Peyami Safa--Selma ve Gölgesi

Son güncelleme: 23.04.2010 15:39
  • Selma Ve Gölgesi Kitap Özeti - Peyami Safa Selma Ve Gölgesi Kitabı Hakkında - Selma Ve Gölgesi Kitabı
    TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI DERSİ KİTAP ÖZETİ

    Kitabın Adı : Selma ve Gölgesi

    Kitabın Yazarı : Peyami Safa (Server Bedi)

    Basım Tarihi : 2006



    KİTABIN ÖZETİ:

    Vapura bindiklerinde Nevzat, Ankara' dan gelen arkadaşı Halim' i sevgilisiyle - Selma - tanıştırmak için onun yalısına götürüyordu. Vapurda kadını çok sevdiğini fakat kadının başından geçen olayların, yani babasının, iki kocasının ve beslemesi olan küçük kızın intiharının onu çok korkuttuğunu anlatıyor. Bu konuşmanın ardından Selma' nın adını nasıl duyduğunu ve nasıl tanıştığını ona anlatıyor.

    Vapurdan inip Selma' nın evine gittiklerinde Halim yalı ile Selma arasında kısa bir bağlantı kurar. Halim, Selma ile karşılaşınca biraz şaşkınlık ile Selma ile tanışır. Selma ile Halim arasında şiirden konu açıldı ve konuşmaya başlarlar. Bir süre sonra Selma' nın evine Salim Bey ve eşi gelir. Salim bey evin kapısının önünde yaralı bir köpek olduğunu söylediğinde Selma heyecanlı bir şeklide dışarı çıkar. Bir süre sonra Selma neşeli bir biçimde içeriye girerek köpeğin öldüğünü söyler. Selma ile Halim arasında köpek hakkında bir konuşma geçmesi üzerine Selma Halim' e köpeği göstermek bahanesiyle evinin yanındaki harabe bir köşke götürür. Burada bir süre durduktan sonra Halim' e birkaç şiir okuttuktan sonra iki gün sonra gelmesini ve bunu kimseye söylememesini söyler. Daha sonra bu yerden ayrılırlar ve tekrar eve dönerler ve köpeği bulamadıklarını söyler.

    Eve geldiklerinde Nevzat ile Salim Bey münakaşa ediyorlardı. Bir süre sonra Nevzat saatine baktıktan sonra son vapura yetişmek için evden ayrıldı. Nevzat ile birlikte Salim Bey' de ayrıldı. Bahçeye çıktıklarında Salim Bey etrafına bakındı ve köpeğin cansız yattığını gördü. Yanına gittiğinde köpeğin başı taşla ezilmişti ve bu olay üzerine bir süre kendi aralarında tartıştılar.

    Nevzat ile Halim vapura yetişmek için yola çıktıklarında vapura gelesiye kadar hiçbir şey konuşmadılar; fakat Halim' in içinde Selma' nın onu evine çağırmasıyla ilgili bir huzursuzluk vardı. Vapura bindiklerinde Nevzat ilk önce Salim Bey hakkında biraz düşüncelerini söyledi ve daha sonra Halim' den Selma hakkındaki düşüncelerini söylemesini istedi. Halim ilk öncelerde Nevzat' ın duymak istediği şeyleri söyledi; fakat bir süre sonra Selma' nın kendisini gizlice yalıya davet ettiğini söyledi. Buna karşılık Nevzat hiçbir tepki vermeyerek bunu normal karşıladı ve bunun nedenini kendisini daha iyi tanımak için Halim' e birkaç soru soracağını söyledi. Halim ise çağırma nedenin bu olduğuna inanmıyordu ve karışık duygular içine girmişti. Fakat Nevzat ısrarla Selma' nın ona söylediği günde oraya gitmesini söyler.

