Yediğimiz içtiğimiz besinler yüksek tansiyona neden olabilir

Son güncelleme: 02.11.2008 14:19
  • noimage


    KONYA (İHA) - Uzmanlar, günlük hayatta alınan besinlerin farkına varmadan yüksek tansiyona ve buna bağlı ölümlere neden olabileceğini bildirdi.

    Türk Kardiyoloji Derneği Hipertansiyon Grubu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Sıddık Ülgen, günlük hayat içinde yediğimiz ve içtiğimiz bazı şeylerin yüksek tansiyona ve buna bağlı bazı rahatsızlıklara yol açabildiğini belirterek, "Örneği yapılan araştırmalarda günlük hayatta içtiğimiz kolanın yüksek tansiyona neden olduğu belirlendi. Çin'de 120 bin kişi üzerinde yapılan bir araştırmada kolanın diyet yada şekerli fark etmeksizin yüksek tansiyona yol açtığı belirlendi. Yani kola tüketimi yüksek tansiyon riskini artırıyor. Kola ayrıca diyabet obezite ve metabolik sendrom denen hastalıkların oluşma riskini de önemli derecede artırıyor" dedi.

    SODYUMU YÜKSEK MADEN SUYU TEHLİKELİ

    Yüksek tansiyon hastası olanların maden suyu içerken maden suyunun içeriğine dikkat etmesi gerektiğini dile getiren Prof. Dr. Ülgen, "Ülkemizde her maden suyu aynı yapıda olmuyor. Bazı maden sularındaki sodyum miktarı yüksek oluyor. Bu da kan basıncının yükselmesine neden oluyor. Sodyum miktarı düşük maden suları ise kan basıncını düşürür. Bu nedenle yüksek tansiyon hastaları maden suyu içmeden önce maden suyunun içeriğini iyi okumalıdır. Eğer maden suyunun litredeki sodyum miktarı 200 miligramdan düşükse rahatlıkla içilebilir. Bu konuda maden suyu üreticileri de etiketlerini daha okunaklı yazmalı ve yüksek sodyum içeren maden sularının yüksek tansiyona yol açabileceği konusunda uyarıcı ibareler koymalıdır" diye konuştu.

    Prof. Dr. Ülgen, günlük yemek tüketiminde gerek tansiyon gerekse kalp rahatsızlıklarını engellemek için tuzu azaltmak gerektiğini ifade ederek, "Ayrıca hazır, işlenmiş ve konserve gıdalardan mümkün olduğunca uzak durulmalıdır. Fast-food dediğimiz yiyeceklerden kesinlikle uzak durulmalı, onun yerine daha doğal ve sebze ağırlıklı besinler tercih edilmelidir. Günlük meyve ve sebze tüketimi artırılmalı, katı yağlar yerine sıvı yağlar tercih edilmelidir. Şekerli ve gazlı içecekler yerine taze meyve ya da
    meyve suları tercih edilmeli ve gün içinde bol bol su içilmelidir" şeklinde konuştu.

    Kaynak: mynet
#01.11.2008 23:35 0 0 0
  • Paylaşımların için teşekkürler
#02.11.2008 14:19 0 0 0