Atatürk'ün Anadolu'ya Son Çıkışı İzmit'ten

Son güncelleme: 17.02.2009 23:52
  • 19 Kasım 1938

    Cumhuriyetimizin kurucusu Atatürk, 10 Kasım 1938'de sabah saat 09.05'de Dolmabahçe Sarayı'nda ebedi uykusuna yattı. Aziz naaşı, 19 Kasım 1938'e kadar Dolmabahçe Sarayı'nda katafalkta kaldı.

    noimage
    19 Kasım sabahı 08:10'da cenaze namazı kılındıktan sonra naaş saat 08:30'da bir top arabasıyla Dolmabahçe Saray'ından Sarayburnu'na getirilerek Zafer muhribinin kıç tarafındaki katafalka konuldu. Muhrip Haydarpaşa önünde demirli bulunan Yavuz gemisinin sancak tarafına yanaşarak Yavuz'un kıç tarafında hazırlanan katafalka konulmuştur.

    Yavuz ve refakatindeki gemiler demir alarak üç sütün halinde sıraya dizildiler. Ortadaki sütun basta Amiral Şükrü Okan'ın bayrağını taşıyan Yavuz Zırhlısı ile Hamidiye Kruvazör'ü, Zafer ve Tınaztepe Muhripleri ile Gür ve Dumlupınar denizatlıları olmak üzere altı Türk savaş gemisi ile,iki adet Doğan, Martı Hücumbotlarından müteşekkildi. Denize bakan kısımdaki sütun, başta İngiliz zırhlısı Malaya olmak üzere, sıra ile Rus Kruvazörü Moskova ,Alman Kruvazörü Emden , Fransız Kruvazörü Emile Bertin , Yunan Destroyeri Hydra ve Rumen Destroyeri Regine Maria gemilerinden teşekkül etmiş olup , Akdeniz Filosu Başkomutanı tarafından uluslar arası sinyal ile idare ediliyordu. Limana bakan kısımdaki sütunda ise , feri - botlar , yatlar ve her türlü küçük gemiler yer almıştı. Atatürk'ün Savarona yatı da bunlar arasında bulunuyordu.
    Saat 15:00'e doğru her üç sütun da İzmit'e doğru hareket etti. Büyükada'ya yaklaşınca , refakatteki gemilerin dağılması için işaret verildi. İngiliz Başkomutanı , gemisinin süratini artırarak kendi sütununu Yavuz'un gayet yakınından geçirdi. Her gemi geçerken , güverte üzerinde hazır vaziyette bekleyen gemi mürettebatı , Yavuz'a yerleştirilmiş olan merhum Gazi'nin naaşını selamlıyordu. Yavuz'la diğer Türk savaş gemileri naaş'ı Ankara'ya götürecek trenin beklediği İzmit'e doğru yollarına devam ettiler. Yabancı gemiler ise , Haydarpaşa önüne demir attılar yerine döndüler.

    Yavuz zırhlısı aynı gün İzmit'e gelerek mayın iskelesi hizasına demirledi.
    Zafer Destroyeri derhal Yavuz'a aborda oldu. Tınaztepe ve Gür Denizaltıları Yavuz'un gerisine demirlediler.

    noimage
    Zafer Destroyeri Aziz Naaş'ı, heyetleri, bandoyu ve Donanma çelengini alarak mayın iskelesine yanaştı. Mayın İskelesinden karaya çıkarılan Aziz Naaş tersane orta kapısından geçirilerek Üssübahri Deniz Kıtası önünde ve Bando eşliğinde Chopin'in matem havası eşliğinde 3 adet atın çektiği top arabası ile gara taşınarak Ankara'ya hareket edecek olan özel trene yerleştirildi. Bandoda tören kıtası ile birlikte Ankara'ya gitmek üzere trene bindi. Bu tören Üssübahri (Donanma komutanlığı) ve 23. Tümen Komutanlığı'nca ortaklaşa tertip olunmuştur. Yavuz Gemisi, Zafer Destroyer'i demir aldıktan sonra tren hareket edinceye kadar 5 dakikada bir olmak üzere saygı topu atmağa devam etmiştir. Yolda, halka üzüntülerini beyan etme fırsatı verilmek üzere baslıca istasyonlarda durarak, 20 Kasım sabahı Ankara'ya ulaştı.

    21 Kasım pazartesi günü Atatürk'ün cenazesi yapılan bu törenle Etnografya Müzesi'ndeki Geçici Kabre konuldu. Daha sonra 10 kasım 1953 de anıtkabire nakledildi.
    Atatürk'ün Ankara'ya defnedilmeye götürülürken deniz yolu ile İzmit'e getirilmesini, O'nun canı gibi sevdiği ve uğruna ölümleri göze aldığı Anadolu'ya ikinci ve son kez çıkışı olarak düşünülürse

    Atatürk 19 Mayıs 1919 tarihinden sonra, 19 Kasım 1938'de Anadolu'ya son kez İzmit'ten çıkmıştır ve yaktığı meşalenin altında sonsuza kadar Anadolu'da yatacaktır.
#15.12.2008 19:34 0 0 0
  • Tessekur ederim....
#17.02.2009 23:52 0 0 0