BÖLÜM 2 önemli bilgiler

Son güncelleme: 18.04.2005 18:39
  • BİLGİSAYARIMIZI HIZLANDIRMA YOLLARIBu bölümde sizlere aktarmaya çalışacağım püf noktalarını daha düzenli olması açısından 3 ana bölümde incelemek daha akıllıca olacak diye düşünüyorum. Ayrıca bu bölümde aktarılan hızlandırma ile ilgili bilgiler, tamamen Windows un kendi standart ayarların da yapılan birtakım değişikliklerle elde edilmeye çalışılmaktadır, yani ilk bölümde kullanmanız tavsiye edilen yardımcı programlar yok.

    1. Hızlı Açılış
    2. Hızlı Çalışma
    3. Hızlı Kapanış

    ÏHızlı Açılış

    Msconfig komutunu kullanarak açılışta gereksiz programları Sistem Yapılandırma Hizmeti yardımıyla başlangıçtan kaldırabiliriz.( 2. Bölümün giriş kısmında nasıl yapılacağı ayrıntıları ile anlatılmıştı )

    C:\WINDOWS\Prefetch dizininin içinde bulunan mevcut pf uzantılı dosyaları silmemiz açılışta hız kazanmamıza yardımcı olacaktır.

    Başlat mönüsü, normalde çok yavaş çalışır. Hızlandırmak için yapacağınız işlemler çok basit. HKEY_CURRENT_USER/Control Panel Desktop/ MenuShowDelay bölümünü bulun. Burada start mönüsü hızının 400 olduğunu göreceksiniz. Eğer start butonuna bastıktan sonra beklemeye tahammülünüz yoksa 400 olan bu değeri 10-20 veya 0 gibi değerler vererek artık bu işkenceden kurtulmuş olacaksınız. Tabi ki bu işlemin geçerli olabilmesi için bilgisayarı yeniden başlatmanız gerekecektir.

    Masaüstüne herhangi bir arka plan koymadığımız zaman açılışın hızlanmasına yardımcı olmuş oluruz.Bu nedenle masaüstü rengi olarak siyahı seçmeniz arka plan olarak none seçeneğini kullanmanız akıllıca olacaktır.

    Bilgisayarıma sağ tıklayıp özellikler mönüsünden gelişmiş kısmına gelin buradan en altta bulunan ayarlar butonuna tıklayın ve yukarıdaki saniye olarak verilen değerleri 0 olarak değiştirin Hoş Geldiniz ekranının görünme süresini en aza indirin.

    Bilgisayarın her açılışta disket sürücüyü denetlemesi işlemini sonlandırıp daha hızlı bir açılış için zaman kazanmanın yolu aynen şöyle. HKEY_CURRENT_USER\software\Microsoft\Windows\current Version\policies\exploler anahtarını etkinleştirdikten sonra bu kısımda ki No DriverTypeAutoRun öğesini seçin ve Düzen \Değiştir komutunu çalıştırın. Şimdi bu öğenin mevcut değerini91 olarak değiştirin ve onay düğmesini tıklayın işlem tamam.

    kullanmadığınız USb ve SERİ portları kaldırarak hem açılışta hemde kapanışta zaman tasarrufu sağlamış olursunuz.

    ÏHızlı Çalıştırma

    Beklide performansı en fazla etkileyen kısma geldik şimdi. Burada vereceğimiz en önemli karar bilgisayar kullanımdaki hız mı yoksa görsellik mi önemli bizim için . Cevabınız hız olursa şimdi şu işlemleri sırayla yapmanız bilgisayarınızın hızını %10-15 civarında artıracaktır. Öncelikle Ctrl+Alt+Delete kombinasyonunu kullanarak Windows görev yöneticisi ana mönüsünden performans seçeneğinde görülmekte olan ram kullanım miktarını bir yere not alın. Şimdi bilgisayarım simgesine sağ tıklayın özellikleri seçin. Sistem özellikleri ana mönüsünden sırasıyla gelişmiş\ayarlar ve son olarak ta en iyi performans için ayarla seçeneğini seçin ve uygula tamam butonlarına sırasıyla basın.şimdi karşınızda klasik bir Windows görüntüsü çıkacak. İşte performans için en ideal görünüm bu. Şimdi tekrar Ctrl+Alt+Delete tuş kombinasyonunu kullanarak Windows Görev Yöneticisini kullanarak kullanılan ram miktarını kontrol edin, miktarın biraz daha azaldığını görebilirsiniz.

