Beyin Yeteneklerimizi Kaybediyoruz

Son güncelleme: 10.12.2008 22:50
  • Zamanının çoğunu internet başında harcayan çocuklar, duyguları anlamada ve ifade etmede öteki çocuklara göre daha mı iyidirler?

    Bu sorular endişeli ailelerden gelen kaygılarmış gibi gözüküyor. Fakat bütün sorular kaygılı ailelere değil bilim adamlarına ait. Bilim insanları artık çok küçük yaşlardaki çocukların hayatına girerek hayatımızın her alanında etkisini gösteren teknolojinin beynimizin yapısında ve işleyişinde ne gibi değişikliklere neden olduğunu araştırıyorlar.

    Şiddet içerikli oyunlar halkın büyük tepkisini çekerken, bazı güncel kaygılar da bunun ötesine geçiyor. Bazı bilim insanları internete bağlı günümüz dünyasının okuduğumuz, öğrendiğimiz ve birbirimizle iletişim kurduğumuz bütün yolları, yöntemleri değiştiriyor olabileceğini düşünüyor.

    TEKNOLOJİ SOSYAL BECERİLERİMİZİ ÖLDÜRÜYOR

    Sağlam yanıtlar henüz verilebilmiş değil fakat psikiyatr Dr. Gary Small, internet ya da akıllı cep telefonları gibi dijital teknolojilerin, beyinin işleyişinin değiştirip değiştirmeyeceği yönündeki sorulara yanıt arıyor.

    Small şunları söylüyor: "Beynimiz teknolojiyle alakalı konularda daha fazla zaman harcadığında diğer insanlarla olan ilişkiler için daha az bir zaman kalıyor ve bu da bizi temel sosyal becerilerden uzağa sürüklüyor. Örneğin; konuşma esnasında karşınızdakinin mimiklerini okumak gibi beceriler zamanla yitiriliyor. Yüz yüze yapılan iletişimde beyin birtakım sorunlar yaşayabiliyor. Bu da kişide sosyal bir beceriksizliğe, mesajların düzgün algılanmasında yetersizliğe, kişinin kendini gerçek ortamdan soyutlamasına ve geleneksel öğrenmeye karşı ilgisizliğe neden olabiliyor."

    Small etkinin 10'lu ya da 20'li yaşlardaki gençlerde en şiddetli biçimde hissedildiğini söyleyerek, çözümün gençlerin kendilerini sosyal konularda geliştirmeleri için ve daha yaşlı insanlarınsa teknolojik yönlerini geliştirmeleri için yardım almaları gerektiğinden geçtiğini savunuyor.
#09.12.2008 00:56 0 0 0
  • Beyni en iyi çalışanın beyni bile,yüzde on kapasite ile çalışıyormuş.
#09.12.2008 07:52 0 0 0
  • Beyin çalışması için,Bedensel antreman yapmanız gerekir. Pc başından uzaklaşmalıyız.
#09.12.2008 18:06 0 0 0
  • öğrenmek geliştirir
    ezberlemek boşa kürek çekmektir.
    Strateji beyni geliştirir
    bilgisayarda bile olsa
#10.12.2008 22:50 0 0 0