    Halim iki gün sonra yalıya gider. Kapıdan içeriye girdiğinde üzerinde korku duygusu hâkimdir. Daha sonra Selma geldiğinde salona geçtiler ve bir süre sessiz kaldıktan sonra Halim, Selma' ya şiir okumaya başlar. Bir süre sonra Selma aniden Halim' den gitmesini ve bir hafta sonra tekrar aynı gün gelmesini istedi. Selma' nın hareketlerine bir anlam veremeyen Halim onun hakkında bilgi toparlamak için o gece arkadaşı Şerif' te kalmaya karar verdi. O gece Şerif' in evine gitti ve onunla hem Selma hem de Nevzat hakkında konuştular.

    Ertesi gün Halim, Nevzat ile buluştuğunda bir önceki gün Selma' nın evinde yaşananları anlattığında Nevzat' ta yine hiçbir tepki vermez ve Selma' nın bir kardeşe ihtiyacı olduğunu bununda Halim' in kendisi olduğunu söyler.

    Fakat aslında Nevzat Selma' dan şüpheleniyordu. Çünkü tanıdığı herkes intihar etmişti. Amacı iki kocasını da intihar ettiren sebepti.

    Nevzat, Selma' nın evine gittiğinde ona bazı şeyleri sezdirmemeye çalışıyordu. Selma ise Nevzat' ın bir sıkıntısının olup olmadığı sorar ve kendisi hakkında bir şey duyup duymadığını sorar ve olumsuz cevap alınca hiçbir şey söylemez. Nevzat, Selma' nın Halim ile aralarında geçenleri kendisine anlatmamasına kızar ve son vapuru bahane ederek gider. Yalıdan çıktıktan sonra yalıya tekrar dönmek ister; fakat yapamaz.

    İstanbul' a geldiğinde Halim ile yemek yemeye giderler. Nevzat fark etmediği bir kıskançlık duygusuyla Halim ile tartışmaya girer. Fakat Halim, Nevzat' ın durunu anladığı için susar. Halim sustukça Nevzat daha da üzerine gider. Buna dayanamayarak Halim oradan ayrılır ve başka bir dükkâna giderek tekrar içmeye başlar. Artık dostlukları da tehlikeye girdiği içi bunu çözümünü aramaya başlar. Sarhoş olduğu anda Şerif de o dükkâna gelir ve birlikte oturmaya başlarlar. Şerif o gün Selma ile karşılaştığını ve onunla konuştuğunu söyler. Halim, Şerif' e biraz ayıplayıcı bir tavırla bakar ve bir an Selma' yı Nevzat ve Şerif' ten kıskandığını düşünür. Bu duygular içinde yalıya gitmek ister.

    Halim yalıya gitmesine daha dört gün olmasına rağmen o gün gider ve içeriye girer. Hizmetli onu bu sefer salona değil de bir başka odaya götürür. Burası Selma' nın odasıdır ve Selma' da çıplak ve yorgana sarılmış bir biçimde yatağının içinde yarı oturur vaziyettedir. Selma, Halim' e sigara ikram etmişti. Halim bu sigarayı içmeye başladığında bunun bir esrar sigarası olduğunu fark etti; fakat hale içmeye devam etti. Selma ile konuşmaya başladıktan sonra Halim, Selma' ya olan zaafını söyledi ve Selma' da buna karşılık verdi. Halim bir süre sonra kendini kötü hissetmesinden sonra Selma biraz içki içmesini söyler ve birkaç kadeh içinde Halim açılır. Artık Halim' in göz Selma' dan başka hiçbir şeyi görmüyordu ve onun için ailesine ve dostlarına sırtını dönüyordu. Daha sonra Selma' nın yatağına girdi.

    Bir süre sonra kalktığında Selma yanında yoktu. Selma odaya geldiğinde birlikte yemeğe indiler ve bir süre konuşmadılar. Aralarında geçen konuşmalardan sonra Halim, Selma' ya onun için ölebileceğini belirten bir kâğıt verdi.

    Nevzat, şirkette çalışırken Halim' in annesi onun yanına gelerek oğlunun eve gelmediğini ve onu merak ettiğini söyler. Bunun üzerine Nevzat' ın içinde korku ile beraber şüphe duygusu oluşur. Tam Selma' nın yalısına gidecekken Halim' i yolda görür ve durdur. Halim, canının sıkıldığını ve Polonez köyüne gittiğini söyler. Annesinin yanına gittiklerinde de yalanlarına devam eder.

