WİNDOWS XP & 98

Son güncelleme: 25.01.2008 17:17
  • WİNDOWS XP
    Windows Millenium işletim sistemi bir yıldır piyasada ve Windows 2000'in kullanıma sunulmasının üzerinden de çok az bir süre geçti. Ancak Microsoft yepyeni bir işletim sistemi Windows XP (Experience) ile yeniden evinize girmeyi hedefliyor. Bu durumda tekrardan yeni bir işletim sistemi kurmalı ve en nihayet oturtmaya çalıştığınız sistemi yeni baştan yaratmalısınız. Çoğu kullanıcı bugüne kadar bilinçli bir şekilde XP'yi bekledi ve Millenium çocuğu Windows 2000'i tercih etmedi. Her zaman olduğu gibi yeni bir işletim sistemiyle akıllarda oluşan soru işaretleri XP'de de tekrarlanarak karşımıza çıkıyor. Gerçekten XP'ye geçmeğe değer mi? Yeni bir kurulumda her şeyi baştan ayarlamak ve kurmak büyük bir yük sayılmaz mı? Ve tabii ki, yeni donanımlar için harcamanız gereken yatırımın karşılığını alabilecek misiniz?
    Eğer böyle düşünüyorsanız ya da tasarruf etmek zorunda olduğunuz bir döneme girdiyseniz, ne yazık kı yeni ve güzel bir geleceği de kaçırıyorsunuz demek. Çünkü Windows XP sadece mükemmel derecede stabil olmakla kalmıyor aynı zamanda (uygun donanımlar bulunduğu takdirde) hayıtınıza da gerçekten neşe katıyor. Yeni işletim sistemini kurmak için katlanacağınız zahmete kesinlikle değecektir.
    HOME VE PROFESSİONAL SÜRÜMLERİ ARASINDAKİ FARK
    Windows XP iki farklı sürüm ile piyasaya çıktı. Son kullanıcı için tavsiye edilen Home-Edition ve tamamen işletmelere yönelik hazırlanmış Professional-Edition. İkinci sürümün Home sürümünden farklı özellikleri mevcut.
    Bu ek özellikler; çok işlemci desteği, Remore Desktop, domain üyeliği, geliştirilmiş ağ imkanları, özel giriş kontrolü, kullanıcı grubu yönetimi ve birçok dil destekleyen arabirime sahip uzaktan kurulum hizmeti (Remote Installation Service) olarak sıralanabilirler...
    1) Windows XP çok mu güçlü? Ya da PC'niz çok mu zayıf

    Tüm enerjinizle işe girişmeden önce PC'nizin Windows XP için uygunluğundan emin olmalısınız. Microsoft'un XP sayfalarında belirtilen sistem konfigürasyonu şöyle: En azından 233 MHz işlemci (300 ya da üstü tavsiye edilir), 128 Mbyte Ram ve 1.5 GByte sabitdisk alanına sahip bir sistem. Bu donanımlara sahip bir pc, XP'yi gerçekten çalıştırabilir: Ancak "çalışma" burada "biraz yerinden kımıldamak" anlamına geliyor. Üstelik çevik Millenium ile XP'yi karşılaştırdığınızda Millenium sisteminin sadece daha hızlı başlatıldığını değil aynı zamanda günlük işlemlerde de daha akıcı çalıştığını söyleyebiliriz.
    Yeni Windows işletim sistemiyle gerçek anlamda çalışmak için 700 MHz işlemcili, en azından 128 ya da 256 MByte Ram'e ve en yeni donanımlarla donanış bir bilgisayara sahip olmalısınız. Bu sınırın altındaki sistemler verimli kullanılamaz.
    Ekran kartı konusunda ise gereksinim çeşitliki gösteriyor. Eğer çoğunlukla 2D düzleminde çalışıyorsanız 8 Mbyte'lık bir kart günlük çalışmalarınız için yeterli olur. Oyunseverler ya da grafikle uğraşan kullanıcılar eğer parmak sinemasıyla karşılaşmak istemiyorlarsa bunun için 3D hızlandırıcılı en azından 32 Mbyte Ram'a sahip ekran kartlarını kurmaları gerekir. www.microsoft.com/windowsxp/pro/techinfo/planning/appcompat/apcompatxp.dox adresinden Windows XP tarafından desteklenen donanımlar hakkında bilgi alabilirsiniz. Eğer donanımınız buradaki listede bulunmuyorsa www.microsoft.com/hcl altında arama işlemi başlatabilirsiniz.
