Probiyotik ile prebiyotik arasındaki fark nedir ?

Probiyotikler, besinlerde bulunan ve bağırsakların çalışmasında olumlu etkileriyle sağlığa faydaları bulunan canlı mikroorganizmalardır.
Prebiyotikler, ince bağırsakta sindirilemeyen ama yararlı bakteriler yani probiyotikler için besleyici gıda görevini gören besin maddeleridir.

Bebek beslenmesinde yoğurt mutlaka bulunmalı

Kalsiyum açısından süt, yoğurt ve peynir arasında büyük farklar bulunmasa da yoğurdun içinde bağırsaklara yararlı bakteriler vardır. Araştırmalar yoğurt verildiğinde ishalin çok daha hızlı iyileştiğini göstermektedir. Çünkü yoğurdun içindeki yararlı bakteriler bağırsağı işgal etmiş olan zararlı ve hastalık yapıcı organizmalarla mücadeleye girip onların yerini alabilmektedir. Bu açıdan yoğurt üstün özellikli bir besindir.

Vücudumuza dost mikroorganizmalar

Mikroorganizma ve mikrop denilince hemen aklımıza kötü hastalık yapan canlılar gelir. Oysa vücudumuz özel işlevleri olan, bize dost milyonlarca mikroorganizmayı içinde barındırır. Bu çok sayıda mikroorganizma ile dost kalabilmek sağlıklı yaşamın kurallarındandır.

Rus araştırmacı Metchnikoff yıllar önce Bulgar köylülerinin uzun yıllar yaşadıklarını fark etmiş ve sebebini araştırdığında bu insanların bol miktarda yoğurt tükettiklerini görmüş. Yoğurdu incelediğinde de bol miktarda canlı bakterilerle karşılaşmış. Bu bakterilere Lactobacillus Bulgaricus adı verilmiş. Bunu izleyen birçok araştırma ile özellikle fermente süt ürünlerinden birçok canlı, non-patojen bakteriler izole edilmiş ve bunlar probiyotikler olarak anılmaya başlanmışlardır.

Başta anne sütü, kefir, ayran, yoğurt ve peynir gibi fermente süt ürünleri probiyotikler açısından önemli kaynaklardır. Kısacası hastalık yapmayan canlı mikroorganizmalar olan probiyotikler ağız yolu ile parçalanmadan kalın bağırsaklara ulaştıklarında bağırsak mikrobiyal dengesini geliştirip zenginleştirerek floraya katkıda bulunurlar ve reseptörlere (uyarıları sinir sistemine bağlayan yapılar) bağlanarak enfeksiyon ajanlarına yer bırakmaz ve onların dışkı ile atılmalarını sağlarlar.

Probiyotik olarak adlandırılan bu bakterilerin büyüme ve gelişmesini sağlayan, aktivitelerini artıran ve sindirilemeyen karbonhidrat bileşenlerine Prebiyotik denilir. Prebiyotikler başta anne sütü olmak üzere birçok lifli gıdada örneğin; enginar, kereviz, pırasa, kuşkonmaz ve muzda bulunur.

Probiyotik ve Prebiyotiklerin Yararları:

1 - Florayı güçlendirerek mide-bağırsak enfeksiyonlarına karşı direnç oluştururlar.
2 - Bağışıklık fonksiyonlarına destek verirler.
3 - Laktazı aktive ederek laktoz emilimini artırırlar.
4 - Anti-tümör özellik gösterirler.
5 - Kan lipidlerini azaltırlar.
6 - Peptidlere karşı duyarlılığı azaltır, böylece alerjiyi önler.
7 - K vitamini sentezlerler.

Son yıllarda sağlıklı beslenme ile ilgili konuşmalarda sıkça duyduğumuz iki kelime, probiyotik ve prebiyotik... Genel anlamda sindirim sistemi üzerinde olumlu etkileri bulunan ve bağışıklık sistemine destek verdiği bilinen probiyotikler hakkında sizler için bilgiler derledik.

Bebekler yaşamlarının ilk yıllarında hastalıklara karşı savunmasızdır. Yeterince olgunlaşmamış bağışıklık sistemleri dışarıdan gelen tehlikelere karşı yetişkinlere göre daha savunmasız olduğundan gerek beslenmelerine, gerekse temizlik ve bakımlarına daha hassas yaklaşmak gerekir.
Anne sütü içeriğinde prebiyotik lifler barındırır. Bebeği hastalıklara karşı korumada anne sütünde bulunan antikorlar gibi işlev gören bu lifler, bebeğin bağırsağının içini düzenlemeye yardımcı olur, böylece bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.

Anne karnında steril bir ortamda yaşayan bebeklerin bağırsakları mikrop barındırmaz. Ancak doğumdan sonra özellikle anne sütü dışında bir beslenme söz konusu olduğunda zararlı organizmaların bağırsaklara ulaşması söz konusu olur. Anne sütü içeriğindeki prebiyotikler bebeğin bağırsaklarında yararlı bakterilerin artmasını sağlar. Böylece zararlı bakterilerin sayısını ve etkisini azaltır. Ayrıca B ve K vitaminin üretilmesine yardımcı olurlar. Bebeğin sindirimini kolaylaştırarak daha az gaz sancısı ve kabızlık yaşanmasını sağlarlar. Önemli bir yararları da alerji riskini azaltmaları… Son yıllarda bebekler ve çocuklarda alerjik hastalıkların artış gösterdiği düşünülürse prebiyotik liflerden zengin beslenmenin bebek ve çocuk sağlığı açısından önemi daha iyi anlaşılır.

Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 2419
favori
like
share
SU-PERISI Tarih: 18.12.2008 22:41
Faydalı bilgiler için saol MİSS-FENER.