Sinemada Uyuyup Kalan Çocuk

Son güncelleme: 08.01.2009 19:02
  • Turan 15 yaşında Ünyeli bir çocuk.Babasını küçük yaşta kaybetmiş.Annesi evlere temizliğe gidiyor.İlkokulu bitirmiş,annesi Turanı bir marangozun yanına çırak olarak vermiş bir meslek öğrensin diye.Hem harçlığını çıkarıyor,hem de her akşam iş dönüşü getirdiği talaşla evin yakacağını karşılıyor.
    Aylardan Mart,hava sisli ve soğuk.O akşam çarşıdaki sinemada iki filim oynuyor.Turan akşam iş dönüşü eve uğruyor,annesine sinemaya gideceğini söylüyor,geç kalmasın diye yemek bile yemeden sinemaya gidiyor.
    Sinema pek dolu değil,sobanın yanında bir koltuğa oturup filmi seyretmeye başlıyor.İkinci filmi seyrederken,sıcağın da etkisiyle uykuya dalıyor.
    Bu ara filim bitmiş,sinema boşalmış,yetkililer sinemanın kapısını kitleyip gitmişlerdir.Turan bir ara uyanır,sinemada tek başına kaldığını anlar,kapılar pencereler hepsi kapalıdır,Turan içeride kalmıştır,üstelik karnı da acıkmıştır.Büfeyi bulur,büfedeki pastadan bir iki dilim keser,bir de gazoz açar,az buçuk karnını doyurur ve yeniden koltuğuna oturur uyumaya çalışır.
    Sabahleyin sinemanın makinisti,Turanı uyurken bulur.Temizlikçilerle birlikte etrafı kontrol ederler,Turan iki dilim pasta ile bir gazozu içtiğini söyler,parasını vermek ister.
    Makinist Turanı yaka paça karakola götürür,karakoldu mahkemeydi derken Turan 8 ay hapis cezasına çarptırılır.
    Turan parası falan olmadığından avukat falan tutamaz,cezası kesinleşir ve Sinop ceza evine hapse yollanır.Aradan zaman geçer,Sinop iline yeni bir savcı gelir,konuyu duyar,dikkatini çeker.Bakar ki olayda bir suç unsuru yok,çocuk sinemaya hırsızlık için değil,bilet alarak filim seyretmek için girmiş.Olayda hırsızlık kasti olmadığından,çocuğun da sabıkasız oluşundan dolayı,verilen cezanın ertelenmesi gerekir diye Yargıtaya müracaat eder.Yargıtay,mahkemenin verdiği kararı bozar ve Turanın derhal salıverilmesini telgrafla bildirir.Ama artık çok geçtir,çünkü çocuk 8 aylık cezasını çekmiş ve iki gün önce salıverilmiş,memleketi Ünyeye dönmüştür.

    Berin Taşan adlı bir savcının "Bir Tanığın Kalsın" adlı anılarından yazdım.

    Ülkenin trilyonlarını afiyetle mideye indirip,elini kolunu sallayarak,utanmadan sıkılmadan aramızda dolaşanlara ve onlara gerekli cezaları veremeyen yetkililere ithaf olunur.
#08.01.2009 19:02 0 0 0