Google Sandbox Nedir?

Son güncelleme: 09.02.2009 21:12
  • Google sandbox yeni sitelerin yerleştirildiği iddia edilen bir filtredir. bunun sonucu site en önemli keyword (anahtar sözcük) ve keyword tümcelerine karşılık iyi ranking (sıra) alamaz. sitenin kaliteli içeriğe, bol gelen linke ve güçlü google pagerank değerine sahip olmasına rağmen site bunun aksine sandbox etkisinde kalır. sandbox siteler için fiili bir deneme süresi şeklinde rol oynar. bunun muhtemel amacı spam sitelerin çabucak yükselmesini engellemek, onları cezalandırmak ve süreci bu şekilde devam ettirmektir.
    google sandbox teorisini bir cümleyle nasıl açıklarsınız?
    google sandbox etkisi yeni sitelerin bir deneme sürecine alınmasına benzetilebilir, böylece sitenin gelen linklerin ve içeriğinin tam hakkı verilmeden site arama sonuçlarında beklenenden daha düşük seviyelerde yer alır.
    google neden sandbox diye bir şey başlattı?
    google'ın sandbox diye yeni bir site filtresi başlatmasının arkasında yatan asıl neden, birçok sayıda satın alınmış linke sahip olan ve açıldığı tarihten itibaren yüksek sıralarda yer alan spam sitelerini durdurmaktır. google başlangıç itibariyle bir sitenin yüksek sayıda link almasına oldukça şüpheli bakar, ve bu linklerin doğal olmadığı hesaba katar. diğer bir olasılık ise spam sitelerinin arama sonuçlarında yüksek sıralarda çıkmak için çeşitli taktikler uygulamaları ve yüksek sayıda satış yapmaları sonucunda google'ın hizmet anlaşma koşullarına ters düşerek bu siteler banlanır; ve aynı süreci sürekli olarak tekrar ederler. bunun sonucunda, yeni siteler genelde google sandbox denen bir çeşit deneme sürecine alınırlar.
    herkes google sandbox varlığını kabul ediyor mu?
    herkes google sandbox etkisinin iddia edilen google filtrelerinden ayrı biri olduğunu düşünmüyor. şuna dikkatinizi çekmek isterim ki arama motoru optimizasyonu ile ilgililenen bazı kişiler google'ın aramalar için filtreleme sistemi kullandığına dahi inanmamaktadır. şüpheciler bu fenomenin çoktan varolan google algoritma hesaplamalarının sadece bir yansıması olduğuna, ve sandbox etkisininin bir ilüzyon olduğuna inanmaktadır. şuna da dikkat edin ki google bütün bunlara sahip, ama yakın zamanda sandbox filtresinin varlığını da kabul etti.
    google sandbox filtresi ilk ne zaman ortaya çıktı?
    websitesi sahipleri ve arama motoru optimizasyon profesyonelleri google sandbox etkisini, gerçek ya da hayali, 2004 yılının mart ayında fark etmeye başladılar. o tarihten sonra açılan websitelerinin internette yayında kaldıkları ilk birkaç ay içinde yüksek arama sonucu sırlarında yer almadıkları fark edildi. İyi google pagerank değerleri, güçlü gelen link sayıları ve genelde iyi optimizasyona sahip olan sitelerin tam aksine kötü sıralarda yer aldığı gözlemlendi.
    ne tür siteler sandbox'a yerleştirilir?
    her türde sitenin sandbox'a yerleştirilebileceği gibi, bu problem genelde rekabet oranı yüksek keywordler için yüksek arama sonucu sıralamalarını arayan yeni sitelerde ortaya çıkmaktadır örneğin google reklamlarında sıkça rastladığımız uzaya giden ikinci insan kimdir, pusulayı kim icat etti gibi keywordler sık kullanılmaktadır. Sandbox'taki her bir siteye ayrı bir süre verilmektedir, ama bu şekilde yüksek rekabet yaşanan keywordlerde iyi arama sonucu hedefleyen siteler için bu sürenin muhtemelen daha uzun olmaktadır.
    benim sitem hiç sandbox içinde bulunmadı. neden?
    sitenizin sandbox içinde bulunmamasının birkaç nedeni olabilir. eğer siteniz 2004 yılının mart aynda fark edilmeye başlanan sandbox etkisinden önce açılmış ise muhtemelen bu problemden kurtulmuşsunuz demektir. rekabet yaşanmayan keywordlere sahip siteler için sandbox filtresini fazla bir anlamı olmadığı için bu tarz siteler sandbox dışında kalabilir. şunu aklınızda tutun ki her ne şekilde olursa olsun rekabeti az olan keyworlerdeki sitelerde sandbox içine alınır ancak burada kaldıkları süre o kadar kısadır ki farkına varılmayabilir. eğer sandbox filtresi ile aynı zamana denk gelen bir domaine sahip iseniz sizin siteniz bu deneme sürecinde filtreye dahil edilmemiş olabilir.
    bir site sandabox'da ne kadar süre kalır?
    sandbox'da kalma süreleri üç ile dört ay normal bekleme süresi olmakla beraber bir aydan altı aya değişim göstermektedir,. daha az rekabet yaşanan aramalar için daha kısa sürelerde beklemeler yaşanmasıyla beraber hiper-rekabet yaşanan kelimeler için bu süre genelde altı ay olmaktadır. çoğu arama keywordleri için en sık raslanan bekleme süresi üç aydır.
    sandbox'da değişim gösteren bekleme süreleri var mıdır?
    sandbox'da bekleme yüksek şekilde değişkenlik gösterir. keyword için ne kadar çok rekabet gösteriliyorsa sandbox içinde kalma süresi de o kadar fazladır. filtre zamanla yavaş yavaş etkisini azaltacak ve yaklaşık üç ay içerisinde moral bozan etkisinin çoğu kaybolacaktır. tabii ki en fazla rekabet yaşanan kelimelerde etki altı ay boyunca tüm gücüyle kendini gösterecektir.
    sandbox içinde olduğumu nerden bileceğim?
    sandbox etkinliğinin kanıtı genelde iyi google pagerank değerine ve gelen linklere, ve bazı ikincil arama tümcelerinde güçlü arama sonucu sıralamalarına sahip olan sitelerin en önemli aramalarda ortalıklarda gözükmemesidir. bu tarz koşullarda site muhtemelen sandbox'a atılmıştır.
    bunun sandbox etkisi olup bir google cezası omadığını nerden bileceğim?
    eğer bir site bir google cezası yüzünden ziyaretçi alamıyor ise, daha az önemli aramalarda dahi google arama sonucu sayfalarında çıkmaz. ayrıca site hiç pagerank değeri göstermez ve hatta google toolbar'da sade gri bir bar gözükür.
    daha az önemli bazı kelimelerde hala iyi sıralarda yer alıyorum. neden?
    sandbox'da bulunmanın en önemli karakteristliklerinden biri ve gerçekten en önemli işareti, daha az önemli kelimeler için yüksek sıralarda alınan arama sonuçlarının devam etmesidir. İddia edilen sandbox filtresi daha çok yüksek rekabet yaşanan kelimeler için kaygı duymaktadır ki bu kelimeler için spam sitelerin açılması, para karşılığında doğal olmayan linklerin satın alınması ve bunların dışında da hile yapılma olasılığı daha yüksektir. bunların dışındaki rekabet yaşanmayan kelimlerde bu gibi durumlarla karşılaşılması çok uzaktır ve bunun sonucu o siteler genelde sandbox filtresi dışında bırakılır.
    eğer google adwords veya google adsense programlarına katılırsam, bu benim sandbox içine konmamı engeller mi?
    google adwords ve google adsense gibi programlara katılmanız sitenizin sandbox içerisinde geçireceği süreyi etkilemez. bununla birlikte bahsedilen programlar siteniz sandbox'ın derinliklerinde beklerken daha fazla trafiğe ihtiyaç duyar. çeşitli google reklam programlarına katılmanız, inandığınız efsanelere rağmen, ne sitenizi sandbox dışında tutar ne de sandbox'da geçireceği süreyi kısaltır.
    sandbox benzeri rol oynayan başka google filtreleri de var mı?
    yeni alınan gelen linklerin etkisini gölgede bırakan filtre (dampening filter) genelde sandbox ile karıştırılır. çoğu arama motoru optimizasyon uzmanı yeni gelen linklere hemen tüm kredi verilmediğine inanır. bu şekilde google pagerank ve link popülerliğinin aşamalı olarak etkilenmesindeki amaç, link satın alımı yapanların ve google arama sonucu sıralamasında sitenin iyi bir yeralmasını sağlayan çeşitli link şemaları oluşturanların cesaretini kırmaktır.
    eğer websitem sandbox'a takılıp kalırsa, nasıl dışarı çıkartırım?
    sandbox'tan kurtulman için tek gereken zamandır. en önemli keywordlerinin rekabet düzeyine göre bu zaman bir aydan altı aya kadar değişkenlik gösterir, ki üç aydan dört aya kadar olan süreler normal süre zarfı olarak kabul edilmektedir. bu esnada sitenizi geliştirmeye devam edin ve sandbox süresi sona erince hızlı bir şekilde yükselişe geçin.
    sitem sandbox'ta gömülü iken ne yapmam gerekli?