    Güncel donanımlara sahip yeni PC'ler işletim sistemleriyle genelde büyük sorunlara neden olmaz. Ancak eski ve zayıf bilgisayar sahipleri artık yenileme fikrini tekrar düşünebilirler. Aynı zamanda çoğu üreticinin sürücü desteği konusunda da eski donanımlarını dışladıklarını görüyoruz. Her üretici firmanın internet sayfasında yeni sürücüleri arayın. XP altında çoğunlukla Windows 2000 sürücüleri de çalışabilir. Firmaların XP için çalışmalarına hız veriklerini ve beta sürücüler geliştirdiklerini görebilirsiniz.
    Dikkat! XP'nin Modem ya da ISDN kartınızı destekleyip desteklemediğini önceden öğrenin. Aynı durum SCSI aygıtları için de geçerli. XP'nin bir diğer yumuşak karnı da TV kartları gibi donanımlar. Burada Windows 2000 sürücülerini de deneyebilirsiniz.
    2) Kurulum Başlıyor: Xp'ye Uzanan Yol
    Wİndows XP'nin kurulum sırasında, Windows 98, Me kurulumlarıyla karşılaştığında çok az etki imkanına sahip olduğunuzu göreceksiniz. XP kullanıcıya hangi temel yazılımları kurmak isteğini sormuyor. Bu durum hem "Tam" hem de "Yükseltme" sürümleri için de geçerli. Windows XP'yi kurarken önünüze üç seçenek çıkıyor: Tam, Yeni ve Paralel kurulum. Yeni ve Paralel kurulum prensipte sadece Windows XP için özel bir disk alanı ayıracaksanız farklılık gösteriyor.
    3) Temizlik zamanı: Sağlam bir Windows'un temel taşı
    Bu adımın zorunlu olmadığı söylenebilir, ancak yine de yerine getirilmesi tavsiye edilir. Sabitdiskinizi Windows programı olan Scandisk ile hatalı sektörlerle karşı tarayabilir ve Scandisk tarafından otomatik olarak onarılmasını sağlayabilirsiniz. Bunun için Windows'un "Bilgisayarım" klasöründe birleştirilmiş bir sabitdisk üzerine sağ tuş ile tıklayın. "Özellikler altında "Araçlar" sekmesine gelin ve Scandisk'in çalışması için "Şimdi Denetle" seçeneğine tıklayın.
    Bu işlemin ardından diski tekrar birleştirmeniz gerekebilir. Aynı zamanda bu seçeneğe de "Araçlar" altında "Şimdi Birleştir" ile ulaşabilirsiniz. Artık sabitdiskiniz XP için tamamen hazır. Bu sürecin tamamlanması çeşitli nedenlerden dolayı birkaç saatinizi alabilir.
    Disk birleştirmenin etkileri: Sistem kurulumun ardından sabitdiskin bir bölümünde toplanacağı için küçük bir hız avantajı sağlanabilir. Bu işlem okuma kafalarının işini kolaylaştırır ve sürekli olarak sabitdiskin bir bölümünden diğerine atlamasına engel olur.
    4) Olasılıklar: Kurulmadan önce dosyaları saklayın
    Yeni bir işletim sisteminin kurulumu baştan kolay görünse de aslında öyle değildir; bazen bilgisayar birden bire çökebilir. Bu durumda gerekli dosyaların kaybedilmesi canınızı sıkabilir. Bu nedenle tüm önemli dosyalarınızı Zip ya da CD-R gibi harici bir saklama ortamına aktarmalısınız. Aynı işlem e-mail ve adres defteriniz için de geçerli olacaktır. Outlook'ta bir dosya "export" edip bunu yedekleme ünitesine saklayarak verilerinizin kaybolmasını engelleyebilirsiniz.
    Ayrıca "Belgelerim" klasörünü de farklı bir ortama yedekleyin. Başka bir klasör seçilmediği takdirde Windows bu klasörde sadece kullanıcı tarafından yaratılan dosyaları saklar.