    Nevzat ile Halim her zamanki lokantaya giderler. Halim ve Nevzat içmeye başlarlar.bir süre sonra Nevzat, Halim' e Selma' dan önceki gün bir mektup aldığını ve bu mektubu başkasının kollarındayken yazdığını söyler. Halim bunun üzerine Nevzat' ın budala olduğunu düşünmeye başlar ve sarhoşluğun etkisiyle bunu kendisine söyler. Etraftakilerin de bunu duyması ve gülmeleri üzerine Nevzat masayı terk eder ve dışarı çıkar. Halim dışarıda Nevzat' ı yakalar ve aynı şeyleri tekrarlar. Bu durum üzerine Nevzat sinirlenir ve Halim' i iterek oradan uzaklaşır.

    Ertesi gün şirketin hizmetlisi Nevzat' ı iki defa bir bayanın aradığını ve acil olarak buluşmaları gerektiğini söylediğini söyler. Nevzat bunun Selma olduğunu öğrenince buluşmaktan vazgeçer. Bir vakit sonra ofise Şerif gelir ve Halim' in Selma' nın evinde intihar ettiğin söyler. Bu haber üzerine altüst olan Nevzat ne yapacağını şaşırır ve Salim Bey' i de alarak Şerif' in evine giderler. Burada Salim Bey intikam alınması gerektiğini söyler. Nevzat ile Şerif, Salim Bey' in dediklerine katılırlar ve bir plan yaparlar.

    Plan gereği Nevzat, Selma' nın evine gittiğinde onun Avrupa' ya gittiğini öğrenir ve nereye gittiğini öğrenmek için bir araştırma yapar. Selma' nın gittiği yerin Venedik olduğunu öğrenir ve oraya gitmeye karar verir. Şerif' in tüm vazgeçirme çabalarına rağmen altı gün sonra vapurla yola çıkar.

    Vapurda ilk günlerinde kitap okuyarak daha sonrada bir gruba katılarak geçirir. Bu grupta şirketten tanıdığı iki tane Yahudi tüccar ve bunların tanıştırdığı Madam Levisky vardır.

    Venedik' e geldiklerinde Nevzat gondolcu başına Selma' yı tarif eder ve onu bulmaları halinde yüksek bir miktar para vereceğini söyler. Gondol ile Venezia Otel' e gider. Otele geldiği zaman gondolcuya Selma' yı tarif eder ve o gondolcu Selma' yı buraya bıraktığını söyler. Bunun üzerine Nevzat gondolcuya yüksek miktarda bahşiş verir. Otelden de bu bilgiyi doğrulayınca çok sevinir ve eşyalarını bıraktıktan sonra gezinmek için dışarıya çıkar.

    Gezinirken ilk olarak Madam Levisky' e rastlar. Onunla gezinirken Selma' ya rastlar ve Selma ile gondol ile gezinmeye çıkarlar. Grand Otel' e girip içki içmeye ve yemek yemeye başlarlar. Selma Halim' den istediği gibi Nevzat' tanda "Senin için ölürüm." yazılı bir kâğıt ister. İçki içtikten sonra Selma' nın asıl amacını anlayan Nevzat, Selma' ya bunu beli etmemeye çalışıyordu. Selma onu kendisinden geçirmek için esrarlı sigara ve içki içirtmeye çalışıyordu. Fakat Nevzat sigaraları içmiyor, dumanlarını ağzında tutup salıyordu. Selma' nın inanması için rol yapıyordu.

    Otele gittiklerinde Selma odasına gittikten sonra tekrar Nevzat' ın odasına geri gelir. Birlikte yatakta yatmaya başlarlar. Nevzat burada da uyuyor taklidi yaparak Selma' nın hareketlerini takip eder. Bir süre sonra Selma çıkardığı silah ile Nevzat' ı öldürmeye çalışır. Nevzat bunu engeller. Bunu üzerine Selma kâğıda bir not bırakır ve Nevzat' tan intihar etmek için silahını ister. Nevzat iki kocasını ve beslemesini nasıl ve niçin öldürmek istediğini öğrenmek ister. Selma bunları anlattıktan sonra silahı verir. Fakat Selma Nevzat' ın yanında durmasını istediğini söyler ve Nevzat Selma' nın yanına gider. Selma tetiği çeker; fakat vücudundan kan akan Selma değil, Nevzat' tır. Selma Nevzat' ı da diğerleri gibi öldürmüştür ve "Senin için ölürüm." yazılı kağıdı masanın üzerine bırakarak odasına gider.



