Medicana International Ankara Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Müge Özturna, Kurban Bayramı'nda hayvan kesiminin öncelikle veteriner kontrolünde ve sağlığa uygun bir ortamda yapılmasının büyük önem taşıdığını belirtti.

Özturna, Kurban Bayramı'nda sağlıklı beslenme, kurban etinin kesimi ve tüketimi konusunda neler yapılması gerektiğini anlattı. Her Kurban Bayramı'nda olduğu gibi bu bayramda da Türk misafirperverliğinin bir göstergesi olarak misafirlere ısrarla çeşitli tatlılar, çikolata, hamur tatlıları ve sarmalar ikram edileceğine dikkati çeken diyetisyen Müge Özturna, "Çoğumuz gerek kurbanlık etten yapılmış kavurma, gerekse envai çeşit yiyeceği yerken bunların bağırsak problemlerine yol açacağına ve vücuttaki yağ oranını artıracağına aldırış bile etmeyeceğiz.

Fazla miktarda tatlı tüketiminin sağlıklı olmadığını ve kilo aldıracağını bilmemize karşın bu muhteşem lezzetlere karşı koyamama sonucu pişmanlık duygusu ve basküldeki fazla kilolar bayram sonrası canımızı sıkacak" diye konuştu.

Kurban Bayramı'nın sadece kilo artışına neden olmadığını eğer kurbanlık hayvanlar uygun koşullarda kesilmemişse kurbanlık hayvanlardan insanlara tenya, şarbon, tüberküloz, kuduz, salmonella gibi hastalıkların bulaşma tehlikesinin söz konusu olduğunu ifade eden Müge Özturna, bu nedenle hayvan kesiminin öncelikle veteriner kontrolünde ve sağlığa uygun bir ortamda yapılması büyük önem taşıdığına dikkati çekti.

Kurban Bayramı'nda kesilmiş etler bekletilmeden tüketildiği için iyi pişirilmiş olsa da hem sert, hem de sindirimlerinin daha güç olduğunun altını çizen Özturna, "Mide, bağırsak sorunları olan bireylerin bu konuya dikkat etmeleri gereklidir. Etler soğuk ortamda 3-4 gün bekletildiğinde yumuşama sağlanır ve etin lezzeti artar" şeklinde konuştu.

Diyetisyen Müge Özturna, kurban etlerinin, parçalar halinde temiz kaplara konulması ve öncelikle güneş görmeyen serin bir yerde (14-16 C), 5-6 saati geçmeyecek şekilde bekletilmesi gerektiğini vurgulayarak, şu uyarılarda bulundu:

"Bekletme sırasında etlerin hava alması sağlanmalı ve bu süre sonunda oda sıcaklığına ulaşan etler buzdolabına kaldırılmalı, + 4 C ile + 5 C arasında muhafaza edilmelidir. Kurbanlık etler henüz kesim sıcaklığındayken buzdolabına poşet içinde veya hava alamayacak bir durumda büyük parçalar halinde üst üste konulursa, buzdolabı sıcaklığı etin iç kısımlarını soğutmaya yetmeyecektir. Bu durumda, etin hava almayan kısımlarında çok kısa sürede (2. gün) bozulma ve kokuşma meydana gelecek, hatta daha ileri aşamalarda yeşillenme görülecek ve bu değişim sağlık açısından risk oluşturacaktır.

Bu nedenle, ön soğutma koşullarına özen gösterilmeli, buna rağmen bozulma olan etler kesinlikle tüketilmemeli ve imha edilmelidir. Kurban etlerinin uzun süre muhafazasında öncelikle kesim sırasında hayvanın kanının çok iyi akıtılmış olması büyük önem taşır. Kan mikroorganizmalar için iyi bir ortam oluşturacağından kanı iyi akıtılmamış hayvanların eti dayanıksız olur ve çabuk bozulur. Kurbanlık etin dayanma süresi, kesim kalitesine ve parçaların büyüklüğüne göre değişmekle beraber normal buzdolabı koşullarında en fazla 3-4 gündür.

Ancak, etler kıyma haline getirilirse bu süre 1-2 gün kadardır. Etlerin, daha uzun süre muhafaza edilebilmesi için buzlukta (dondurucuda) -18 C'de dondurulmuş olarak saklanması gerekir. Diğer taraftan dondurulmuş etlerin de belirli bir raf ömrü olduğu unutulmamalı ve saklama süresi 4-6 aydan fazla olmamalıdır. Aile bireylerinin bir arada olduğu ve akraba ziyaretlerinin yapıldığı bu özel günlerde birlikte yenilen yemeklerin ve yapılan ikramların özen içerisinde gerçekleştirilmesi gerekir."