    Bu yüzden en çok gezdiğiniz web sayfalarını içerek "Sık Kullanılanlar" klasörü de önemlidir. Bunu da aynı şekilde yedekleme ünitenize kaydedin. İleride bu klasör ileride tekrar eski konumuna kopyalamak için ihtiyacınız olacak. Güvenlik gerektiren tüm dosyalarınıza da aynı işlemleri uygulayın. Böylelikle veri kaybından sakınmış olursunuz.
    5) Eşit paylaşın: Her OS'a bir disk alanı ayırın
    Windows XP'nin, Windows 98 ya da Me'nin bulunduğu disk alanlarına kurulması tavsiye edilmez. Öncelikle XP'nin kendi görevlerini yerine getirebileceği mantıksal bir disk alanı yaratın. Bu işlem için en azından 2 GByte sabitdisk alanı ayırmalısınız. Sabitdisk'in bölünmesi için yeni sürümünde aynı zamanda yeni dosya yapısını da destekleyen PowerQuest firmasının Partiton Magic 7.0 yazılımını kullanabilirsiniz. Böylece değişiklikten önceki disk içeriğinin de kaybolmaması sağlanır ve yeni disk yapısına hızlı bir geçiş yapılabilir.
    6a) Yükseltme kurulumu: Yeniler için en konforlu yol
    Microsoft, ev kullanıcıların sistemlerini XP Professional sürümüne yükseltmelerine (update) olanak tanımıyor. Windows XP'nin Home Edition sürümüne yükseltilmesi ise sadece Windows 95 ve 3.1 kullanıcılarının ise bu durumda işletim sistemlerini yeniden kurmaları gerekir.
    Windows 2000 Pro. ve Windows NT 4.0 kullanıcıları ise benzer şekilde sistemlerini XP Professional sürümüne güncelleyebiliyorlar. Ancak XP Professional Türkçe'nin tam sürümü ise önümüzdeki günlerde piyasaya sürülmeye hazırlanıyor. Eğer Windows'u tamamen baştan kurmak istiyorsanız güncelleme sürümleri işinizi kolaylaştıracak. Böylelikle XP eski sistemin özelliklerini kabul ediyor ve "Program Ekle Kaldır" altından kaldırılabiliyor. Office paketi için önceden kurulmuş programlar yeni işletim sisteminin kurulumundan sonra da sorunsuz olarak çalışabiliyor. Ancak bu durumda tüm gereksiz sistem kayıtlarının ve dosyalarının ileride sorun yaratabileceğini düşünebilirsiniz. Dinamik güncelleştirme özelliği kurulum sırasında XP için en güncel yamaların ve güncellemelerin indirilmesini ve sisteme entegre edilmesini sağlıyor.
    Ancak dinamik güncelleştirme için internet bağlantısının kurulması gerekir. Böylelikle her an için en yeni sistemde çalıştığınıza emin olabilirsiniz.
    noimage
#13.02.2005 14:09 0 0 0
  • HKEY_LOCAL_MACHINE Her kullanıcı için ayni olan bu değerler bilgisayarda yer alan donanım ve yazılım ayarları üzerine bilgiler içerir. bu anahtarın altında da 7 alt anahtar bulunur.
    Config: konfigürasyon bilgileri ve ayarlarına buradan ulaşmanız mümkün.
    Enum: Donanım aygıt bilgi ve ayarları burada bulunur.
    Hardware: Seri bağlantı noktaları ile bilgiler ve ayarları içerir.
    Network: Kullanıcının o an bağlı bulunduğu ağ yada ağlar üzerine bilgiler burada bulunur.
    Security: Ağ güvenlik ayarlarına buradan ulaşılabilir.
    Software: Yazılımlara has özel bilgiler ve ayarları içerir.
    System: Sistem başlangıç ve aygıt sürücüleri bilgileri ile işletim sistemi ayarları burada yer alır.
    HKEY_USER İşletim sistemlerine bağlanan her kullanıcı için masaüstü ve kullanıcı ayarlarını içerir. Bu başlık altında her kullanıcıya ait bir anahtar daha bulunur. Ancak sadece tek bir kullanıcı varsa, bu durumda sadece "default" altında tek anahtar olacaktır.
    HKEY_CURRENT_CONFIG HKEY_LOCAL_MACHINE ile bağlantılı olarak o anki donanım konfigürasyonu ile ilgili bilgileri içerir.
