Doçentlik tezi "İslam Edebiyatında Kırk Hadis." Yeşilay, Türkiye Muallimler Birliği, Edebiyat Fakültesi Mezunları Derneği ve Türkiye Pakistan Kültür Cemiyeti başkanlıklarını yaptı. Karahan'ın 4 bine yakın makalesi yayınlandı.Üniversitede "Mukayeseli Edebiyat" dersi okuttu, Halk Edebiyatı Kürsüsü'nü kurdu. 30 civarında ödülü bulunan hocanın 40'ın üzerinde eseri yayınlandı. "Hafız" ve "Cinnah" hakkında eserleri bulunan Abdülkadir Karahan'ın en önemli eserlerinden biri de "Türk Kültürü ve Edebiyatı"dır.

    Hocaların Hocası olarak sayıldı, sevildi, tanındı. Türk ve İslam Edebiyatı Hocası-Eserleri ve anlatımları ile Urfa adını dünyaya taşıdı. O, yalnız divan edebiyatı alanında büyük otorite değil, halk ve tekke edebiyatı, tarih, Osmanlı tarihi, hadis ve diğer İslami ilimler, İran edebiyatı gibi pek çok alanda söz sahibi bir hocaydı. "Hoca hem ilmi, hem edebiyat, hem de fikir hayatımızda önemli bir simaydı. Çok sayıda eseriyle, binlerce makalesiyle, Klasik Türk Edebiyatı sahasına ve hatta İslami bilgiler sahasına hizmet etmiş bir şahsiyetti. Yetiştirdiği binlerce öğrenci ve öğretmen ile Türk fikir hayatının mimarlarından biri sayılırdı)
    Başlıca yapıtları: Güneşin Doğduğu Yurt (1934), Fuzulî'nin Mektupları (1948), Fuzulî-Muhiti, Hayatı ve Şahsiyeti (1949), Nabi (1953), Nef'i (1954), İslâm-Türk Edebiyatında Kırk Hadis (1954), Figanî ve Divançesi (1966), Nef'i Divanından seçmeler (1971), Dr.Muhammed İkbal ve Eserlerinden seçmeler (1975), Eski Türk Edebiyatı İncelemeleri (1980), Kırk Armağan (1981).
#01.11.2008 08:55 0 0 0