Kimilerinin Hayatı

Son güncelleme: 12.12.2008 00:07
  • Kimilerinin hayatında çocukluk yoktur. Kundaktan cepheye, beşikten harp meydanına inilir. Oyuncaklar yoktur, her şey sahici ve her şey öldürücüdür. Su tabancaları itibar görmez. Oyuncak tanklarla kimse oynamaz. Minik ellere sığamayacak kadar büyük, minik elleri donduracak kadar soğuktur oyuncak sıfatından mahrum silahlar.

    Ne şımarılabilir, ne de şirinlikler kullanılarak şeker aldırılabilir. Şımarma hakkını kullanacakları bir baba yoktur, çocuklukları olmayan hayatlarında.

    Kimilerinin hayatında barış yoktur. her şey zıddıyla bilindiği için, aslında savaş da yoktur. Hayat eşittir savaştır. Ne saat sesiyle, ne anne sesiyle, ne de mutfaktan gelen çay sesiyle uyanılır. Bir top güllesiyle bölünür uykular. Uyku demeye de yürek ister, zira kimilerinin hayatında uyku da yoktur. İki göz açımı arasında kalan zamana uyku denir. Sıcak yatak kavramı tanınmaz. Yastığın yumuşaklığı, yorganın rahatlığı bilinmez.

    Kimilerinin hayatında oyun yoktur. Hep, bir gerçekle yüzleşilir. Şakası olmayan, sonunda kahkalar atılıp kucaklaşılmayan gerçeklerdir yaşananlar. Bütün körebeler katil, bütün misketler mermi, bütün futbol topları gülledir.

    Kimilerin hayatında film yoktur. Hayat, bir savaş filmi sahnesidir. Vurulanların bedeninden çıkan kırmızı sıvı gerçekten de kan, ölenler gerçekten de ölüdür. Senaryo okunmadan yaşanır, ölüm yaşanarak yaşanır.

    Kimilerinin hayatında ölüm vardır. Kapı komşusu değil, aile efradındandır. Hayatın kendisidir. Hayatın tanımına "son" olarak değil, hayatı oluşturan bir unsur olarak girer. Ve adı ölüm değil, şehadettir. Zira, "Onlara ölü demeyiniz" denmiştir.

    Kimilerinin hayatında "sıcak," ne bir yemeğin, ne de bir yuvanın değil, bir savaşın sıfatıdır. Bir merminin, bir bombanın, bir yangının kendisidir. Isıtmaz yakar, gülümsetmez ağlatır.

    Kimilerinin hayatında "rahat," iki hızlı kalp atışı, iki hızlı soluklanış arası zaman dilimine verilen addır. Ne istenir, ne umulur, ne de bulunur. Hayatla rahat arasında kafiye olmaktan başka bir ilişki bulunmaz.

    Kimilerinin hayatında, insan olmanın değer görmek gibi bir sonucu yoktur. İnanmak ve sınanmak vardır; en zor şartlar altında bile inanmak ve kâğıdı hayat olan bir imtihanda sınanmak...

    Kimilerin hayatında ihtiyarlık yoktur. Yaş kemale erip, bir köşeye çekilmek yoktur. Kundaktan cepheye, beşikten harp meydanına inildiği gibi, mezara da oradan gidilir. Yatağında ölmek yoktur.

    Kimilerinin hayatında ölüm de hayat gibi bir başkadır. Çünkü, "Onlara ölü demeyiniz" denmiştir.

    Murat Çetin

#11.12.2008 16:49 0 0 0
  • Bu güzel paylaşımınız için çok teşekkür ederim.

    noimage
#11.12.2008 17:22 0 0 0
  • teşekkürler:)
#12.12.2008 00:07 0 0 0