Peter Pan Büyümeyen Çocuk - J.M. Barrie -Peter Pan Nasıl Oluşturuldu?

Son güncelleme: 04.01.2009 15:48
  • PETER PAN



    noimage



    Peter Pan İskoç roman ve oyun yazarı J. M. Barrie'nin (1860-1937) en ünlü karakteridir.


    Peter Pan, büyümeyi reddeden haylaz bir çocuktur. Bitmeyen çocukluğunu, "Düşler Ülkesi" adındaki küçük adada, çetesiyle, maceradan maceraya atılarak geçirmektedir. Barrie, yarattığı kahramana Peter Pan adını, tanıdığı bir çocuktan esinlenerek vermiştir.

    James Barrie, "Peter Pan ya da Büyümeyen Çocuk" adı ile 1904'te sahnelenmeye başlayan oyununu 1911 yılında "Peter Pan ve Wendy" adı ile romanlaştırdı. J. M. Barrie, kitabın tüm yayın haklarını 1929 yılında bir çocuk hastanesi olan Great Ormond Street Hospital'a (G.O.S.H.) devretmesiyle çocuklara sadece hayal dünyalarında değil gerçek hayatta da destek olmaya devam etti.

    Dünya çocuk edebiyatının en başarılı örneklerinden biri olan "Peter Pan ve Wendy" adlı kitap dünya üzerindeki dillerin hemen hemen tamamına çevrilmiştir. Zamanla sadece "Peter Pan" adı ile yayınlanmaya başlanmıştır.

    Peter Pan,birçok flimi olan bir yapımdır.En başarılı filmini 2003 yılında yapmıştır. Ayrıca film herkes tarafından beğenilmiştir.


    noimage



    "Yeni doğan bir bebek ilk kez güldüğünde, gülüşü kırılıp bin parçaya bölünmüş ve hepsi zıplaya zıplaya etrafa dağılıp gitmiş. Periler böyle doğmuş işte..
    Şimdiki çocuklar çok şey biliyor ve çok geçmeden perilere inanmaz oluyorlar. Ne zaman bir çocuk 'perilere inanmam' dese, bir yerlerde bir peri düşüp ölüverir..
    Ve periler ölürken özür dilerler.."


    Her çocuğun düşlerini süsleyen bir Varolmayan Ülke'si vardır. Ve onları bu olağanüstü ülkeye götürecek bir de Peter Pan'ı.
    Peter Pan, J.M. Barrie'nin (1860-1937) dünya çocuk klasikleri arasındaki, en çok satanlar listesinin ilk sıralarındaki kitabının, "haşarı" ve "ukala" karakteridir.


    Peter Pan, "'Varolmayan Ülke" adındaki küçük bir adada, üzerlerine peri tozu serperek uçmayı öğrettiği kayıp çocuklarla birlikte, türlü maceralara atılan, korsanlarla kapışacak kadar yürekli, büyümek istemeyen bir çocuktur.
    Wendy her gece küçük kardeşine fantastik hikâyeler anlatmaktadır. Onun öykülerine tutkun bir başkası daha vardır: Gizli gizli pencerenin ardında onları dinleyen Peter Pan!


    Darling ailesinin üç çocuğu Wendy, John ve Michael da bir gece Peter Pan'ın peşine takılırlar ve gökyüzünün içinden süzülerek Peter Pan çocuklarla birlikte "Varolmayan Ülke"de fantastik bir yolculuğa çıkar.
    Burada kayıp çocuklarla tanışırlar, Kızılderililerle, kurtlarla, deniz kızlarıyla karşılaşırlar. Korsanların uğursuz lideri Kaptan Hook'la savaşırlar. Pek çok nefes kesen macera yaşadıktan sonra bir gece yine evlerinin penceresinden süzülerek içeri girerler.


    Peter Pan masalı nasıl yaratıldı?



    noimage



    Çocuk edebiyatının klasiklerinden olan Peter Pan'ın yaratılış sürecini gözler önüne seren "Düşler Ülkesi", yetişkin bir insanın yaşadığı zorlukları ve kalp kırıklıklarını, hiç büyümeyen bir çocuğun büyülü masumiyetiyle birleştirip, hem düşsel hem gerçek bir yaşamı gösteriyor. "Peter Pan"ın yaratıcısının sınırsız hayal gücü ve yolculuğunun dokunaklı hikayesi, İskoç yazar James Mathew'un hayat hikâyesinden yola çıkarak yazılan "Düşler Ülkesi"nde buluşuyor. Her şey başarılı İskoç yazar J. M. Barrie'nin yeni oyununun, kibar İngiliz sosyetesince beğenilmemesiyle başlar. Aynı konulardan sıkılmış olan Barrie'nin yeni bir ilham perisine ihtiyacı vardır. Ve bu peri, köpeğiyle birlikte Londra'nın Kensington Bahçeleri'nde yaptığı günlük yürüyüşlerinden birinde karşısına çıkar: Dört çocuğuyla dul kalmış güzel bir anneden oluşan Llewelyn Davies ailesi. Eşinin ve asabi büyükanne Emma du Maurier'in karşı çıkışlarına rağmen aileyle yakınlık kuran Barrie, çocuklarla oyunlar oynar, onlarla birlikte kılıktan kılığa girer. Yamaçları bir gemiye, sopaları bir kılıca, uçurtmaları bir periye, Llewelyn Davies ailesinin çocuklarını da "Neverland'in Kayıp Çocukları"na dönüştürür.

    noimage


    Çocukluğun maceracı ruhu ve bunun yarattığı heyecanlar sayesinde, Barrie'nin en cüretkâr ve ünlü başyapıtı "Peter Pan" ortaya çıkar. Bu tiyatrovari öykü, önceleri büyük bir şüphe yaratacaktır. Yapımcısı Charles Frohman çocuk hikâyelerindeki başarısını yitireceğini düşünür. Barrie ise provalara çoktan başlamıştır. Tam "Peter Pan"ı dünyaya tanıtacağı sırada, kader ona kötü bir oyun oynar. Yazar ve sevdikleri gerçekten inanmanın ne olduğunu böylelikle anlayacaklardır..

    noimage

    noimage

    noimage

    noimage

    noimage

    noimage
#13.11.2008 03:51 0 0 0
  • çoh saol
#16.11.2008 11:21 0 0 0
  • şaşırdım nerden buluyorsunuz cevap:?
#04.01.2009 15:48 0 0 0