Stor Perde Alırken Bilmeniz ve Dikkat Etmeniz Gerekenler

Son güncelleme: 20.12.2008 09:55
  • noimage


    Stor perdeler, pratik kullanımları ve ihtiyaca yönelik kumaş seçenekleri ile hayatımızı kolaylaştıran perde tercihleri arasında yer alır.
    Stor perdeler, pratik kullanımları ve ihtiyaca yönelik kumaş seçenekleri ile hayatımızı kolaylaştıran perde tercihleri arasında yer alır. Stor perde seçiminde, kullanım ihtiyacınıza yönelik kumaşları tercih etmelisiniz, aksi taktirde ihtiyacınızın üzerinde bir fatura ödemek zorunda kalırsınız. Stor perde m2 fiyatı, piyasada 20 YTL den başlar 300 YTL ye kadar çıkabilir.

    Bu fiyatı perdenin ithal veya yerli oluşu, motorlu ve kumandalı seçenekleri, üretim özellikleri, aksesuar tercihleri, marka, hizmet ve kalite anlayışı gibi birçok etken değiştirebilir. Stor perde fiyat araştırması yapılırken, belirteceğim özellikler fiyatın aşağı veya yukarı hareket etmesinde önemli bir etkendir. Mekanik stor perde seçimlerinde, zincirli sistemler tercih edilmelidir. Zincirli mekanizmalar, yaylı mekanizmalara göre karşılaştırıldığında, oldukça işlevsel ve ergonomiktir. Perdenizi istediğiniz noktaya kadar indirir veya kaldırabilirsiniz. Yaylı sistemlerde, stor perdenizin elinizden kurtularak tavanda tur atması büyük bir olasılıktır. Stor perdelerinizde, zincir seçiminiz plastikse, sık aralıklı olmalıdır. Sık aralıklı zincir, mekanizmanın yumuşak, sesiz ve hızlı hareket edebilmesine yardımcı olur. Ayrıca kumaş tonlarında zincir seçmeniz, stor perdenizin renk bütünlüğü içinde görünmesine katkı sağlar. Stor perdelerinizde renk bütünlüğünü, kumaş giydirilmiş etek lamalarıyla tamamlayabilirsiniz. İddialı renkte bir stor perdenizin eteğinde, beyaz ve uzun alüminyum çubuğun bulunması hoş bir görünüm değildir. Stor perdelerinizin daha estetik görünmesini istiyorsanız, eteklerine farklı modellerde kesim yaptırabilir ve etek uçlarına kumaş renginde su taşı veya saçak dönerek zenginleştirebilirsiniz. Kumaş stor perdelerde bilinmesi gereken en önemli kural, yıkanabilir veya kuru temizleme özelliği taşıyan bir stor perdenin üretilmiş olmamasıdır. Bunun nedeni ise; stor perdelerin külah yapmadan düzgün sarılabilmeleri için, kumaş dokuları kimyasal bir işlem ile sertleştirilmiştir. Bu işleme apre denir. Stor perdelerinizi yıkadığınız taktirde, kumaşlarının deforme olması kaçınılmazdır. En basit bir stor perdenin kullanım ömrü, ortalama üç yıldır. Buda sıkılmadan kullanabilmeniz için yeterli sayılabilecek bir süredir. Üç yıl sonunda stor perdenizin sadece kumaşını değiştirebilirsiniz.