    HKEY_DYN_DATA Bu anahtar Windows'un çalışması sırasında sık değişen veri kavramının anahtarını oluşturur. Bir USB aygıt bağladığınızda yada sistem çalışırken yapabileceğiniz bir değişiklikte Registry'nin bu alanındaki veriler değişir


    Registry'nin bakımı ve yedeklenmesi
    Registry Windows'un sorunsuz olarak çalışması için kaçınılmaz bir ihtiyaçtır. Bu yüzden işletim sistemi her gün sistemin çalıştırılmasıyla birlikte bir güvenlik kopyası alır. Bu güvenlik dosyası Windows klasörleri içerisinde gizli bulunan "Sysbckup" klasöründe bulunur. Güvenlik dosyası otomatik olarak paketlenir ve "rbxxx.cab" biçimine getirilir (burada xxx duruma göre değişen üç basamaklı bir sayıdır . Buna ek olarak Windows bu Backup dosyalarından beş tanesini de arşivler.İsterseniz Registry'de bir değişiklik yaptıktan sonra bunu geri alabilmek için bu güvenliği kendinizde yaptırabilirsiniz. Bunun için Başlat > Programlar > Donatılar > Sistem Araçları menüleri altında yer alan "Sistem Bilgisi" ni çalıştırın. Daha sonrada burada "Araçlar" menüsünde yer alan "Kayıt Tarayıcı" sini çalıştırın. Windows başlangıçta otomatik olarak güvenlik sağladığı için işlemin sonunda tekrar yedekleme yapmak isteyip istemediğinizi sorar. Eğer bu soruyu doğrularsanız Windows güncel kayıt veritabanının yedeğini saklayacaktır. Bu güvenlik yöntemine ek olarak kullana bileceğiniz bir başka seçenek de Kayıt Düzenleyicisi altında Export fonksiyonudur. Bu işlemi gerçekleştirebilmek için "Kayıt" menüsünden "Kayıt dosyası ver" seçeneğine tıklayın. Dosya adi ve saklanacağı konumu isteğinize göre belirleyebilirsiniz. Eğer ikinci bir sabit disk'iniz varsa bunu hedef olarak kullanabilirsiniz. Eğer bir CD yazıcınız varsa CD!leri yedekleme ortamı olarak kullanmak tabi ki çok daha iyi olacaktır. Ancak bir disket bu işlem için yeterli olmayacaktır. Çünkü kayıt veritabanının boyutu genellikle Megabyte'larca büyükte olabilir. Bu yüzden Windows'un otomatik olarak "Sysbckup" klasörüne yerleştirdiği güvenlik dosyası büyük şans oluşturur. Ancak sadece büyük kayıt veritabanı bir disketin kapasitesini aşacaktır.
    Kayıt dosyasının çalışmasında sorunlar ile karsılaştığınızda ve bu yüzden zor durumda kaldığınızda bu güvenlik kopyalarından birini geri yüklemek için bilgisayarınızı DOS kipinde başlatmanız gerekir. Win95 ve Win98 işletim sistemlerinde bunu "Başlat" ve "Bilgisayarı Kapat" menülerinden gerçekleştirebilirsiniz. Ancak Windows Me sürümünde açılış disketine ihtiyacınız olacak. DOS-Prompt karşınıza geldiğinde scanreg/restore yazın. Simdi karşınıza Windows'ta yer alan güvenlik kaydından seçim yapacağınız bir ekran gelir. Yeni kayıt veritabanını oluşturacağınız güvenliği seçin. Eğer kayıt düzenleyicisinde bir kayıt dosyası kaydettiyseniz bunu ayni sekilde alabilirsiniz. Yukarıda anlatıldığı gibi Windows'un "Kayıt Düzenleyici" sini çalıştırın ve "Kayıt" menüsünden "Kayıt Dosyası Al"ı seçin. Dosyayı kaydettiğiniz klasörü ve dosya adini belirterek kayıt dosyasını Registry'e geri almış olursunuz.
