ALİ FUAT BİLKAN

Son güncelleme: 01.11.2008 09:17

  • ALİ FUAT BİLKAN Kimdir -ALİ FUAT BİLKAN Biyografisi


    Edebiyatçı, yazar. Bozova ilçesinde doğdu. İlk ve Orta tahsilini Bozova'da, Liseyi Urfa'da okudu.


    1985'te Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu. 1987 yılında Gazi Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı.

    1993'te Yüksek Lisansını Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde, doktorasını 1996'da aynı Enstitüde yaptı.

    Nabi Divanı üzerine Doktora tezi hazırladı. 1985-1987 yıllarında ODTÜ Türk Dili Okutmanı, 1988-1996 yılları arasında Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi'nde Öğretim Üyesi olarak görev yaptı. Üniversite yıllarında yazmaya başladığı şiirleri ve yazıları çeşitli dergilerde yayınlandı.


    Çalışmaları, daha ziyade, XVII. yüzyıl sosyal, kültürel ve edebî hayatıyla ilgilidir. Sırasıyla Gazi, Jawaharlal Nehru (Hindistan), Fatih, Wisconsin (ABD) gibi üniversitelerde görev aldı. Doktora üstü çalışmalarını Hindistan'daki Türkçe el yazmaları hakkında gerçekleştiren Bilkan, Hindistan kütüphanelerindeki Türkçe el yazmaları konusunda bir katalog hazırladı. 2003 yılında ABD'nin Wisconsin Üniversitesi'nde Osmanlı Türkçesi dersleri verdi. Bu sırada İran'ın sosyo-kültürel yayılma alanı ve Farsça'nın coğrafyası üzerine çalışmalar gerçekleştirdi. Bilkan'ın onu aşkın bilimsel eseri ve alanıyla ilgili çok sayıda makalesi bulunmaktadır. Hâlen TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi'nde Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı olarak görev yapmaktadır.

    Eserlerinden Bazıları: Masal Estetiği Nâbî, Hayatı, Sanatı ve Eserleri: Bâbür'ün Risâle-i Vâlidiyyesi, Türk Edebiyatında Muamma, Hayrinâme'ye Göre Osmanlı Düşünce Hayatı,Osmanlı Şiirine Modern Yaklaşımlar.
#01.11.2008 09:17 0 0 0