Kurt Cobain

Son güncelleme: 10.11.2009 23:11
  • Kurt Donald Cobain (okunuşu; Kört Danıld Kobeyn) (d. 20 Şubat 1967 - ö. 5 Nisan 1994), Nirvana adlı müzik grubunun solisti ve grubun pekçok eserinin söz ve müzik yazarı olan ünlü gitarist, müzisyen

    noimage

    Kurt Cobain, 20 Şubat 1967'de Aberdeen, Washington'da dünyaya geldi. Çocukluğunu anne ve babası ayrı olduğundan akrabalarının yanında geçirdi, Yngwie Malmsteen'in gitar kullanışına hayrandı bu sebeple ilk gitarını bir bisiklete tercih ederek 14 yaşındayken amcasından aldı. Lisedeyken insan anatomisine ve edebiyata ilgi duyuyordu.Zamanının çoğunu yakındaki kütüphanelere gidip edebiyatla ilgili kitaplara gömülüp şiir kitaplarındaki kafiyeleri ezberlemekle geçiriyordu. Burada Nirvana'nın bazı şarkılarını yazdı.

    Kurt Cobain, lisedeyken uyuşturucu ile tanışmıştı. İngilizce adı "marijuana" olan uyuşturucuya alıştı.1980'lerde uyuşturucunun insanları çılgına çevirdiğini duyduğunda bırakmak istemişse de bırakamamıştır. Uyuşturucu artık onun hayatının bir parçasıdır ve uyuşturucu gelecek hayatında onu etkileyecektir.

    Elektro gitarı olduğu günden itibaren arkadaşları ile bir müzik grubu kurmaya çalıştı. "Nirvana" grubunu kurmadan önce şehir şehir dolaşıp müzik yaptı. Daha sonra lisede bir başka punk rock müptelası (daha sonra Nirvana'nın bas gitaristi olan) Krist Novoselic ile tanıştı. Bir kaç yıl sonra Cobain bir grup kurmak için Novoselic'i ikna etmeye çalıştı. Daha önceki grubuyla evde kaydettiği bir demoyu dinlemesi için verdi ve birkaç aylık dürtüklemenin ardından Novoselic Kurt'le bir grup kurmayı kabul etti. Böylece Nirvana'nın başlangıcı da şekillenmeye başladı.

    İlk birkaç yıl boyunca Kurt Cobain ve Krist Novoselic bir dizi davulcuya ev sahipliği yapmak durumunda kaldılar. Nihayet Chad Channing'in katılımıyla Nirvana grubu oluştu ve ilk albümleri "Bleach'i 1989'da Sub Pop Records etiketiyle piyasaya sürdüler. Fakat Cobain, Channing'in tarzından beklediğini bulamamıştı ve kısa süre sonra Channing'in yerini Dave Grohl aldı. Grohl'un katılımıyla grup 1991 tarihli Nevermind albümü ile en başarılı dönemini yaşadı. Nevermind albümündeki "Smells Like Teen Spirit" birçok şarkı listesinde 1 numara oldu. 1992 yılında Courtney Love ile evlendi ve aynı sene kızı Frances Bean Cobain dünyaya geldi. 1993 ve 1994 yılları Kurt'ün ününün zirveye ulaştığı dönemlerdir ve bu rahatsızlık duyduğu ün onun sonunu hazırlayacaktır.

    1994 yılı Nisan ayında yüksek dozda uyuşturucu alarak intihar eden Kurt Cobain, ölümünün ardından pek çok soru işareti bırakmıştır. Cobain'in uyuşturucu bağımlılığı bir gerçek olsa da ölümünün ardından eşi Courtney Love'ı da kuşku ardında bırakan bazı komplo teorileri gündeme gelmiştir. Bunlardan en çok bilineni Cobain'in kanında bir insanı öldürmeye yetecek dozdan çok daha yüksek miktarda eroin bulunmasıdır. Cobain öldürücü dozun üç katı eroin ve pompalı tüfekle ağzına ateş edilmiş bir şekilde bulundu. Bunları kendi kendine yapması mümkün değildi. Bıraktığı veda mektubunun sonunda Courtney Love'ın el yazısı ile yazılar yazıldığı bulunmuştur. Konu aydınlığa kavuşmuş değildir.