    Stor perdeler, güneşi filtre edici, gölgeleyici ve karartıcı özelliklere sahip farklı içerikte kumaşlardan üretilir. Güneş ışınlarını filtre edici stor perdeler, screen (örgü) ve tül olmak üzere iki gruba ayrılır. Screen (örgü) stor perdelerin ana işlevi güneş ışınlarını önemli ölçüde filtre edebilmekle birlikte, kapalı konumdayken dışarının görünmesini sağlamaktır. Örtülü konumdayken, güneşin rahatsız edici ışınlarını filtre edebilmesinin yanı sıra, mekanın aydınlık kalmasına yardımcı olur. Bu sayede büyük ölçüde enerji tasarrufu sağlar. Screen stor perde alırken dikkat etmeniz gereken, kumaş kesiminin ultrasonik tezgahlarda yapılmış olmasıdır. Aksi taktirde kısa bir süre sonunda perdelerinizin kenarları liflenerek estetik olmayan görüntüler oluşturur. Screen perdeler, tv veya pc ekranına güneş ışınlarının yansıma oranını en aza indirir. Bu yüzden çoğunlukla iş yerlerinde tercih edilen seçenektir. Screen perde, cam elyafı üzerine pvc kaplamadır. Bu sayede kolaylıkla yıkanabilir ve dış cephelerde gölgeleyici olarak ta kullanılabilir. Tül stor perde, screen stor perdenin, ev için tasarlanmış hali diyebiliriz. Screen perdeye göre oldukça dekoratiftir. Bu perdeyi, katlamalı perdelerin arkasında, işlevselliği arttırmak için çözüm olarak kullanabilirsiniz. Birbirleri ile uyum içinde çalışırlar. Gündüz katlamalı perdeniz açık konumdayken, tül storunuzu kapatarak, içerinin görünmesini engeller, aynı zamanda mekanın aydınlık kalmasına yardımcı olursunuz. Tek başına kullanıldığında da oldukça estetiktir. Şeffaflığı ile bulunduğu mekana derinlik kazandırır. Gölgeleyici stor perdeler, katmansız kumaşlardan oluşan, örtücüler grubundadır. Zengin renk ve desen seçenekleri ile oldukça dekoratiftir. Kumaş veya tül perde arkalarında, güneşlik olarak kullanılabilir. Polyester, keten, pamuklu kumaş çeşitleri ile, dekorasyon tarzınıza en uygun olanını seçebilirsiniz. Gece veya gündüz bulunduğu mekanın içini göstermezler. Karartma stor perde ise, gün doğuşunu fark etmeksizin, uzun ve deliksiz uyku isteyenler için vazgeçilmez seçenektir. Standart kumaş arkasına ışığı %100 karartan özellikte pvc kaplama lamine edilmiştir. Özellikle yatak odası, bebek odası ve çocuk odalarında tercih edilmelidir. Stor perdeler yan yana montajları yapıldıklarında, perdeler arasında 4-5 cm arası, boşluklar kalır. Bunun nedeni, kumaşın sarım payı veya risk payı diyebiliriz. Bu aralıklar pencere kayıtlarına denk getirilerek içerinin görünmesi engellenebilir. Bu boşluğu tamamen kaldırabilmek için bindirme montaj metodu uygulanabilir. Ancak bindirme montaj, stor perdelerin aralıklı kalmasından daha kötü bir görünüm sergiler.


    Motorlu ve Radyo Kumandalı Stor Perde Tercih Ederken Nelere Dikkat Etmeliyiz ?

    Motorlu stor perde yaptırmayı düşünüyorsanız, dikkat etmeniz gereken en önemli nokta, adaptör gibi benzeri güç ünite sistemleri ile destekli olanları tercih etmektir. Pil ile çalışan stor perdelerin çocukların ucuz oyuncaklarından farkı yoktur. Kısa sürede pil tüketir ve kullanıcıyı bezdirir. Stor perdeler tüp motorla çalışır ve her bir perde için bir adet motora ihtiyaç duyulur. Motorların seçimi perde ağırlığına ve devrine göre yapılmalıdır. Hatalı seçilen bir motor, perdeyi yukarı ve aşağıya doğru hareket ettirebilmesi için oldukça uzun zamanınızı alır. Motorlu stor perdelerin uzaktan kumandalı seçenekleri, alıcı ve verici arasındaki iletişimi radyo frekansları ile yapar. İyi bir markayı tercih etmezseniz, çevrenizdeki diğer vericiler ile flört eden stor perde alıcınız, perdenizi kendi kendine çalıştırmaya başlar. Bu da oldukça can sıkıcı bir durumdur. Butonlu sistem kullanımı en pratik tercihler arasındadır. Kontrol ünitesini, kullanım alanınızda arama gibi bir sorununuz kalmaz. Ayrıca butonlu vericilerin radyo frekanslı seçeneklerini de tercih edebilirsiniz. Radyo frekanslı, sabitlenebilir butonlu vericiler, sıva altı elektrik tesisatına ihtiyaç duymaz ve istediğiniz noktaya yerleştirilebilir. Radyo frekanslı butonlu vericilerin, bir ile sekiz adet perdeye kadar ayrı ayrı kontrol edebilen seçenekleri bulunur. Unutmadan söylemeliyim ki, motorlu perdelerde elektrik tesisatı en önemli konular arasındadır. Genelde atlanır ve sona bırakılır. Motorlu stor perde yaptırmaya karar verdiğinizde ilk önce sıva altı elektrik tesisatını yaptırmalısınız. Aksi taktirde pilli sistemleri tercih etmek zorunda kalırsınız ki, buda öncesinde bahsettiğim gibi iyi bir sonuç olmaz
#20.12.2008 00:11 0 0 0
  • Çokta Şık Duruyor..Emeğine Sağlık SU-PERISI..
#20.12.2008 00:26 0 0 0
  • güzel bilgiler için teşekkürler ablacım çok güzel görüntüsü var ama temizliği biraz oyaza
#20.12.2008 09:41 0 0 0
  • temizliği ve tekrar yerine takması çok zahmetli,ama görüntü gerçekten güzel
#20.12.2008 09:55 0 0 0