Ailenin Önemi

Son güncelleme: 01.12.2008 11:41
  • Ailenin Önemi

    Yüce rabbimiz tüm canlıları büyümesi, öğrenmesi, yaşlanması ve ölmesi için yaratmıştır. İnsanlar kendilerini sağlıklı nimetler içinde görmesi nedeniyle yaşlılığın ona hiç gelmeyeceğini düşünür ama hayatta kaldıkları takdirde mutlaka yaşayacaklardır.

    Ömrü olan her canlı bebeklik, gençlik, olgunluk ve yaşlılık dönemini yaşar. Özellikle bebeklik ve yaşlılık en fazla aileye ihtiyaç duyulan süreçtir. Küçüklükte insan anne ve babaya muhtaçlık duyar. Yaşlandığında ise anne ve baba çocuğuna muhtaç olur.

    Dinimizde anne ve baba hakkının önemli bir yeri vardır. Çünkü insan oğlunun bebeği dünyaya geldiğinde çok aciz olarak doğar. Bu durumda hem anne hem de babanın maddi ve manevi desteğine ihtiyacı vardır.

    Düşünmeye kalkarsak; Anne çocuğunu 9 ay karnında zorluklarla taşımaya çalışır. Doğum olduktan sonra ise geçe gündüz yavrusuyla meşgul olur. Gün gün annesi onu büyütmekle uğraşır ve babada hem karısının hem de çocuğunun rızkını kazanmaya çalışır. Bir hadiste şöyle der: "Kimseye muhtaç olmamak ana, baba ve çoluk, çocuğunu da muhtaç etmemek için işe gidenin her adımı ibadettir."

    Ancak annenin çekmiş olduğu çileler babaya göre daha fazla olduğundan dolayı anne hakkı biraz daha ağar basar. O yüzden Peygamberimiz; Cennet annelerin ayakları altındadır diye ifade ederek onların rızasını, gönlünü alabilirsek cennete gireceğimizden bahsetmiştir.

    Gün geçtikçe çocuklar büyür. Yetişkin evresine girerler. Ama bu evreye ulaşmadan önce onlara Müslümanlığın ne olduğunu, ibadetin nasıl yapılacağını, iyilik iyinin yanında olacağını öğretmeliyiz. Bir hadis-i şerifte "Hepiniz bir sürünün çobanı gibisiniz, çoban sürüsünü koruduğu gibi, siz de evlerinizde ve emirleriniz altında olanları cehennemden korumalısınız. Onlara Müslümanlığı öğretmelisiniz öğretmez iseniz mesul olacaksınız." der. Bu yüzden çocuklarımıza Müslümanlığı tam manasıyla öğretmeliyiz.

    Ailenin İslam dini bakımında önemi ve yeri büyüktür. Her çocuğun annesine ve babasına ihtiyacı olacağı gibi anne ve babanın da çocuklarına ihtiyacı vardır. Bu yüzden aile kavramını hem annenin hem de çocukların çok iyi anlaması gerekmektedir.

    Allahım tüm anne ve babalara hayırlı evlat, her çocuğa da hayırlı anne ve baba ihsan eylesin.


    ailenin önemi, ailenin önemi dinimizde, ailenin önemi hakkinda, ailenin önemi hakkinda bilgi, dinimizde ailenin önemi
#01.12.2008 11:41 0 0 0