    siteniz sandbox'ın içindeyken keyword bakımından zengin taze içerik eklemenin ve yeni gelen linkler sağlamanın ideal zamanıdır. gelen linkler eklemek ile etkisini göstermekte olan olası bir link filtresinden (dampening link filter) kaçınacağınız temin edilir. siteniz sandbox'ın derinliklerinden kurtulduğu zaman bu linkler yeterince yıllanmış ve tüm pagerank ve link popülerlik değerlerini göstermeye hazır bir halde olacakalardır.
    sandbox'ta iken siteme içerik eklemeye devam etmeli miyim?
    siteniz sandbox içerisinde iken konunuz ile alakalı içerik eklemenin ideal zamanıdır. daha fazla keyword bakımından zengin içerik eklemeye konsantre olun ve sayfa içi ve sayfa dışı faktörlerin varlığını unutmayın. sayfa içi olarak başlık (title) taglarınızın en önemli keywordleriniz içerdiğinden emin olun. bir site haritası ekleyin ve tüm sayfalarınızın linklerinin birbirlerine o sayfanın keywordlerini barındıran link metinleri kullanan linklerle bağlı olduğuna emin olun. sayfa dışı olan link metinlerinin de linki alan sayfanın keywordlerini içerdiğinden emin olun. sandbox'ta iken müsait olan site geliştirme zamanınızı boşa harcamayın. filtre kaldırıldığı zaman geliştirilmiş olan siteniz arama sonucu sıralamalarında hak ettiği yüksek seviyelere ulaşacaktır.
    Websiteme yeni linkler almaya devam edeyim mi?
    sandbox süreci sitenize link eklemek için ideal bir zamandır. yeni eklenen linklerin etkisini direk göstermemesini sağlayan bir filtrenin de varolduğu iddia edildiği için sandbox sürecinde yeni linkler eklemek bu iki filtrenin de bir kerede atlatılmasını sağlar. eğer iddia edildiği gibi yeni eklenen linklerin etkisi filtre tarafından gölgeleniyorsa bu linkler etkilerini tam olarak sitenin sandbox'tan çıktığı zaman gösterecektir. gelen linklerin metin kısımlarında güçlü keywordlerinizin bulunduğundan emin olun ve farklı farklı keyword kombinasyonları ile linklerinizi çeşitlendirin. sandbox'tan daha hızlı çıkmanın bir yolu var mı?
    sitenizi sandbox'tan sadece zaman kurtarabilir. sandboxta bekleme süresi keyword tümceleriniz rekabetliliğine göre değişiklik gösterir. sandbox'tan çıktıktan sonra çabuk bir şekilde arama sonucu sayfalarında en üst seviyelere çıkmanın yolları olduğu söylenmektedir. güçlü link metinleri (anchor text) ile güçlü gelen linklerin eklenmesi ve keyword bakımından zengin içeriğin eklenmesi sitenizi sandbox'tan çıkınca en yüksek seviyelere tırmandıracaktır. bu etkinin sandbox deneme sürecinin sonunda kendini göstereceğine dikkat edin.
    sitem sandbox'tan çıktı ancak arama sonucu sıralamaları hâlâ düşük. bu normal mi?
    sıralamalarınızın düşük olmasının birden fazla nedeni olabilir. sandbox süreci sonunda ayakta kalabilen siteniz en önemli keywordleriniz için uzun bir zaman boyunca sıralamalarda değildi. güçlü arama sonucu sıralamaları elde etmeniz için önünüzde uzun bir tırmanış ve yapacak çok şey var. sitenizin sandbox'tan kurtulması ile muhtemelen gelen link, keyword bakımından güçlü link metinleri ve içerik sıkıntısı çekmektedir. neyse ki bunların hepsi çözülebilir problemler ve siteniz arama sonucu sayfalarında yükselişine devam edebilir.
    sandbox'tan çıktıktan sonra belirli bir arama sıralaması için tırmanış ne kadar sürer?
    bunun bir çok değişken hesaba katıldığı için belirli bir nicelik söylemek çok zor. eğer siteniz ile alakalı sitelerden keywordlerinizin geçtiği metinlere sahip linkler alıyor iseniz, sizin yükselişiniz link almaya devam etmeyen başka birisininkinden daha hızlı olacaktır. bununla beraber sabit bir şekilde keyword bakımından zengin içerik eklemeniz sitenizin aramalarda yükselmesine yardımcı olacaktır. tabii ki ne kadar çok rekabet yaşanan keywordler için yarışıyorsanız tırmanışınız o kadar uzun ve zahmetli olacaktır.
    sandbox'a yerleştirilmekten en başta nasıl kaçınırım?