"Geleneklerimize göre Kurban Bayramı'nda kesilen kurban etleri yeniliyor, bunun yanısıra şeker, çikolata, şerbetli hamur tatlıları gibi besinlerin de aşırı miktarlarda tüketilebiliyor" diyen Özturna, "Sağlıklı beslenmede kırmızı et iyi kaliteli protein, demir, çinko gibi mineraller ve folat, B12 vitamin kaynağı olmasına karşın yüksek yağ ve kolesterol içerir. Yağlar et lifleri arasında dağılmış olarak bulunduğundan, kırmızı etler görünen yağlarından temizlense de ortalama yağ içeriği yüzde 20'dir.

Toplam yağ miktarının yanında kırmızı etlerin doymuş yağ asitleri oranı beyaz etlere göre daha fazladır. Doymuş yağların tüketilmesinin kalp-damar hastalıklarının oluşumunda risk faktörlerinden biri olduğu unutulmamalıdır. Bu nedenle sağlıklı beslenmede, kan kolesterol düzeyi yüksek, aşırı kilolu, hipertansiyon, kalp-damar hastalıkları, diyabet ve gut hastalığı olan bireylerin kırmızı et tüketimlerini sınırlandırmaları gereklidir" ifadelerini kullandı. Diyetisyen Müge Özturna, çiğ köfte türü pişmeden hazırlanan yemekler ve yanmış etlerin tüketilmemesini, pişirilen etlerin oda sıcaklığında bekletilmemesini önerdi.

Etiketler:
Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 677
favori
like
share
NonameTR Tarih: 11.12.2008 16:29
sağol
Terakkiperver Tarih: 08.12.2008 00:26
Kardeşlerim..Affınıza sığınıyorum..Bu kurban etlerini yiyemeyebilirsiniz..Doğaldır..Fakat hayvanlar kurbanlık için kesilince neden ağzınıza almak istemiyorsunuz?.Peki tavuk, hindi, kaz, ördek,balık etlerini görünce aynı duyguyu taşıyor musunuz?...Demek ki burada yanlış anlaşılmalar var..Kurban kesmek Allah'ın emridir...Allahu Teala bize ayet-i kerimesin de "kurban keseceksiniz ama etinden de yemeyeceksiniz!" deseydi ben yine kurban keserdim..
Sizin acıyacağınız kimler biliyor musunuz?..Filistinde, Irak'ta, Afganistan'da katledilen çoluk çocuk genç, yaşlı demeden katleden kâfirlere ne dersiniz?.O katledilen insanlar neyin nesidir acaba?...İşte ben onları görünce acıyorum hallerine..Bilmem bu sözlerim yanlış mı anlaşıldı acaba?..
huzunlu gurbet Tarih: 07.12.2008 23:27
ben yeni uye oldum ama bu 50 mesajlar neyin nesi ya uye ol diyolar oluyoruz sonrada 50 mesaj ne alaka simdi bu
CADIKIZ Tarih: 07.12.2008 23:14
Uyarilar icin saol nergisim.
ama ben etle aram olmadigi icin bilemicem,hele kurban eti hic sevmiom cok zor alirim agzima oda kimseninn gonlu kalmasin die:5:
Han Tarih: 06.12.2008 12:21
Oncelikle degerli bilgiler ve paylasim icin Tesekkurler...

Ama bizde bir yandan keserken bir yandanda kebabini yapip yedigimiz icin et ne zaman bozulur nasil olur pek bi onemi kalmiyor :72:
noyanbjk Tarih: 06.12.2008 12:21
katılıyorum ^^
sil baştan Tarih: 06.12.2008 09:33
değerli bilgilerin için teşekkürler
ben zaten uzun süre kurban etini yiyemem , hayvanların kesildiğini görünce ağzıma alamıyorum katılıyorum
SU-PERISI Tarih: 05.12.2008 22:58
Ellerine saglık Nergishciğim faydalı bilğilerin için teşekkürler
DİDEM Tarih: 05.12.2008 20:38
değerli bilgilerin için teşekkürler
ben zaten uzun süre kurban etini yiyemem , hayvanların kesildiğini görünce ağzıma alamıyorum:79: