Nota Süreleri - Sus İşaretleri - Ses Değiştirici İşaretler

Son güncelleme: 24.12.2009 14:06
  • Nota Süreleri

    Porte üzerine yazılan notaların sürelerini şekillerine bakarak anlayabiliriz. Örneğin birlik LA notasını flütle çalacaksak, LA sesini 1-2-3-4 şeklinde sayarak ve kesintisiz olarak 4 vuruş süresince çalarız.

    noimage




    Sus İşaretleri

    Müzik yazısını oluşturan sesler, sesli ve sessiz süreler olarak ayrılır. Sesli süreler değişik zamanları içeren notalar, sessiz süreler de o zamanlar kadar değeri olan sus

    noimage

    işaretleridir. Yedi nota biçimine karşılık yedi susma biçimi vardır.




    Ses Değiştirici İşaretler

    Sesleri inceltmek ya da kalınlaştırmak için ses değiştirici işaretler kullanılır. Bu işaretler notanın önüne, çizgilere ve boşluklara yazılır.

    noimage

    Geçici değişikliğe uğrayan sesler ölçü içinde işaretle gösterilerek belirtilir. Bu durumda ses değiştirici işaret sadece bulunduğu ölçü içinde etkili olur. Aşağıdaki parçada birinci ölçüdeki Sİ BEMOL ve ikinci ölçüdeki FA DİYEZ bu duruma birer örnektir.

    noimage

    Ses değiştirici işaretler dizeğin başına, anahtardan hemen sonra yazıldıklarında şarkı boyunca ait oldukları sesi etkilerler. Aşağıdaki şarkıda bütün FA notaları DİYEZ alarak çalınır veya söylenir. Bununla birlikte herhangi bir FA notasının NATÜREL olarak çalınması veya söylenmesi istenirse sadece o notanın önüne NATÜREL işareti konulur ve sadece o ölçü içinde geçerli olur, bir sonraki ölçüden itibaren FA, DİYEZ almaya devam eder.

    noimage
#14.01.2009 18:11 0 0 0
  • biras daha aaaaçıklamaaaaaaaaaaaaaa ltf!!!!!!!!!!!!!!!
#17.12.2009 18:51 0 0 0
  • evet yavv biraz dahaaaaaa
#24.12.2009 14:06 0 0 0