    Belli aralıklarla Sistem Araçları mönüsünde bulunan Disk Temizleme ve Disk Birleştirme özelliklerini kullanmayı ihmal etmeyin. Programların çalışmasında çok belirgin olmasa da bir miktar performans artışı sağlandığı ve harddiskiniz de kullanılamayan alanları kullanma imkanı elde etmiş olduğunuzu görecektiniz. Bu işlemin ne kadar yararlı olduğunu test etmek isterseniz özellikle sıkıştırma işlemi yapmadan önce kullanılabilir alan toplamını bir yere not alın ve işlem bittikten sonra ki miktar ile karşılaştırın farkı açıkça göreceksiniz.

    Eğer işlemciniz ve kullandığınız ana kart Hyperthreading ve DualChannel özelliğini destekliyorsa bu özelliğin kesinlikle aktif hale getirmelisiniz. Peformans kazancınız %10-15 aralığında artacaktır.

    Sanal bellek artışı ile doğru orantılı olarak performans artışı sağlamak mümkün, nasıl mı? Şu yolu izlemeniz size yardımcı olacaktır Bilgisayarım \özellikler\gelişmiş\performans\ayarlar  burada karşımıza çıkan Sanal Bellek başlıklı pencereden değiştir düğmesini kullanarak sanal belleğin boyutunu istediğiniz ölçüde artırdıktan sonra ayarla butonuna basıp çıkmanız işlemi bitirmeniz için yeterli olacaktır.Ayrıca şunu belirtmekte fayda var vereceğiniz yeni değerin kullandığınız fiziksel belleğin en az 1.5 katı en çok 3 katı olması gerekiyor. Ayrıca şunu bilmekte yarar var sanal belleğin yükseltilmesi demek bilgisayarın çok hızlı çalışacağı anlamına gelmez. Sanal bellek fiziksel belleğin yeterli olmadığı yerde sabit diskinizi kullanmaya başlaması demektir, bu da sabit diskte sanal bellek miktarı kadar boş alana ihtiyacınız olacağı anlamına gelir. Bilinmesi gereken bir gerçek var ki o da sabit diskin fiziksel bellek kadar hızlı işlev yapamayacağı. Bu sebeple sanal bellekten ziyade sisteminize ilave edeceğiniz ekstra fiziksel bellekler bilgisayar performansını daha fazla etkileyecektir.

    Bilgisayarımızın otomatik güncellemelerini kapatarak biraz daha hız kazanmak mümkün. Otomatik güncelleştirmeleri kapatıp güncellemeleri manuel olarak yapmak bilgisayarımızı hızlı çalıştırmakta biraz daha hız kazanmamıza yardımcı olur, tabi ki Windows güncellemeleri aksatmamak şartıyla.Neden böyle bir işlem yapma ihtiyacı duyduğumuza gelince Windows güncellemelerden haberdar olduğunda bilgisayara kurabilmeniz için bu eklentileri Download etmeye başlar ki bu işlem bilgisayarımızın performansının düşmesine sebep olur.

    Cd-Rom a takılan bir Cd içerisinde bulunan programların otomatik olarak açılması zaman kaybına sebep olabilir,bu özelliği devre dışı bırakmak için sırasıyla şu işlemleri yapmamız gerekiyor. Öncelikle regedit komutunu kullanarak kayıt defterini açmamız gerekiyor daha sonra sırasıyla; HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\Cdrom anahtarını etkinleştirmek ve buradaki 1 değerini 0 olarak değiştirmek işlemi bitirmek için yeterli olacaktır.

