Gurbetçi Almanlar

Son güncelleme: 03.11.2008 14:56
  • Gurbetçi Almanlar

    BERLIN - Almanya, eski Sovyetler Birliği ülkelerinde yaşayan yaklaşık 2 milyon Alman asıllıya sahip çıkmaya devam edecek.


    İçişleri Bakanı Schaeuble, Alman devleti olarak yurtdışında yaşayan Almanlara kültürel kimliklerini muhafaza ederek koruyabilmeleri için eskiye kıyasla daha fazla yardımın yapılması gerektiğini söyledi.
    Berlin'de düzenlenen bir konferansta konuşan CDU'lu İçişleri Bakanı Schaeuble,"Bugünkü asıl hedefin Alman azınlığın kültürel kimliğinin korunması için yapılacak yardımlar olduğunu" söyledi.

    Schaeuble'nin katılımı ile yapılan uluslararası konferansa Alman azınlığın temsilcileri, sivil toplum kuruluşları, Almanların yaşadıkları ülkelere mensup üst düzey hükümet temsilcileri, diplomatlar, kilise temsilcileri ve öğrenci grupları katıldı.

    Almanya'nın 1988 yılından itibaren yaklaşık 3 milyon Alman asıllıyı Rusya başta olmak üzere Orta Asya, Sibirya, Danimarka, Polonya, Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Macaristan ve Romanya gibi ülkelerden kabul ettiğini hatırlatan Schaeuble, bunun dışında ise yaklaşık 2 milyon Almanın bu ülkelerde halen ikamet ettiklerini açıkladı.

    Özellikle Türklerin uyumu konusunun en son 1 Eylül'de yürürlüğe konulan Vatandaşlık Testi ile yeniden tartışmaya açıldığı bir ortamda Schaeuble'nin gurbetteki Alman vatandaşları için sarf ettiği sözler konuyla ilgienenleri bir daha düşündürdü.

    Almanya ilk defa 1988 yılında Berlin Duvarı'nın yıkılmasına bir yıl kala hükümet seviyesinde Alman asıllılar için Göçmenler Sorumlusu atadı.
    1990 yılında ülkeye yaklaşık 400 bin kişi göç etti. 2007 yılı içinde 5 bin 700 kişi göç etti.

#03.11.2008 14:56 0 0 0