    Sistem performansının artırılması için kayıt dosyasının düzenlenmesi

    Kayıtta saklanan verilerin artısı dosya boyutunun artmasını da beraberinde getirir. Bilgisayarınıza kurduğunuz ek donanımlar, yazılımlar ve sürücüler arkanızda kalan veriler ile iz bırakırlar. gerektiği gibi yerine getirilen bir program kaldırma sonrasında veri çöplüğü oluşturacaktır. Bu gereksiz kayıtların aranıp bulunması ve kayıt düzenleyicisi yardımıyla silinmesi çok zahmetli bir işlemdir. Ancak tüm bunlar özellikle bu işlem için hazırlanmış yazılımlar ile kolay ve hızlı bir biçimde gerçekleştirilebilir. Internet üzerinden Registry Cleaner başlığı altında bu tür ücretsiz Freeware ve ücretli Shareware olmak üzere sayısız programa ulaşmak da mümkündür. Bazı programlar gereksiz kayıtların otomatik olarak silinmesinin yani sıra kayıt dosyasının daha konforlu düzenlenmesi için ek fonksiyonlarda sunuyorlar. Bazı programlar ise kayıt veritabanını bastan oluşturabiliyorlar. Tabi ki bu tür programlar çok işlevli olmaları sayesinde de bir üstünlük sağlıyorlar. Kayıt dosyasını bastan oluşturmak için isterseniz Windows'un dahili araçlarına da başvurabilirsiniz. Windows 95'de kayıt düzenleyicisini çalıştırın ve kayıt veritabanını kaydedin. Daha sonra sistemi DOS kipinde başlatın. Komut satırına regedit /c ve ardından da kayıt dosyasının yerini, klasörünü ve dosya adini yazın. Windows 98'de ise "Başlat" menüsünden "Bilgisayarı kapat"a tıklayın. Daha sonra "MS Dos Kipinde Başlat"ı seçin.
    Klasik Dos komut satırına düştüğünüzde scanreg /fix yazıp Enter'e basın. Windows Me'de sisteminde Dos kipi bulunmadığı için açılış disketi kullanmanız gerekmektedir. Daha sonraki İslamlar ise Windows 98'deki gibi gerçekleşir. Kayıt düzenleyici programlar olan Registry Cleaner'larin ise Windows ortamında çalışması gibi bir avantajı vardır ve Undo (Geri Al) seçenekleri ile daha güvenlidirler. Ancak yinede tekrar dikkatli olmanızı tavsiye ediyoruz. Her türlü güvenlik tedbirini almadan işlemlere başlamayın.
    Çeşitli Windows problemlerine registry ile çözüm bulabilirsiniz
    Windows veri kayıt tabanı üzerinde işlem yapan programları
    n çoğu genel registry problemleri yada performans artırıcı bazı tedbirler üzerinde dururlar. Eğer daha spesifik problemlere çözüm arıyorsanız bu durumda kayda müdahale edip gerekli anahtarları elle değiştirmeniz gerekecektir. Bu şekilde normal kullanımda herhangi bir araç ile düzeltemeyeceğimiz ayarları düzeltebilir ve çalışması gerektiği gibi çalışmayan programlar ile araçlar için de çözüm üretebilirsiniz. En sik rastlanan sorunlar için aşağıdaki kısa ipuçlarına bir göz atin. Tabi ki anlatılan değişiklikleri yapmadan önce registry'nizin mutlaka bir yedeğini almayı unutmayın.

    1- Registry'i sıkıştırmak
    Eğer sizin bilgisayarınızdaki kayıt dosyası da çok fazla yer kaplıyorsa onu biraz daha kompakt bir hale sokmak isteyebilirsiniz. Bunun için öncelikle bilgisayarınızı gerçek DOS modunda başlatmanız gerekir. Windows altındaki DOS modu ise yaramayacaktır. Daha sonra regedit'i çalıştırıp kayıt dosyası ver seçeneği ile o anki kaydı örnek olarak Compact.reg adi altında kaydedin. Daha sonra regeditten çıkın ve "regedit /c compact.reg" (tırnaksız olarak) parametreleri ile çalıştırın. Sıkıştırma gerçekleşecektir.
    2- Bir kayit anahtarinin otomatik olarak silinmesi
    Normal olarak bir reg dosyasından registry anahtarını otomatik olarak silemezsiniz. Ancak bunun içinde bir yol bulunmaktadır. Ana anahtarın hemen basında yer alan parantezler içine bir eksi (-) işareti koymak yeterli olacaktır. Örneğin eğer HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Office\8.0\Common\Assistans anahtarını silmek istiyorsanız anahtarı -HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Office\8.0\Common\Assistans seklinde değiştirin. Sonuç olarak o ve altındaki diğer tüm alt anahtarlar da silinecektir.