    Cobain Nirvana'nın kitlesel başarısı ile underground köklerini bir noktada buluşturmak için büyük bir mücadele verdi. Kendisini Frances Farmer'la kıyaslayan medyanın zulmüne uğruyordu ve grubun mesajını hiçbir şekilde anlamadıkları halde grubun hayranı olduğunu iddia eden insanlara kızıyordu. En acı verici olaylardan biri, iki adamın Nirvana'nın "Rape Me" adlı şarkısını söyleyerek bir kadına tecavüz etmesi oldu. "Incesticide" albümünün dipnotlarında Cobain tepkisini şöyle dile getiriyordu: "Geçen yıl genç bir kız, "Rape Me" adlı şarkımızın sözlerini söyleyen iki sperm ve yumurta ziyanlığı tarafından tecavüze uğradı. Dinleyicilerimizin arasında bu tür planktonların yer aldığını bilerek yaşarken oldukça zor zamanlar geçirdim."

    Kurt Cobain Hakkındaki Ölüm Teorileri

    Kurt Cobain'in kanında bulunan eroin miktarı, bir insan bünyesinin kaldırabileceği miktarın tam üç katı.Bu kadar eroini alan bir insanın elindeki tüfekle kendini vurmasının imkân ve ihtimali YOK. Zira şırıngayla vurulan eroin etkisini anında gösteriyor ve de Cobain'in namlı bir eroinman olmasının vücut direncini artırmış olması gibi bir açıklamanın da hiçbir mantıki dayanağı yok. Böylesi yüklü miktarlara vücudun 'alışmış' olması ihtimal dahili ve söz konusu değil. Eroin öyle bir maddedir ki, herkesi eşit süratte ve etkide vurabiliyor.
    Cobain'in parmak izleri, etrafında bulunan hiçbir eşyanın üstünde ve de kendini vurmak için kullandığı savlanan Tüfeğin üstünde, bulunamıyor.
    Bir insanın üç kez üst üste hayatını sonlandırıcak kadar dozu bünyesine şırınga edip, sonra tüfeği kullanabilmesinin imkânsızlığı bir yana, niye bunu yapsınki zaten öleceği garanti olduğu halde !
    En önemli olan olaylardan biride Kurt Cobain'in Kredi kartının bulunamaması ve Cobain'in öldürülüşünden 2 saat sonra kredi kartıyla 49 dolarlık çiçek yollamaya çalışılması. Kart kimlerin eline geçmişti ve nasıl geçmişti.
    Yanında bulunan intihar notunun son dört - beş satırının ve mektubun başındaki 'Boddah' kelimesinin (Cobain'in çocukken yarattığı hayali arkadaşın ismi) başka bir el tarafından yazılmış olduğunun (daha sonra ünlü bir televizyon programının ödediği ücretler karşılığında) konunun en mahir uzmanlarınca saptanmış bulunması, başka bir tuhaf hakikat.
    Zira 'Lütfen devam et Courtney. Frances için. Hayat, bensiz çok daha kolay olacak. Seni seviyorum. Seni seviyorum' tarzı başka bir el tarafından karalanmış olduğu iddia edilen satırlar olmasa, mektup bir intihar mektubundan ziyade, müzik endüstrisine veda mektubunu andırıyor.

    Nick Broomfield'in yapmış olduğu 'Kurt&Courtney' belgeseline konuşan 22 yaşındaki bir dadının, Cobain'lerin yanında çalışmayı Courtney'in mütemadiyen Kurt'un vasiyetnamesinden bahsetmesinden bezdiği için, bıraktığını anlatması da kayda değer tabii.
    Zira son zamanlarında Kurt'un Courtney'den ayrılmak istediğine ve Courtney'i çıkararak yeni bir vasiyetname hazırlattığına dair de ciddi iddialar var.