    Yapacağımız ufak bir ayarlama ile Explorer açılış süresini en aza indirmek mümkün. Bu işlem için; HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Windows\CurrentVersion\Explorer\RemoteComputer\NameSpace yolunu takip ederek burada bulunan { D6277990-4C6A-11CF-8D87-00A-A0060F5BF }satırını silin. Bu işlem bittikten sonra Explorer hizmetini açarken farkı hissetmeniz mümkün olacaktır.

    Video düzenleme ve veritabanı gibi aşırı veri yoğunluklu uygulamalar ile uğraşıyorsanız fiziksel bellekten önbellek için ayrılan miktarı yükselterek performans artışı sağlamak mümkün. Bunun için Denetim masası\sistem\gelişmiş\performans ayarları\gelişmiş yolu ile geldiğimiz bölümde ki sistem önbelleği seçeneğini seçip uygula tamam işlemini yerine getirin işte bu kadar. Bu işlemin ne kadar kullanışlı olduğuna siz karar verip gerekliyse bu işlemi yapmanız önerilir.

    Bilgisayara dijital fotoğraf makinasından aktardığımız fotolara tek tek isim vermek çok zaman alıcıdır. Belli bir grup fotoğrafa aynı isim fakat farklı numaralar eklemek için fotoğrafların olduğu klasörü açın Ctrl+Alt tuş kombinasyonu ile fotoları seçin ve ilk fotonun üzerine gelip yeniden adlandırma işlemi yapıp enter tuşuna basın işlem tamamdır.

    Popüler bir Cd yazma programı olan Neroyu daha hızlı açabilmek için şunları yapmamız yeterli olacaktır. Başlat\denetim masası\yönetimsel araçlar\hizmetler aracını çalıştırın ve burada ki Imapı CD Yazma COM hizmeti öğesine tuşla tıklayın. Kısa yol mönüsündeki özellikler komutunu çalıştırın ve takip eden pencere de ki başlangıç türü açılış listesinden devre dışı öğesini seçin. Bu işlemler bittikten sonra Cd yazma işlemine daha hızlı başlamanız mümkün olacaktır.

    ÏHızlı kapanış

    Bu bölümde bilgisayarımızın hızlı kapanmasına yardımcı olacak birtakım ayarlardan bahsedeceğim.

    Kayıt defterinde yapacağımız birkaç ufak değişiklikle bilgisayarımızın kapanma süresini en aza indirmek mümkün. Bu işlem için HKEY_CURRENT_USER\ control Panel\ Deskop anahtarını etkinleştirdikten sonra yandaki mönüde bulunan AutoEndTask üzerine çift tıklayın burada ki değeri 1 olarak değiştirin işlem tamam.

    Xp nin kapanmasını geciktiren servislerin kapanma süresini 20 saniyeden daha aşağılara çekmek için kayıt defterinden HKEY_LOCAL_MACHINE \ SYSTEM \ Controlset001\Control anahtarını etkinleştirin, ve buradaki WaitToKillServiceTimeout öğesinin mevcut değerini 2000 olarak değiştirin.

    Programların daha hızlı kapanmasını sağlamak için Kayıt defteri düzenleyicisindeki HKEY_CURRENT_USER \Control Panel \Deskop anahtarını etkinleştirin, WaitToKill AppTimeout değerini 5000 olarak değiştirin. Aynı bölümde bulunan AutoEndTasks kaydının değerinin üzerine çift tıklayın ve burada ki 0 değerini 1 olarak değiştirin.

    Xp kapanırken birikmiş olan sanal bellek miktarını silme için bir süre daha zaman kaybına neden olur, bu zaman kaybını en aza indirmek için şu yolu izlemeniz yeterli olacaktır. başlat\çalıştır\gpedit.msc\bilgisayar yapılandırması\windows ayarları\güvenlik ayarları\yerelilkeler\güvenlik seçenekleri yolunu izledikten sonra pencerenin sağ tarafındaki Kapat: sanal bellek disk bellek dosyasını temizle ibaresini çift tıklayın ve çıkan pencereden devre dışı seçeneğini etkinleştirin işlem tamam.
    noimage
#13.02.2005 15:58 0 0 0
  • Bilgiler için tekrar tekrar teşekkürler
#18.04.2005 18:39 0 0 0