    3- Sabitdiskinizi başka bir bilgisayara taşımak
    Eğer bilgisayarınızdaki sabit diskinizi donanımları tamamen farklı başka bir bilgisayara taşıdıysanız, daha sonradan sistemi başlatmanız sırasında problemleri ile karşılaşabilirsiniz. Bunu engellemek için önceden aygit yöneticisinden aygıtları kaldırmanız gerekir. Tek tek elle yapmaktansa regedit'i kullanabilirsiniz. Önce regedit'i çalıştırın ve HKEY_LOCAL_MACHINE anahtarına gidin. Buradaki Enum bölümünü sildiğinizde donanımlara ait tüm ayarlarda silinecektir.
    4- CD'lerin Autorun sorunlarını çözümlemek
    Bilgisayarınıza taktığınız Cd'leriniz artık otomatik başlama özelliğine cevap vermiyorsa ve gereken tüm ayarları değiştirmenize rağmen bir fayda sağlamadıysanız çözümü registry'de bulabilirsiniz.
    Bunun için kayıt içinde HKEY_CURRENT_USERS\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\Explorer anahtarına ulaşın ve buradaki NoDriveTypeAutoRun'in değerinin 95 00 00 00 olduğundan emin olun değilse değiştirin. Sorun düzelecektir.
    5- Başlat menülerinin açılış hızlarını değiştirmek
    İşletim sistemi üzerinde Başlat menüsünde gezinirken alt menüler belli bir süre sonra otomatik olarak açılacaktır. Ancak alt menülerin eğer sadece tıkladığınızda açılmasını istiyorsanız bu düzenlemeyi de registry altından yapabilirsiniz. Bunun için Registry içinde HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Desktop anahtarı altına gelin. Burada sağ tarafta MenuShowDelay seklinde bir dize bulunması gerekir. Eğer yoksa yeni bir tane oluşturun ve değer olarak da 65534 yazın. Artık siz tıklamadan hiçbir menü açılmayacaktır. Bu değeri sıfır (0) yaptığınız takdirde ise menüler hiç beklemeden açılacaktır.

    noimage
#13.02.2005 14:17 0 0 0
  • BİLİNMEYEN DOSYA İSİMLERİ
    Windows 98 kurulduktan sonra dosyaların soyadlarını göstermez. Oysa dosyaları birbirinden ayırt etmek için kullanılan en iyi yöntem dosyaların soyadlarıdır. böylelikle bir GIF resmiyle bir JPEG resmi arasındaki farkı anlayabiliriz. Sizde dosya soyadlarını görünür yapmak için GÖRÜNÜM menüsünden KLASÖR SEÇENEKLERİ komutunu çalıştırın açılan diyalog penceresin de GÖRÜNÜM bölümüne gelin burada bilinen dosya türlerinin için dosya uzantılarını gizle seçeneğinin yanında bulunan işareti kapatın.Tamam düğmesine basarak diyalog penceresini kapatın. Artık hangi dosyanın GIF hangisinin TXT olduğunu kolayca anlayabilirsiniz.
    SİSTEM ÖZELLİKLERİ İÇİN KISA YOL
    Bilgisayarınızın sistem özelliklerine çabuk ulaşmak için Windows tuşuyla beraber Pause / Break tuşuna ayni anda basmanız yeterli olacaktır.
    TEK TIKLAMAYLA WİNDOWS'U KAPATMAK
    Masa üstünde farenin sağ tuşuna basın. Açılan pencerede Yeni / Kısayol bölümünü çalıştırın. Komut satiri kısmına "RUNDLL32.EXE user,ExitWindows" yazın ve ileri butonuna tıklayarak işlemi sona erdirin. İsterseniz masa üzerinde oluşan bu simgenin üzerinde sağ tıklayarak açılan pencerede kısayol tuşuda ekleyebilirsiniz.
    DENETİM MASASINI BAŞLAT MENÜSÜNE EKLEMEK
    Başlat menüsünün üzerine gelerek fareyi sağ tıklatın.Açilan pencereden AÇ komutunu çalıştırın. Açılan pencere içerisinde yeni bir klasör oluşturarak adini Denetim masası.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D} olarak belirleyin. Artık denetim masasına Başlat menüsünden ulaşabilirsiniz.
