Latin Hat Sanatı - Kaligrafi

Son güncelleme: 06.12.2010 00:15
  • Latin hattı, 20.Yüzyılda Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulması ile kabul edilen latin harfleri ile İslam kültüründen gelen Hüsn-i Hat'ın (hat sanatının) bir bileşkesidir. Latin hattı temel olarak latin harflerinin hat sanatı estetiğinde yazılmasıdır. Latin hattı özellikle son 20 yılda önemli bir çıkış göstererek bu günkü halini almıştır. Günümüzde latin hattı ile uğraşan 20-30 kişi olduğu sanılmaktadır.

    Hat sanatının ulaştığı ileri nokta için bir söz vardır: Kur'an Hicaz'da inmiş, Kahire'de okunmuş, İstanbul'da yazılmıştır. Bu söz cumhuriyet sanatçılarının hat sanatında miras almış olduğu birikimi özetler.

    Hat sanatı, dünya üzerinde, Türk-İslam kültürünü en iyi şekilde temsil etmesine, tarihi bir geçmişe dayanmasına karşılık, günümüzde gereken ilgiyi görememektedir. 20. yüzyılda Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulması ile kabul edilen latin harfleri ile birlikte hat sanatı, halktan soyutlanarak sadece sınırlı sayıda sanatçının uğraştığı bir sanat dalı haline gelmiştir.

    Latin hattı, bu noktada, halk ile hat sanatı arasında bir köprü olma misyonu yüklenmektedir.

    Latin hattı, insanların hat sanatına olan ilgilerinin artması ve hat sanatına gereken ehemmiyetin verilmesi için bir basamak olmuştur.

    Hat Sanatı'nın ulaştığı ileri nokta için bir söz vardır:
    Kur'an Hicaz'da inmiş, Kahire'de okunmuş ve İstanbul'da yazılmıştır. Bu söz Cumhuriyet sanatçılarının, Hat Sanatı'nda, miras almış olduğu birikimi açıklamaya yeter de artar.
    Cumhuriyet' in ilanından sonra gelen harf devriminin istenmeyen bir sonucu olarak, yazıp okuduğumuz yeni alfabenin dışında bir alfabe ile sanat yapma olanağı da ancak dar bir çevreye sıkışmıştır.

    Yeni harflerle hat sanatını; bu zorlukları aşıp, hat sanatını tekrar geniş kitlelere yayabilmek için kendiliğinden ortaya çıkmış bir sanat dalı olarak kabul edebiliriz. Bununla birlikte, bu dalda eser veren sanatçıların, uzun süreler Arapça ve Kaligrafi çalışmaları yapmaları gerektiğini belirtmek gerekir.

    Latin Harfleriyle Hat'a Yaklaştırma Sanatı, Arap harfleri kullanılarak elde edilen kompozisyonların latin harfleriyle taklidi gibi kabul edilebilir. Bu konuda büyük üstad Emin Barın'ın çalışmaları, dünya çapında pek çok yarışmada ödüller alarak, batılı sanatçıların ilgisini bu sanata çekmiştir.


    noimage

    noimage

    noimage

    noimage
#24.01.2009 18:04 0 0 0
  • Çok seviyorum hat sanatını ve hattatları
#24.01.2009 20:53 0 0 0
  • ellerine sağlık canım.
    hat sanatı bizim kültürümüzün
    en önemli parçası
    çok güzel bir paylaşım
#24.01.2009 23:30 0 0 0
  • bana kitap gönderir msnz pdf seklinde lutfen
#06.12.2010 00:15 0 0 0