    KİŞİLER:

    Nevzat: Selma' ya âşık olan kişi (Syf: 1, Prgf: 3). Sigara ve zaman zaman içki içiyor. Bir şirkette çalışıyor. Viyana' da Selma tarafından vurularak öldürülüyor (Syf: 161, Prgf: 2).

    Halim: Nevzat' ın Ankara' da oturan arkadaşı (Syf: 1, Prgf: 1). Şairdir (Syf: 12, Prgf: 2). Bir süre sonra Selma tarafından öldürülüyor ve intihar süsü veriliyor (Syf: 108, Prgf: 5).

    Selma: Nevzat' ın âşık olduğu kadın (Syf: 2, Prgf: 1). Uzunca buruna, kalın dudaklara, güzel bir yüze sahip (Syf: 48, Prgf: 3). Ailesindeki herkesi öldürüyor; fakat bunlara intihar süsü veriyor.

    Şerif: Nevzat ile Halim' in arkadaşı (Syf: 1, Prgf: 1).

    Salim Bey: Nevzat' a Selma' dan bahseden kişi (Syf: 7, Prgf: 5). Selma' nın bir katil olduğunu düşünüyor ve bu düşüncesinde haklı çıkıyor.



    ZAMAN:

    Kesin zaman belli olmamakla beraber, yakın zamanı anlatmaktadır.



    MEKÂN:

    Trabzon: Babasının intihar ettiği şehir (Syf: 2, Prgf: 1).

    Viyana: Birinci kocasını öldürüp intihar süsü verdiği yer (Syf: 2, Prgf: 1).

    İzmir: Beslemesini aşağıya atıp intihar süsü verdiği yer (Syf: 2, Prgf: 1).

    Edirne: İkinci kocasını öldürüp intihar süsü verdiği yer (Syf: 2, Prgf: 1).

    Şerif' in Evi: Halim' in Selma' hakkında bilgi edinmek için gittiği ve Nevzat ile Selma' yı Şerif ile beraber tartıştıkları yer (Syf: 44, Prgf: 5).

    Selma' nın Evi: İnsanın içini ürperten ve ölüm duygusunu akıllara getiren dekoruyla olayların belirli bir kısmının geçtiği yer. Halim' in öldürüldüğü yer (Syf: 109, Prgf: 3).

    Venedik: Selma' nın Hali' i öldürdükten sonra ve Nevzat' ında Selma' yı bulmak için gittiği şehir (Syf: 121, Prgf: 5). Sema bu şehirde Nevzat' ı öldürüyor (Syf: 160, Prgf: 2).

    Venezia Otel: Selma' nın İstanbul' dan Venedik' e geldiğinde ve Nevzat' ında şans eseri yerleştiği otel (Syf: 134, Prgf: 4). Selma' nın Nevzat' ı öldürdüğü otel (Syf: 160, Prgf: 2).



    KONUSU:

    Selma' nın babasına fazla bağlılığı, babasının intihar etmesi ve bundan tüm insanları sorumlu tutması sonucunda işlediği akıl almaz cinayetler.

    ANA FİKİR:

    Fazla bağımlılığın ve suçlama duygusunun sebep olduğu olaylar.
#30.11.2008 15:24 0 0 0
  • cok tesekkürler elinize saglik
#05.05.2009 17:03 0 0 0
  • çok güzl olmuş teşekkür ederim
#22.12.2009 08:21 0 0 0
  • mütiş bi kitap tmm beni tarzım
#30.03.2010 20:21 0 0 0
  • ALLAH RAZI OLSUN ELLERİNİZE SAĞLIK
#23.04.2010 15:39 0 0 0