    CD'LERİN OTOMATİK ÇALIŞMASINI İSTEMİYORSANIZ
    Bilgisayarınıza taktığınız CD'lerin otomatik olarak başlamasını istemiyorsanız, CD yi bilgisayarınıza koyduktan sonra CD'nin ilk okuma hareketleri bitene kadar elinizi SHIFT tuşuna basili tutun.
    IP ADRESİNİZİ BULMAK İÇİN
    Internet'e bağlandıktan sonra çalıştır komutunu çalıştırın buraya WINIPCFG yazıp enter tuşuna basın.ekrana gelecek diyalog kutusunda istediğiniz bilgilere ulaşabilirsiniz.
    PROGRAM EKLE / KALDIRDAKİ DOSYA İSİMLERİNİ TAMAMEN SİLMEK İÇİN
    Programı silerek kaldırdığınız halde Program ekle kaldır bölümünde halen ismi görünüyorsa HKEY_LOCAL_MACHINE/SOFTWARE/Microsoft/Windows/CurrentVersion/Uninstall bölümünden istediğiniz programı silebilirsiniz.
    KAYITLI KULLANICI ADINI DEĞİŞTİRMEK
    HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion yolunu takip ederek Registered Owner anahtarında yeni isim düzenleyebilirsiniz.
    MASAÜSTÜNE KOLAY ULAŞIM
    Başlat menüsünden çalıştır komutunu çalıştırarak (.) nokta koyun ve enter tuşuna basın
    AĞ ÜZERİNDE DOSYA VE YAZICILARI PAYLAŞMAK IÇIN
    Control Panel/Network'e çift tıklayarak ağlarla ilgili diyalog kutusunu açın. Daha sonra File and Printer Sharing butonuna tıklayarak açılan diyalog kutusundaki ilgili seçenekleri işaretleyin. Bundan sonra paylaşıma açmak istediğiniz klasör ve yazıcılar üzerinde farenin sag butonuna tıklayıp açılan menüden Paylaşım'ı seçerek diğer ağ kullanıcılarının ona ulaşabilmesini sağlayabilirsiniz
    TÜM DOSYALAR İÇİN HIZLI BAKIŞ
    Başlat çalıştır komutuna REGEDIT yazarak enter tuşuna basın. HKEY_CLASSES_ROOT anahtarı altında * karakteri taşıyan ilk anahtarı seçip Quickview adında yeni tuş yapın.Varsayılan kaydına * işareti bırakın.
    BMP RESİMLERİNİ SİMGE HALİNDE ÖNİZLEME
    BMP resimlerinizin simge seklinde görünmesi için:HKEY_CLASSES_ROOT\.bmp anahtarına gelin varsayılan değeri yine HKEY_CLASSES_ROOT anahtarı altında aratın.Bulunan varsayılan değeri %1 yapın
    DAHA HIZLI AÇILIŞ İÇİN
    HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Desktop\WindowMetrics anahtarında MinAnimateadinda DWORD değeri oluşturun.Bunun değerini 0 yaptığınızda animasyon göstermez daha çabuk ekranı kaplar.1 yaparsanız tekrar etkinleşir

    KISA YOL OKLARINDAN KURTULMAK İÇİN
    HKEY_CLASSES_ROOT\lnkfile anahtarını arayın ve IsShort veya IsShortcut kaydını silin.
    SADECE DOS BULUNAN BİR BİLGİSAYARDA WORD BELGESİ YAZDIRMAK
    Örneğin evinizde ofis 97 var arkadaşınızda veya başka bir bilgisayarda bunlar yok. Diğer bilgisayarda windows olmasa bile belgenizi yazdırabilirsiniz. Bunun için;
    Bilgisayarınıza diğer bilgisayardaki yazıcının sürücüsünü kurun
    Belgeyi açın.
    Dosya / Yazdır komutu
    Yazdır diyalogunda Dosyaya yazdır' i tıklayın
    Yazıcı olarak diğer bilgisayardaki yazıcıyı seçin
    Tamam 'i tıklayın
    Sonraki diyalog penceresinde dosya konumunu ve adini yazın. A:\DOSYA.PRN gibi
    Bu dosyayı bir disketle alıp diğer bilgisayarda dos komut satırında
    COPY A:\DOSYA.PRN LPT1: /B
    Komutunu verin. Belgenizin yazıldığını göreceksiniz.

