Çilolata Soslu Dikey Katlı pasta

Son güncelleme: 04.11.2008 15:41
  • noimage

    Malzemeler-Pandispanya:
    4 yumurta-oda ısısında
    1 su bardağı toz şeker
    1.5 su bardağı un
    2 çorba kaşığı kakao
    Yarım çay bardağı sıvı yağ
    Yarım çay bardağı yoğurt
    Yarım çay bardağı portakal suyu
    1 portakalın kabuk rendesi
    1 paket hamur kabartma tozu
    1 paket şekerli vanilin


    Malzemeler-Krema&Süsleme
    2 paket toz krem şanti-1,5 su bardağı soğuk süt ile çırpılıp dolapta bekletilecek
    2 çorba kaşığı kakao
    Süslemek için arzu edilen herhangi malzemeler

    Yapılışı:
    Fırın 180 dereceye ısıtılır. 4 yumurta ve toz şeker bir kapta iyice çırpılır. (Karışımdaki şeker erimiş olmalı ve karışım köpük köpük olmalı.) İçine yağ ve yoğurt eklenir, tekrar çırpılır. Un ve kabartma tozu, kakao ve şekerli vanilin birlikte elenerek hamura eklenir. Tekrar çırpılır. En son portakal suyu ve kabuk rendeleri eklenip çırpılır. Yağlı kağıt serilmiş büyük fırın tepsisine dökülür, hamurun tepsinin her köşesine eşit dağılması sağlanır. Isınmış fırında pişirilir.

    noimage

    Pastayı yapabilmek için ya çembere ya da kelepçeli kalıba ihiyacımız var. Bu pandispanyadan 20-22 cm'lik kalıp kullanarak pasta yapabilirsiniz. Ben 20 cm'lik olanı kullandım, geriye biraz pandispanyam arttı. Pastayı şekillendireceğimiz kalıbı seçtikten sonra yüksekliği bir mezura yardımı ile ölçülür. Çıkan sonucun yarım cm. eksiği eninde, pandispanyadan uzunlamasına parçalar kesilir. Örneğin benim kalıbımın yüksekliği 6 cm'di, kestiğim parçaların eni ise 5,5 cm.di. Kelepçeli kalıbın altına yağlı kağıt konulup, kalıpla beraber taşınabilir düz bir karton, tabak vs. üzerine konur. Çıkan parçaların ilki kalıba döşenir. Tek parça iç çevresini kaplamaya yetmiyorsa uygun büyüklükte bir başkası ile devamı getirilir.


    noimage


    Bir spatula yardımı ile kekin iç çevresine bir kat krema döşenir. Diğer kestiğimiz keklerden bir parça tekrar kremanın üzerine döşenir. Tekrar krema ile sıvanır. Bu işlem kalıbın içi bu şekilde dolana dek devam ettirilir. Gerekirse kekleri biraz iterek yeni bir parçaya yer açmaya çalışabilirsiniz.


    noimage

    Kalıp tamamen krema ve kek ile dolunca en üste kalan kremadan dökülür ve bir spatula yardımıyla düzgünce sıvanır. Üzeri için bir çay süzgecine kakao doldurulur, kremanın yüzeyinde yer kalmayıncaya dek serpilir. Bu şekilde hazırlanmış kek buzdolabında 2-3 saat bekletilir.


    noimage

    Güzelce donup katları birbirine yapışmış kek kalıbından dikkatlice ayrılır. Kalan krema ile kenarları güzelce sıvanır. Ben kekimi süslemek için çikolata traşlayıp dağınık bir kaplama yaptım. Siz de isterseniz aynını isterseniz hindistan cevizi rendesi, pasta süsü(küçük uzun çubuklar satılır bağdat marka-pasta süsü olarak), ya da yine kakao ile kaplayabilirsiniz. Pastanızın üzerini de dilediğiniz gibi süsleyebirsiniz.


    noimage



    noimage

    ALINTIDIR
#03.11.2008 08:49 0 0 0
  • off canım çekti yapsam mı ??
#03.11.2008 13:31 0 0 0
  • gercekten ya cok hos bi tatlı
#03.11.2008 14:41 0 0 0
  • Yapımı biraz oyalayıcı ama..
    Bi kere yaptım sonuç süperdi ama bi daha çook özel bişi olmazsa yapmam :D
#03.11.2008 14:54 0 0 0
  • Emegine saglık ŞeMuKaBu,yapım oyalayıcı ama yemeside nefis olur.
#04.11.2008 15:41 0 0 0