1800 yıllarında basılmış bir yemek kitabının ön sözünden alınmıştır...



Kocaların çoğu pişirilme sürecinde "yanlış işlem" gördüklerinden zaman içersinde yumuşaklıklarını ve iyi niteliklerini kaybederek bozulurlar. Gerçek odur ki, bazı kadınlar onları sıcak suda haşlayarak, bazıları ilgisizlikleriyle dondurarak, bazıları da basıp, ezip turşularını çıkararak ve yine kimileri de savurganca harcayarak bozulmalarına neden olurlar. Özenilerek hazırlanan her kocanın iyi ve yumuşak olacağı söylenemez, ancak iyi pişirilenin gerçekten tadına doyum olmaz. Koca seçiminde ne lüfer alımındaki gümüş pırıltısı, ne barbunyanın altın yaldızlı görünümü gibi kaideler geçerlidir. Bunun için çarşı pazar dolaşmaya da gerek yoktur. Genellikle en iyileri kapının önüne gelenlerdir. Beğeninin kişisel olduğunu düşünerek koca seçimini yalnızca kendiniz yapınız. Kendiniz sabırla pişiremeyecekseniz almaktan vaz geçiniz. Kocayı pişirmek için en iyisi porselen bir kap ise de, elinizde toprak çanaktan başkası yoksa özenle kullanıldığında aynı işi görebilir.





Kocalar da, karides ve ıstakoz gibi canlı pişirilirler. Bazen pişerken tencerenin dışına taşıp yanabilir yada kenarları sertleşerek kabuk tutabilirler. Onları tencerelerinde tutabilmek "görev duygusu" adlı zayıf iplikten ziyade, "huzur" adlı sağlam sicimle sıkı sıkıya bağlayarak mümkündür. Sevgi, sıcaklık ve neşeden oluşan sürekli bir ateş yakılır. Kişiliğine uygun bir ısıya ayarlanarak ateşe oturtulur. Köpürerek taşması halinde kaygılanılmamalıdır. Pek çoğu iyice pişinceye kadar sık sık köpürebilir. Özellikle sirke ve karabiber yerine satıcıların "öpücük" adı altında sattıkları şekerden biraz konulabilir.





Tadına bakarken hoşgörü, iyimserlik ve neşe benzeri baharatlardan birer tutam katmanız önerilir. Ancak bunlar diğer baharatlar gibi azar azar ve dikkatlice kullanılmalıdır. Yumuşaklığını kontrol ederken sertleşmesinden kaçınılmalıdır. Fazla yayılmasını ve kabın dibine oturarak işe yaramaz hale gelmesini önlemek için arada bir hafifçe karıştırılmalıdır.





Kıvama geldiğini anlamamak olanaksızdır.

Böyle pişirildiği zaman, size çok uygun ve sindirilmesi çok kolay olacaktır. Dikkatsizlik nedeniyle ev ateşinizi soğutmazsanız, bozulmadan istediğiniz süre dayanır. Bu yolda hazırlanmış "koca", mutlu bir ömür boyunca tadını korur.

Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 526
favori
like
share
AYIŞIĞI Tarih: 15.10.2009 15:47
emeğine sağlık
MeLaNkOLiK Tarih: 07.12.2008 01:05
gercekten cok hoş teşekkürler
M.Kutsi Çil Tarih: 01.12.2008 08:30
Aynı tencerede kadı ve erkek birlikte pişmeli ki evlilik mutlt olsun.
Şayeste Tarih: 18.11.2008 20:20
haklısın kıymık..
Kıymık Tarih: 16.11.2008 12:04
Aslında evlilikte erkeğinde kadınında pişmesi lazım, mutlu olmaları için,
Birbirlerinin yüreklerindeki sese kulak olmaları lazım dimi.
Şayeste Tarih: 14.11.2008 13:07
Teşekkür ederim su-perisi okuduğun için
SU-PERISI Tarih: 14.11.2008 10:37
Çok güzel bir yazı emegine saglık ŞeMuKaBu.Kocayı pişirirken Sevgi, sıcaklık ve neşeden oluşan sürekli ateş söndürmemek gerekir kıvamını iyi ayarlamalı.