    tam manasıyla kullanıma hazır bir siteyi satın alıp yayınlayarak sandbox'a girmekten bir derece kurtulursunuz. böylelikle site bir süre daha düşük sıralamalara tahammül edecek ancak sandbox'ta süresinin dolduğuna dair tıkırtılar duyulmaya başlıyacaktır. yeni eklenen linklerin etkisini yok eden filtreleri geçmek için olabilidiğince link almaya çalışın. sitenize içerik eklemeye devam edin. sitenizin internetteki ortaya çıkış sürecinizi hızlandıracak bir başka şey ise varolan bir domaini satın alma fikri dikkate alınmalıdır. eğer siteniz için gerçekten zaman ayırabilirseniz sandbox'ta kalma sürecini azaltabilirsiniz. uygun zaman yönetimi ile siteniz sandbox'tan tamamen kurtulabilir.


    Orjinal metni okumak için tıklayınız
#17.01.2009 23:57 0 0 0
  • Google arama sonuçlarını sıralarken bunu PageRank™ desteği ile yaparken, bu sistemin tek basına çalışması haline hatalar yaratacağını ve webmasterlar tarafından kolayca manipüle edileceğini biliyor. Bu yüzden Google arama motoru cezalandırma ve sorun önleme yöntemine yönelik ek sistemlere başvurarak Google arama sonuçlarını sorunlardan arındırmaya çalışıyor.
    Ceza konusunda Google Bomb hakkında bir açıklayıcı yazı yayınlamıştık. Google Sandbox ise sorunu önlemeye yönelik başka bir Google sistemi. Google da böyle bir sistemin varlığını bu sistem fark edildikten sonra resmen kabul etti.
    Bu sistemi isimlendirmek için "Google Sandbox" terimi kullanılıyor olsa da "Sandbox" sözcüğü yabancı webmaster forumlarında ortaya atılıp yaygınlaşan bir terminolojinin ürünü ve "Google Sandbox" Google çalışanları tarafından başka bir şekilde isimlendiriliyor olabilir.
    Bu sitemin işleyişine gelirsek, eğer yeni bir site kurduysanız, yeni siteniz muhakkak bu sitemin çalışmasından etkilenecektir, çünkü bu sistem nedeniyle yeni kurulan sitenizin herhangi bir Google arama sonucunda üst sıralara çıkması zamana yayılmaktadır. Sitenin içeriği ve PageRank'ı sitenin üst sıralara çıkmasını gerektirse de Google Sandbox sistemi buna mani olmak için yaratılmıştır.
    Bu yüzden Google Sandbox için kısaca "yeni sitelerin arama sonuçlarında fazla yükselmesini önleyen bir sitem" diyebiliriz.
    Ancak siteniz popüler olmayan ve rekabetin az olduğu bir arama sonucunda yayınlanıyorsa, bu sistemin etkisi tabiî ki daha az etki gösterecektir, çünkü sizin engellenmenizde yararlanacak başka siteler olmadığı için yinede siteniz üstlerde olacaktır.
    Google açısından yeni siteleri önlemenin nedeni spam amaçlı kurulan içeriksiz sitelerin arama sonuçlarında bilgi amaçlı kurulan "gerçek" sitelerin önüne geçmemesini sağlamak.
    Genelde spam amaçlı site kuranlar derhâl sonuç ve derhal nakit bekleyen anlayışa sahip olduklarından birkaç ay bir sitenin popüler olmasını bekleyemiyorlar ve site yaparken popüler bir arama teriminin üzerine yöneliyorlar. Oysa bir siteyi bilgi deneyimi ile ve bu bilgiyi paylaşma zihniyetiyle yaratan kişiler zaten sitenin popüler olması yönünde bir kaygı duymuyorlar. Site içeriği olarak seçtikleri konu da popüler bir arama teriminden değil kendi tecrübelerinden ortaya çıkıyor.
    Yani Google Sandbox ile zaman kaybetmeye hazmı olmayanların ve site kurarken kazanç elde etmeyi hesaplayanların siteleri en başta önlenmiş oluyor. Gerçek içeriğe yönelik olan siteler ise bu bekleme süresi içinde hem içeriğini daha da geliştiriyor, hem de diğer içeriğe önem veren siteler tarafından fark edilip bu sitelerden ilişim (link) alıyor.
    Spam olmayan siteler doğal bir gelişim gösteriyorlar. Diğer spam amaçlı siteler ise içerik açısından bu süre zarfında neredeyse aynı kalarak kendilerini zaten belli ediyorlar. Sandbox süresi sona erdikten sonra içeriğe yönelik yeni siteler hak ettikleri sıralamada çıkarken bu gereksiz spam ve kazanç amaçlı siteler de Google tarafından belirlenmiş oluyorlar.



    aLıntıdır...
#09.02.2009 21:12 0 0 0