    DOSTA ÇALIŞMAYAN EXE DOSYALARI
    Exe dosyada hata yok. Böyle birşey nasıl yapılır?
    CEVAP: .COM oluşturabilen bir programlama diliyle(ASM. C...) Bir "Not Enough memory" veya "Access denied" türünden bir mesaj veren veya hiçbir şey yapmayan program yazın. Bunu derleyip çalışmamasını istediğiniz .exe dosyanın olduğu yere kopyalayın. Adini .exe dosyanın adıyla ayni olacak şekilde değiştirin.Artik .exe dosyanın adi (yalnız adı) yazıldığında .com öncelikli olduğu için .com uzantılı dosya çalışacaktır

    EKRAN TAZELEME ORANININ DEĞİŞTİRİLMESİ
    REGEDIT i çalıştırıp
    HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Services\Class\Display\0000\DEFAULT
    bölümüne ulaşın burada RefreshRate yi çift tıklayıp monitörünüzün tazeleme ayarını girin. RefreshRate yoksa sağ bölümde sağ tıklayıp dize degerini seçin ve RefreshRate yi oluşturun. Değer olarak gireceğiniz sayı için monitörünüzün kitapçığını okuyun

    DOS PENCERESİNDEN EXPLORER
    WINDOWS kullanmanıza rağmen hala zaman zaman DOS komut satirini kullanıyorsanız DOS penceresinden Explorer görünümüne hızlı geçiş yapmak için birkaç püf noktası isinize yarayacaktır. Bulunduğunuz klasörün içeriğini Windows gezgininde görmek istiyorsanız komut satırında Explorer /e yazın ve Enter tuşuna basın. Eğer bulunduğunuz klasörün içeriğini Windows gezgininde değil de standart klasör görünümü seklinde görmek istiyorsanız Explorer . Yazmanız ve Enter tuşuna basmanız yeterlidir.

    INTERNET BAĞLANTINIZI ÇABUKLAŞTIRIN
    Eğer Internet servis sağlayıcınıza bağlanırken Windows 9x in kendi çevirmeli ağ programını kullanıyorsanız modem bağlantı yaptıktan, gürültü kesildikten sonra sonra ekranda bağlanma için bir süre beklemek zorunda kalırız. Bu süreci hızlandırmak için önce Çevirmeli Ağ klasörüne girin, ilgili bağlantının üzerine sağ fare düğmesi ile tıklayın, açılan menüden Özellikler komutunu çalıştırın. Sunucu tipinde NETBEUI ve IPX/SPX UYUMLU seçeneklerini kapatın. Gelişmiş seçenekler bölümünden de ağa Oturum Aç seçeneğini kapatın. Tamam düğmesine basarak diyalog kutusunu kapatın. Bağlantılarınız bir nebze çabuklaşacaktır.

    SAĞ FARE TUŞUNUN KISA YOLU
    Bütün yapacağınız istediğiniz simgeyi seçili duruma getirmek ve shift+F10 tuşlarına basmak. Sağ fare menüsü açılacaktır.
    noimage
#13.02.2005 14:44 0 0 0
  • emegin için teşekkürler arkadaşim
#18.04.2005 18:45 0 0 0
  • saol, ellerine saglik
#10.05.2005 00:20 0 0 0
  • Ellerine sAglik Cok sAgolasin
#10.05.2005 23:35 0 0 0
  • ELİNE SAĞLIK
#14.11.2006 20:29 0 0 0
  • Eline sağlık.
#23.11.2006 22:38 0 0 0
  • ellerine sağlık teşekkürler..
#24.11.2006 08:00 0 0 0
  • kardeş daha küçük punto bulamadın mı yaw yine de saol
#27.12.2007 08:54 0 0 0
#27.12.2007 14:28 0 0 0
  • Payla$ım iÇin t$k...
#29.12.2007 12:16 0 0 0
  • valla adam gibi okuyamadım keşke küçük yazılsaydı
#25.01.2008 17:12 0 0 0
  • @erbaali adlı üyeden alıntı:
    valla adam gibi okuyamadım keşke küçük yazılsaydı
    Orijinali Göster...


    $imdi Rahatça OkuyabiLirSiniz
#25.01.2008 17:17 0 0 0