    Courtney love'in kendisine Kurt'u öldürmesi karşılığında 50 bin dolar önerdiğini anlatan, şahitleri olan, Amerika'daki en mühim polygram uzmanının iki testinden yüzde 99.8 gibi sonuçlarla geçmiş bulunan Eldon Hoke'un, Broomfield'in belgeseline konuştuktan 8 gün sonra esrarengiz bir tren kazasıyla ölmüş olması.
#14.12.2008 02:28 0 0 0
  • Kurt Cobain Hayatı ( Biyografisi )


    Doğum Tarihi : 20 Şubat 1967
    Doğum Yeri : Hoquaim,Washington,Amerika

    Kurt Donald Cobain, Amerikalı şarkıcı ve besteci.

    20 Şubat 1967'de Washington'da dünyaya geldi. Garson olan annesi ve otomobil tamircisi babasının ayrılmasının ardından büyük bir çöküş yaşadı ve anti sosyal bir çocukluk geçirdi. Gençlik yıllarında dönemin en ünlü müzik grupları olan The Sex Pistols, Joy Division ve The Melvins gibi grupları dinledi. Lise eğitimini tamamladıktan sonra arkadaşı Kirst Novoselic ile birlikte Olympia'ya giderek Nirvana adını verdikleri ve baterist Chad Channing'in de dahil olduğu rock grubunu kurdular. 1988 yılına gelindiğinde konserler vermeye başlayan grubun müzik tarzı "grunge" olarak adlandırıldı. 1989 yılında ilk albümleri "Bleach" yayınlandı. 1990 yılında grubun davulcusu Channing, kendisinden bekleneni verememesinin üzerine yerini Dave Grohl'e bıraktı.
    1991 yılına gelindiğinde grubun tanınmasında esas rol oynayan albüm "Nevermind", Geffen Records etiketiyle piyasaya çıktı. Bu albümde yer alan "Smells Like Teen Spirirt" şarkısıyla büyük bir başarı yakaladılar ve albüm yaklaşık on milyon kopya satmayı başardı.
    Bir gece içinde gelen bu başarı Nirvana'nın 24 yaşındaki duygusal lideri Cobain üzerinde baskı yaratmaya başladı ve Kobain bu baskıyı üzerinden atabilmek için eroine başvurdu.
    Şubat 1992 tarihinde rock şarkıcısı Courtney Love ile evlendi ve bu evlilikten 8 Ağustos 1992'de Francis Bean adını verdikleri kızları dünyay geldi. Eşinin hamile olduğunu öğrendikten sonra uyuşturucu bağımlılığından kurtulmak için tedavi görmeye başlayan Cobain'in bu çabası başarısızlıkla sonuçlandı ve bir süre sonra yeniden eroin kullanmaya başladı.
    1992 yılında "Incesticide" albümü piyasaya çıktı ve ardından 1993 yılında grubun son albümü "In Utero" yayınlandı. Grup, 1993 yılında MTV için bir unplugged çalışması yaptı ve hemen ardından Avrupa turnesine başladı. Acak Cobain'in giderek artan solunum problemleri yüzünden bu turne tamamlanamadı.
    4 Mart 1994'te İtalya'daki otel odasında çok sayıda ağrı kesici ve şampanyayı birlikte almış şekilde bulundu. Koma halinde hastaneye kaldırıldı ve hayatı kurtarıldı. Bu olay basından saklandı ancak birkaç gün sonra, 5 Nisan 1994 tarihinde Seattle şehrinde, tüfekle kendisini vurarak intihar etti. Ölümü hakkında sayısız spekülasyon yapılmasına rağmen, bu teorilerin hiçbiri kanıtlanamadı ve bu ölüm kayıtlara intihar olarak geçti.
    Kısa hayatında birçok başarıya imza atmış olan Cobain, grunge adı verilen müzik tarzı ile, günümüz alternatif rock müziğinin temellerini atmıştır. Nirvana albümleri hala büyük ilgi görmekte ve yüksek satış rakamlarına ulaşmaktadır...
#10.11.2009 23:11 0 0 0