Hayat

Son güncelleme: 19.11.2008 17:26
  • Hayat ne doğrusaldır ne de durgundur. Bir gizemden diğerine ilerleyip durur. Hayatda krizler, tepeler, düzlükler vardır. Düzlük görünüp tepe olan yerler, tepe görünüp düz olan yerler vardır hayatta. Aslında bu belirsizlik ve sürprizdir. Hayatı çekilir hale getiren de budur aslında. Bir sonraki adımı hiçbir zaman bilemezsin. Görüntü ve gerçek her zaman farklıdır birbirinden. Görüntüden bir dolu anlam çıkarır ama tüm resmi hiçbir zaman göremezsin. Hiçbir şey göründüğü gibi değildir.

    Hayat akışında mevsimler gibidir. Bu mevsimler 4 den fazladır ve tekrarı yoktur. Herkes bu mevsimleri farklı dönemlerde yaşar. Her mevsimin kendine has güzelliği ve gücü vardır. Güneşin doğuşunu, mevsimleri durduramadığın gibi, hayatı da durdurmazsın.

    Hayat kararlardan ve seçimlerden oluşur. Bekleyemezsin, düşünme şansı vermez hayat sana. Hayat bir akıştır. Kimi zaman çukura girersin kimi zaman tepelere çıkarsın. Her zaman karşına binlerce yol çıkar ve hiç bir zaman aynı anda iki yolu seçemezsin. İki yolu aynı anda seçenler bir süre sonra ikiye bölünür, yorulur ve yılarlar. Tek yolu seçenler yanlış bir yön olsa dahi hızlı yolalırlar. Seçim şansı ne kadar çoksa o kadar özgür olursun hayatta.

    Hayat büyük bir üstaddır öte yandan. Dersini yavaş yavaş deneyimlerle verir. Ne kadar istesende başkasından alamazsın dersini. Sen de denemek elini bacağını bir kez olsun yakmak istersin. Hata yapıp yara alıp devam eder insan yoluna. Dersini alan bir daha aynı hatayı yapmaz. Bazı hatalar vardırki defalarca yapsan dahi yine yapmak istersin, aşık olmak gibi. Her seferinde yanginlarda kalır ama yine yangina atarsın kendini. Hayat kararını vermiştir çünkü, bunu da koduna yazmıştır. İstersin ama değiştiremezsin yazgını yine aşık olursun.

    Hayat aslında yalanlar üzerine kuruludur. İnsan en büyük ve en çok da kendisine yalan söyler. Yalan olmasa çekilmez bu hayat. Gerçekler aslında çok acıdır. Gerçeklere kimse katlanamaz. Kimse o kadar güçlü olamaz.

    Hayatda sadece insanın yaşamı sonludur. Onun dışında herşey devamlı ve sonsuzdur. Başarı ve başarısızlık sonlu değildir. İnsan bir başarıdan diğerine ya da bir başarısızlıktan diğerine koşar. Büyük resmi görenler ve bilenler başarısız olduklarında başarılı olmak için tekrar çaba gösterir. Bu durumda kabuğuna çekilenler başarısızlıktan kurtulamaz. Önyargı ve bahane kamburunun altında ezilip hayatı olduğu gibi kabul ederler.

    Hayatda herşey sadece bir kez yaşanabilir. Aynı şey aynı ortamda ve aynı kişiler tarafından yaşansa dahi hiçbir zaman aynı tadı vermez. Artık kişi o konuda ustalaşmış olur. İnsan ikinci seferde ilkinde farketmediği güzellikleri ve hataları ayıklayabilir. Farklılığı koşullar oluşturur. Hiçbir zaman iki farklı zamandaki şey aynı olamaz. Öncelikle zaman değişmiştir.

    Hayatta iyi ya da kötü diye birşey yok. Sadece riskler ve fırsatlar vardır. Riski görüp hesaplayıp önlem alanlar, fırsatı farkeden ya da yaratanlar başarılı olur. Hayat çıkar çatışmaları ile dolu bir yoldur. Bu yolda sürprizler, tehlikeler, belirsizlikler ve en güzeli heyecan vardır.

    Hayatın herkes için farklı bir tanımı vardır. Hayat tanınmış bir fırsattır. Bazıları bu fırsatı kendi için bazıları ise başkaları için harcamak ister. Genelde başkalarına hizmetle geçirilir hayat. İnsan bu hizmeti en çok yakın akrabalarına yapar ama sadece çocuklarına kendini adar. Bunları yaparken çekilen acıları farkettirmez hayat. Her nekadar kişinin çıkarına olmasada, kişi en çok bu zamanlarda mutlu olur. Hayat denen şeyin dengesi ince teraziyle kurulmuştur. Terazinin dengesini tutturamayan canlılar neslini devam ettiremez yokolur gider.

    Hayat aslında tamamen senin tasarımındır. Bu hayatı nasıl istersen öyle yaşarsın. Bu büyük resmi göremeyenler başkalarının sahnelerinde figüranlık yaparlar. Bir sahneden diğerine koştururlar. Kendi sorunlarına çözüm bulamayan ya da bulmak için çaba göstermeyenler başkaların sahnesinde, başkalarının çözümlerinde figüran rolünde oynarlar. Hayatta aslında seni kimse üzemez. Sadece sen kendi kendini üzebilirsin. Etrafındaki olayları önemsediğin kadar dikkate alırsın. Etrafındaki üzücü olaylar sen öyle tanımladığın için üzücüdür. Hayat sen öyle tanımladığın, hissetiğin ve yaşamak istediğin için bu şekilde yaşanmaktadır.

    Hayat ölümü de kapsar. Bu hayatın karşıt kutbu ya da sonu değil bütünleyici parçasıdır. Yere inmeyen kuş yoktur. Her kuş bir gün karaya iner.



    Cenk Kaan Örnek
#19.11.2008 17:26 0 0 0